...

Sfatul lui Atisha

Buddhismul a fost fondat în Tibet în secolul al șaptelea de către Regele Song-tsen-gampo și a înflorit pe teritoriul Tibetului până în anul 836 A.D. când Langdarma a urmat la tron. Langdarma a instaurat o reprimare salbatică a Buddhismului, distrugând mânăstiri, dând foc la scripturi și sacrificând călugari. Atunci când domnia lui Langdarma a luat sfârșit, șase ani mai târziu, el a eradicat deja totul cu excepția celei mai antice linii a Buddhismului Tibetan. Atisha Dimpamkara Shrijnana (982-1054 A.D.) a fost unul din profesorii principali la marea universitate monastică Vikramashilia din India. A fost numit, de asemenea, ca Deținătorul Tronului din Bodhagaya (locația Iluminării lui Buddha Shakyamuni) ca recunoaștere a maestriei și a realizării sale. În anul 1042 A.D. Atisha a fost invitat în Tibet pentru a readuce la viață Buddhismul și si-a petrecut ultimii doisprezece ani din viață acolo, timp în care a fondat școala Kadampa care a avut o influență decisivă asupra Buddhismului Tibetan, în mod special asupra școlii Gelugpa căreia îi aparține SS al 14-lea Dalai Lama. Atunci când Atisha a ajuns prima oară în Tibet, a mers la Ngaris unde i-a predat multe învățături Dharma lui Devaguru Bodhiprabha și altora. După doi ani, Atisha s-a gândit să se reîntoarcă în India, și Bodhiprabha l-a rugat să ofere o ultimă învățătură înainte de a pleca. Atisha a răspuns că le-a oferit deja multe învățături, însă Bodhiprabha a insistat și astfel Atisha a acceptat și următorul sfat a fost oferit:

"Ah! Fiind nesemnificativ, din cauza întelepciunii inferioare pe care o posed, este inadecvat ca eu să îți ofer sfaturi ție, cel care ești deja în posesia cunoașterii superioare și a unei minți clare. Cu toate acestea, fiind inspirat de tine, prietenul meu neprețuit, cel care este ești aproape de inima mea, îți las acest sfat esențial.

Prieteni, până ce atingeți iluminarea, Gurul Spiritual este indispensabil, din acest motiv trebuie să vă încredeți în Gurul Spiritual. Este absolut necesar să ascultam învățătura Gurului Spiritual. Urmați astfel instrucțiunile Gurului Spiritual. Din moment ce doar cunostințe ale Dharmei nu sunt suficiente pentru a atinge starea de Budeitate, practicați acțiunile virtuoase și Dharma cu toată convingerea. Evitați locurile care cauzează neliniște minții și stați în locuri în care virtuțile sunt sporite.

Activitățile plăcerilor tranzitorii cauzează neliniște minții, astfel rămâneți în locuri unde astfel de lucruri nu vă pot dauna, până ce atingeți starea de egalitate și calm. Evitați prietenii care vă cauzează mai multă confuzie și depindeți de cei care vă ajută să vă sporiți virtuțile. Din moment ce activitățile lumești nu au sfârșit, stați deoparte de astfel de activități și mențineti-vă liber. Acumulați virtuti zi și noapte și supravegheați-vă mintea.

Doar meditând la acest sfat nu este suficient; întotdeauna practicați cu respect în conformitate cu instrucțiunile Gurului Spiritual. Practicând cu angajament devoțional este cea mai rapidă și sigură modalitate de a obține realizarea. Legea Spirituală ne asigură că oricine practică cu sinceritate, în conformitate cu Dharma, nu va avea necazuri existențiale. Prieteni, dorințele lumești nu vă oferă mai multă satisfacție decât dacă ați încerca să stingeți setea cu apă de mare. Este, așadar, o sarcină inutilă încercarea de a satisface dorințele lumești.

Eliminați mândria și aroganța din minte, și rămaneți în pace și disciplinați. Orice activități care se pretind a fi merituoase trebuiesc renunțate, deoarece sunt doar ritualuri lipsite de beneficii și sunt obstacole în calea Dharmei. Câștigul material și onoarea lumească sunt capcana diavolului, astfel eliminați aceste lucruri așa cum ați elimina aluviunile de pe cale. Cuvintele de laudă și faimă sunt doar decepții. Astfel, aruncați aceste lucruri ca și cum le-ați scuipa.

Bucuria, prosperitatea și prietenia vieții prezente sunt doar de natură temporară, și durează doar pe moment. Astfel, nu vă atașați de astfel de lucruri tranzitorii. Din moment ce viețile viitoare durează mult mai mult decât cea prezentă, salvați virtuțile Dharmei pentru a vă fi de folos în viitor. În cele din urmă, va trebui să abandonați totul și să plecați. Astfel, nu aveți nicio dorință. Aveți compasiune pentru ființele cu mai puțină bunăstare, nu le răniți sau disprețuiți.

Iubiți-vă dușmanii și prietenii în mod egal și imparțial. Nu fiți geloși pe calitățile lor, însă în schimb, respectați-le și dezvoltați aceste calități în voi înșivă. Nu căutați greșeli în ceilalți, însă examinați-le pe ale voastre, și purificați-le așa cum ați purifica sângele otrăvit. Nu vă gândiți la propriile voastre virtuți, însă gândiți-vă la virtuțile altora.

Respectați și serviți toate ființele. Extindeți aceleași sentimente iubitoare tuturor ființelor simțitoare, așa cum părinții își iubesc copiii. Mențineți o față zâmbitoare întotdeauna. Evitați mânia și vorbiți cu bunătate cu o inimă iubitoare. Fiți atenți la cuvintele pe care le folosiți și vorbiți în termeni simpli, deoarece cuvinte neglijente dau naștere la erori. Virtutea este întinată luând parte la activități lipsite de însemnătate. Astfel, evitați activitățile ne virtuoase.

Nu există merit în a fi împovărat cu activități lipsite de însemnătate. Nimic nu se întamplă din dorința noastră, deoarece totul este guvernat de karma trecută. Din acest motiv, fiți relaxați și fiți fericiți. Ascultați, pentru o persoană nobilă un act nevirtuos este mai rău decât moartea. Așadar, fiți onești și direcți. Fericirea și durerea vieții prezente sunt rezultatul acțiunilor trecute. Astfel, nu îi învinovățiți pe alții pentru acestea.

Toată fericirea se datorează binecuvântării Gurului Spiritual, astfel trebuie să îi fim tot timpul recunoscători. Nu poți ajuta alți oameni până când nu ai reușit să te ajuți pe tine însuți. Astfel, munciți cu sârguință să perfecționați siddhi - capacitatea de a fi în control asupra puterilor corpului, minții și a naturii. Atunci când a venit timpul să plecați, va trebui să abandonați toate posesiunile lumești pe care le-ați acumulat. Astfel, nu generați acțiuni nevirtuoase de dragul posesiunilor lumești.

Plăcerile tranzitorii și distracțiile lumești nu au nicio valoare. Astfel, îmbogățiți-vă cu singura bogație care contează cu adevărat - practica generozității. Astfel, veți deveni frumoși în această viață și vă veți bucura de fericire în următoarea. Atitudinile nesănătoase - mânia, ura, înșelăciunea - sunt prezente din abundență în kaliyuga (era decadenței). De aceea, protejați-vă cu armura răbdării. Nu rămâneți în samsara datorită leneviei. Aprindeți focul efortului pentru a atinge siddhi.

Viața umană este irosită din cauza indulgenței lipsite de importanță în distracțtii. Astfel, practicați meditația. Natura Adevărului Ultim nu poate fi realizată sub influența ignoranței. Faceți diferența între semnificația adaptată și semnificația adevărului ultim. Prieteni, nu va îngropați în mlaștina samsarei. Încercați să atingeti tărâmul ferm al eliberării. Dezvoltați înțelegerea corectă a învățăturii Gurului Spiritual. Meditați asupra samsarei ca fiind fluviul suferinței.

Acestea nu sunt cuvinte lipsite de importanță. Ar trebui să le contemplați cu grijă și să mentineți aceste cuvinte în adâncul inimii voastre. Dacă veti practica în acest fel veți genera fericire pentru voi și pentru alții. Acesta este sfatul meu umil. Și mă rog să țineti cont de el."