...

Discipol vechi al Sfinției Sale Penor Rinpoche, al 11-lea Deținător de Tron al Tradiției Buddhiste Nyingmapa. Lui Lama Dondrup Dorje i-a fost atribuit titlul de Vajra Acharya (Dorje Lopon) de către Sfinția Sa Penor Rinpoche în timpul Monlam Chenmo Nyingma din Bodhgaya, recunoscându-l ca Maestru Vajra care este însărcinat să transmită învățăturile Vajrayana. Lama Dondrup Dorje Rinpoche este Directorul Spiritual al Institutului Pathgate și redactorul editorial în Engleză a trei volume de texte de rugăciune tibetane Nyingma consfințite de către Sfinția Sa Pema Norbu Rinpoche. Click aici pentru a citi oricare din aceste texte.

* Pentru a citi o relatare a atribuirii titlului de Maestru Vajra (Dorje Lopon) lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche de către Sfinția Sa Pema Norbu Rinpoche, vă rugăm dați click pentru a citi Un Interviu cu Lama Pasang, care a fost oferit studenților Pathgate în timpul vizitei sale in Anglia.

Cunoscut pentru devotamentul sau pentru Sfintia Sa Penor Rinpoche, Lama Dondrup Dorje Rinpoche a fost unul dintre putinii care au avut binecuvântarea si consimtamântul Sanctitatii Sale, în ultima parte a vietii, sa-l însoteasca în calatoriile sale în afara manastirii.

Încurajat de catre Sfintia Sa Penor Rinpoche sa propage Dharma Buddhista în Occident, Lama Dondrup Dorje Rinpoche, a predat în mod activ si a instituit multe Comunitati Buddhiste in întreaga lume. De asemenea, el a fost însarcinat de catre Sfintia Sa Penor Rinpoche pentru a supraveghea disciplina si educatia primei Comunitati Occidentale Hirotonisite Palyul din Europa.

Directia vietii Lama Dondrup Dorje Rinpoche, de a aduce bucurie de viata si eliberarea de suferinta pentru oricine care are legatura karmica cu el, este reflectata pe buna dreptate de catre primul sau nume Dharma, Tenzin Gyalpo, ceea ce înseamna "Regele care sustine Descendenta de Doctrina Dharma".

Damarul-ul folosit de catre Lama Dondrup Dorje Rinpoche a fost damaru-ul personal al Sfintiei Sale Pema Norbu Rinpoche

SS Penor Rinpoche  i-a dat mai târziu înca doua nume Dharma. Primul dintre ele este Drakpa Gyaltsen  - numele unui ilustru Lama Tibetan Ngakpa (Yogin Tantric) din secolul 12, ceea ce înseamna "Stindardul Faimos al Victoriei". Al doilea este Dondrup DorjeDondrup  este numele personal al lui Buddha Shakyamuni, în timp ce  Dorje este simbolul Vajrayana, reprezentând Unitatea între Nirvana si Samsara - ceea ce transcende granitele eliberarii si suferintei. 

Texte Rinchen Terzod

De la principalul sau Guru, Sfintia Sa Penor Rinpoche, Lama Dondrup Dorje Rinpoche a primit instructiuni extinse despre o serie de practici Vajrayana, mai ales din linia Dzogchen, care include Ngondro (practica preliminara a Dzogchen cunoscuta sub numele de "starea de Buddha în Palma Mâinii Tale")Tsalung - (Tummo - caldura mistica yoga care purifica întunecarea)Togal (Saltul Peste - care cultiva viziunea pura a unui Bodhisattva realizat), si Trekcho (Taierea Prin - care genereaza recunoasterea gradului de constientizare pura).

El a primit, de asemenea, mai multe transmisii pretioase rare, cum ar fi Rinchen Terzod (care cuprinde întregul ciclu de peste 700 de practici Nyingmapa)Dzogchen Namcho (peste 800 de practici unice pentru Linia de Descendenta Palyul)Nyingthig YAB Zhi (cele mai profunde patru învataturi din Linia de Descendenta Longchen Nyingthig) si Terzod Kagyama ( împuternicirea secreta acordata numai continuatorilor Liniei de Descendenta sau Marilor Lama).

Din partea Seniorilor Khenpos de la Mânastirea Namdroling, cum ar fi Khenchen Pema Sherab si Khenpo Tsewang Gyatso, care preda în Occident, si Khenpo Wangdi Sangye, fostul Director al Institutului de Înalte Studii Budiste Nyingma Ngagyur, Lama Dondrup Dorje a primit multe alte transmisii aditionale de Tratate de Budiste si Comentarii de la maestri vechi, cum ar fi Acharya Nargajuna, Shantideva Acharya, Shantarakshita Acharya, Chandrakirti Acharya, Rinpoche Mipham, Rinpoche Patrul, Domnul Maitreya, Longchenpa, Lingpa Dudjom, printre multi altii.

Pentru a propaga Dharma Buddhista în folosul tuturor fiintelor, Lama Dondrup Dorje Rinpoche calatoreste regulat pentru a preda învatatura Dharmei unor studenti din EuropaAustralia si Orientul îndepartat. Pâna acum, el a produs si a pus la dispozitia publicului din întreaga lume, gratuit, multe programe educationale, ca  Invataturile Dharmei si Thangka în format audio, sau filmul DVD" Lumea plina de compasiune a Sfintiei Sale Penor Rinpoche", care are comentarii în 12 limbi.

Studenti in Portugalia practicand meditatia Lama Dondrup Dorje Rinpoche impreuna cu studenti in Sydney, Australia Lama Dondrup Dorje Rinpoche predand practica meditatiei studentilor din Singapore

De-a lungul anilor, Lama Dondrup Dorje Rinpoche a sponsorizat activ traducerea, publicarea si distributia gratuita a unor carti despre Dharma în Hong Kong, Taiwan, Singapore, USA, Anglia, Grecia, Irlanda, India, Nepal, Bhutan, Mongolia si multe alte tari. El este editorul traducerilor a trei texte tibetane de Rugaciuni: 'Rugaciunea zilnica a Mânastirii Namdroling: Atingerea Implinirii Dorintelor', 'Rugaciunea pentru Nyngma Monlam Chenmo anual: Copacul Iluminarii întru Realizarea Dorintelor' si 'Rugaciunea traditiei Nyngma Palyul: Scara Catre Tarâmurile Pure'

Compasiunea Lama Dondrup Dorje Rinpoche s-a extins si în sprijinul unei multimi de proiecte buddhiste, activitati de binefacere sau persoane din întreaga lume. Acestea includ ajutor financiar la cerere, pentru noi constructii, locuri de cazare si ajutor în situatii de urgenta la mânastiri de calugari si maici, la centre ale dharmei, sau centre de retragere, gradinite, scoli primare si camine de copii; sponsorizare pentru puja, împuterniciri, transmisii, ofrande rituale si salvari de vieti ; vaccinuri, echipament medical, generatoare, apa curenta curata, si costuri de întretinere ale spitalelor si clinicilor; educatie si burse pentru cei defavorizati; mâncare pentru persoanele fara locuinta si ajutor umanitar în caz de dezastre.

Inspirat de încrederea pe care Sfintia Sa Pema Norbu Rinpoche i-a acordat-o pentru a promova propagarea Dharmei Buddhiste, Lama Dondrup Dorje Rinpoche depune fara încetare toate eforturile, utilizând o varietate de mijloace potrivite, pentru a ajuta toate fiintele, potrivit conditiei lor karmice, sa atinga nu numai o fericire temporara în aceasta viata, dar si o fericire de durata în vietile viitoare.

Ca parte a manifestarii activitatilor sale pline de compasiune, îndemanarea lui Lama Dondrup Dorje în Qigong-ul Medical Buddhist, rezultat direct al practicii Dharmei si ca un semn clar al binecuvantarii liniei, a fost creditata cu recuperarea miraculoasa a multor cazuri medicale grave. Renumit pentru cunostintele sale extinse ca Maestru de Qigong Clasic (Yoga Energiei), atât în Artele Interne Chineze cât si în Artele Externe, pe care el îl foloseste ca pe un mijloc abil de a cultiva disciplina si atentia la elevii sai si de a propagapredarea Dharmei catre public, învataturile lui Lama Dondrup Dorje privind modul de a dezvolta constientizarea si punerea în aplicare a dictonului "Fiind în lume dar nefiind afectat de Lume" - Atitudine Atotcuprinzatoare care duce la Realizarea Adevaratei Fericiri si Armonii prin Dizolvarea Conflictului si Suferintei - sunt bine reflectate prin realizari fenomenale în actiuni atât spirituale cât si lumesti de catre elevii sai dintre care multi, sub îndrumarea sa directa, au devenit Calugarite si Calugari buddhisti, în timp ce altii au atins realizarea succesului în domeniul de activitate ales.

De exemplu, între anii 1992 si 1998, el a ghidat 72 elevi pentru a deveni Campioni Internationali de Arte Martiale Chineze, atât în Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, câstigând un numar total de 370 Medalii de Aur, 262 de Argint si 129 Medalii de Bronz. Evenimentele în care acestia au fost victoriosi au acoperit întreaga gama de Taiji Quan, Xingyi Quan, Bagua Zhang, Liu El Ba Fa, Wing Chun Gongfu, Shaolin Gongfu, Shuai Chiao, Hands Push, Sparring, Chi Sao si Lupta cu Arme.

Taiji Pole Form Gongfu stances Wing chun practice
TaijiMonks doing Kung FuTaijiShaolin kung fu