...

Rezumatul Evenimentelor Importante din 2023

Templul de Aur, Manastirea Namdroling
Portretul lui Mingyur Dechen Garwang Zilnon Dorje Rinpoche Tortul pentru ziua de nastere a lui Mingyur Dechen Garwang Zilnon Dorje Rinpoche

Mănăstirea Namdroling din India și toate centrele Palyul din întreaga lume au celebrat a 12-a zi de naștere a Yangsi-ului Sfinției Sale Drubwang Pema Norbu Rinpoche - Mingyur Dechen Garwang Zilnon Dorji Rinpoche în ultima zi a anului 2023.

Hsing Yun Dashi Dhomang Gyatrul Rinpoche Lama Thubten Zopa Rinpoche

Pe data de 5 februarie 2023, Venerabilul Hsing Yun Dashi, fondatorul Comunității Internaționale Budiste Mahayana Fo Huang Shan a trecut în parinirvana în reședința sa din Mănăstirea Fo Guang Shan din Taiwan. Avea 96 de ani.

Pe data de 8 Aprilie 2023, Venerabilul Dhomang Gyatrul Rinpoche, un pionier influent în înființarea multor centre Nyingma pe cuprinsul SUA, a trecut în parinirvana în casa sa din Golful Half Moon, California, la vârsta de 98 de ani.

Cinci zile mai târziu, pe 13 aprilie 2023, Venerabilul Lama Thubten Zopa Rinpoche din tradiția Gelugpa, care a înființat Fundația pentru Păstrarea Tradiției Mahayana (FPMT), a intrat în meditația tukdam la Mănăstirea Kopan în Nepal și a trecut în parinirvana următoarea zi. Avea 76 de ani.

Khenchen Thrangu Rinpoche Lama Chhime Droyultshing Lama Tsering Wangdu Rinpoche

Pe data de 4 iunie 2023, ziua cu lună plină a Saga Dawa, Venerabilul Khencen Thrangu Ringpoche, unul dintre cei mai remarcabili lama ai tradiției Karma Kagyu, a trecut în parinirvana la Mănăstirea Thrangu Tashi Yangtse în Nepal. Avea 91 de ani.

Venerabilul Lama Chhime Droyultshing, tatăl lui Tulku Ajam Rinpoche de la Mănăstirea Namdroling a murit pe 12 septembrie 2023, la vârsta de 95 de ani, în Taiwan. Corpul său a fost incinerat pe 16 septembrie.

Pe 24 Octombrie 2023, Venerabilul Lama Tsering Wangdu Rinpoche, păstrătorul liniei Longchen Nyingtig, Padampa Sangye Shije și al tradiției Machik Chod a intrat în parinirvana în Colorado, SUA. Avea 88 de ani.

Gyangkhang Rinpoche, Karma Kuchen Rinpoche, Mugsang Kuchen Rinpoche (De la Stanga la Dreapta) Sfintia Sa Mingyur Dechen Garwang Zilnon Dorje Rinpoche

Pe 21 Aprilie 2023, cu ocazia Aniversării de 60 de ani a Jubileului de Diamant al Mănăstirii Namdroling și Aniversării de 30 de ani a Mănăstirii de Călugărițe Tsogyal Shedrub Dargyeling, celebrările au fost conduse de către Sfinția Sa Karma Kuchen Rinpoche care a oferit o o roată Dharma din lemn de santal alb în fața portretelor Sfinției Sale Ultimul Drubwang Pema Norbu Rinpoche ca gest de recunoștință pentru a marca această ocazie de bun augur. Roata Dharma din lemn de santal alb a fost ulterior prezentată Yangsi-ului Rinpoche în Tibet.

Enthronement ceremony of 210 khenpos Group photo of 73 khenmos

Pe 22 Aprilie 2023, întronarea a 210 khenpo, 73 khenmo și 12 dorje lopon a fost condusă de către Sfinția Sa Karma Kuchen Rinpoche la Templul de Aur din Mănăstirea Namdroling.

Norul Curcubeu Norul Curcubeu
Norul Curcubeu Rainbow cloud

Apariția zilnică a norilor curcubeu deasupra orașului Newcastle upon Tyne pentru mai mult de zece zile consecutive a fost relatată pe larg de toate media de știri la mijlocul lui decembrie 2023. Acest lucru s-a întâmplat să coincidă cu aceeași perioadă de timp în care învățătura despre Sutra Amitayurdhyana - un discurs al lui Shakyamuni Buddha despre cum să implementăm bodhicitta ultimă pentru eliberarea proprie din renașterile continue în samsara prin atingerea vieții infinite în tărâmul pur din Vest al lui Amitabha - a fost oferită de Lama Dondrup Dorje Rinpoche în orașul său de reședință.

Apariția norilor curcubeu, luminii pătrunzătoare strălucitoare, miresmei plăcute, cutremurelor de pământ sunt adesea asociate cu apariția unor evenimente importante în Buddhism așa cum au fost descrise atât în scripturile sutrayanei cât și ale tantrayanei, ca atunci când Shakyamuni Buddha a oferit laude lui Ksitigarbha Bodhisattva Mahasattva pentru oceanul său de merite infinite în cauzarea trezirii unui număr incalculabil de ființe simțitoare de-a lungul multor eoni, în fața unei mari adunări de bodhisattvași în Raiul celor Treizeci și Trei de Zei.

Mulți studenți prezenți la învățătură au devenit rapid conștienți de faptul că ambientul din jurului lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche devenea din ce în ce mai luminos pe măsură ce învățătura înainta. A devenit atât de strălucitor și luminos încât o studentă a trebui să închidă ochii în timpul învățăturii, în timp ce o mireasmă pătrunzătoare de tămâie din lemn de santal și o vibrație subtilă a apărut de sub podea în timpul recitării rugăciunilor de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche, toate acestea au fost detectabile tangibil de către mulți studenți. Întreaga învățătură a fost cu adevărat o experiență incredibil de uimitoare.

Lama Dondrup Dorje Rinpoche predâng în Newcastle upon Tyne Lama Dondrup Dorje Rinpoche predând în Romania
Lama Dondrup Dorje Rinpoche predând în Atena Lama Dondrup Dorje Rinpoche predând în Milan

În cursul anului 2023, învățături audio din colecția de arhivă a învățăturilor Dharma ale lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche au fost făcute disponibile zilnic studenților Pathgate din întreaga lume. Acestea includ o mare varietate de discursuri Dharma care includ comentarii asupra Namcho Ngondro; Dorje Choepa; Liao Fan Si Xun; și Padmasambhava’s Le'u Dun Ma.

Învățături complet noi pentru 2024 ce vor include comentarii asupra Barched Lamsel al lui Padmasambhava și Dorje Tsik Kang Druk; Sojong, Nyung Ne, și introducerea în cei 35 de Buddhași așa cum sunt descriși în Sutra celor Trei Movile; Confesiunea Căderilor înaintea celor Optzeci și opt de Buddhași; Narak Kong Shak; 42 de zeități pașnice și 58 de zeități mânioase din Bardo; și Semnyi Ngalso al lui Longchenpa - Relaxarea în Natura Minții.

Începând cu august 2023, studenți din Hong Kong, Australia, Grecia, Romania, Polonia și Italia au beneficiat de oportunitatea de a face o retragere individuală personală oferită de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche la Centrul Dharma Pathgate din UK.

La cererile din toamnă ale studenților, Lama Dondrup Dorje Rinpoche a reînceput să ofere Învățături Dharma în Romania, Italia și Grecia urmând să meargă în și mai multe țări în 2024. Învățătura curentă este bazată pe rugăciunile de aspirație compuse de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche în timpul pandemiei de Covid. Aceste rugăciuni de aspirație iau naștere din natura calmă a minții, aduc omagiu înțelepciunii atemporale și ghidării Buddhașilor despre cum să eliminăm originea dependentă a karmei colective care se află în spatele apariției epidemiilor extinse, fenomenelor climatice extreme, intensificarea conflictelor umane și calamităților globale fără de sfârșit prin transformarea activităților noastre zilnice ale corpului, vorbirii și minții, în disciplina autentică a practicii Dharmei care promovează sporirea beneficiilor pentru toate ființele.

Khenpo Kunsang Dechen Rinpoche la Centrul Dharma Pathgate in Atena cu calugarii rezidenti Dorje Gyaltsen si Dawa Loday Institutul Ngagyur Nyingma in India

Khenpo Kunsang Dechen Rinpoche, care a predat la Institutul Ngagyur Nyingma în India și Mănăstirea Palyul în Tibet, a fost oaspete de onoare în grija studenților Pathgate din România și Grecia în Decembrie. Dânsul este în prezent profesorul rezident al Centrului Palyul Ottawa în Canada.

Kalsang Yeshe Rinpoche in fata Zangdok Palri in Yunlin, Taiwan Stupele care conduc catre Zangdok Palri Rotile de Rugaciune sunt instalate

Kalsang Yeshe Rinpoche care l-a însoțit pe Sfinția Sa Pema Norbu Rinpoche în timpul relocării în India din Tibet în 1959, a servit ca învățător rezident în Centre Palyul în Singapore, Philippine și Taiwan. Dânsul este angajat în prezent în construcția Zangdok Palri (Muntele Glorios de Cuoarea Cuprului) - tărâmul pur al lui Guru Rinpoche - în Yunlin, Taiwanul de Vest. Odată terminat, complexul va fi înconjurat de 900 de roți de rugăciune din care o parte a costurilor totale este sponsorizată de către Institutul Pathgate.

Devoti inconjurand Pagoda Pacii din Viena Pagoda Pacii din Viena Lansarea lampioanelor plutitoare in timpul Toro Nagashi

Pe 25 iunie, 2023, Pagoda Păcii din Vienna construită de către secta budistă Nipponzan-Myôhôji pe malul fluviului Dunărea, în 1983, a celebrat aniversarea de 40 de ani, cu sprijinul studenților Pathgate locali, care au mers pentru a oferi asistență în timpul festivalului lampioanelor plutitoare al Toro Nagashi în August, pentru a comemora amintirea Hiroshimei și Nagasaki unde bombele atomice au luat viața a peste 150 000 de civili.

Templul de 900 de ani în Tsak Gaun, Nepal Constructia pentru înlocuirea vechiului templu

Programul de Parteneriat Pathgate, s-a angajat încă de la începutul anului 2023 să sponsorizeze reconstrucția unui templu vechi care a fost construit pentru prima dată acum 900 de ani în satul Tsak Gaun, Nepal. Construcția este în prezent în desfășurare.

Libraria inter-confesionala la Catedrala Pacii din Tbilisi, Georgia Carti Dharma pentru Biblioteca Inter-confesionala

Ca răspuns la cererea Dr. Malkhaz Songulashvili, Episcopul Metropolitan din Tbilisi, sprijin financiar precum și expedierea a 361 de cărți despre Buddhism au fost oferite Librăriei Inter-confesionale, la Catedrala Păcii în Tbilisi, Georgia. Aceste cărți se vor adăuga la colecția lor de resurse intelectuale atât printate cât și în format digital, care include literatură evreiască, creștină și musulmană în limbile engleză, arabă, ebraică și greacă.

Cladiri prabusite in Turcia Cladiri prabusite in Siria

Pe 6 februarie 2023, un cutremur masiv a lovit Turcia și Siria, cauzând avarii masive clădirilor și zeci de mii de victime. Donații au fost puse la dispoziție imediat prin Programul de Parteneriat Pathgate, pentru a îndeplini cererile de a aduce ajutor de urgență atât de necesar pentru ambele țări.

Lama Dondrup Dorje Rinpoche in fata Centrului Ucrainian de Refugiati cu Tatiana, reprezentantul ucrainean in stanga si cu Dawa Loday in dreapta Livrarea de provizii Centrului Ucrainian de Refugiati Stoc de provizii la Centrul Ucrainean de Refugiati

La sfârșitul lui octombrie 2023, Lama Dondrup Dorje Rinpoche a fost invitat să viziteze Centrul Ucrainian de Refugiați (OPORA) din Atena. Din primăvara anului 2021 au fost disponibilizate fonduri prin Programul de Parteneriat Pathgate pentru procurarea de alimente și lucruri esențiale pentru refugiații ucrainieni din Atena.

Banca de Alimente West End Pachete cu mancare Mancare Preparata de People's Kitchen

Livrări de alimente către Banca de Alimente West End și Bucătăria Săracilor în orașul Newcastle upon Tyne au continuat săptămânal prin Programul de Parteneriat Pathgate.

Banca de Alimente West End a oferit cu 39% mai multe pachete de alimente în ultimele 12 luni decât în anul anterior, ceea ce a însumat 287 de tone de lucruri esențiale pentru a-și ajuta utilizatorii să supraviețuiască crizei costului vieții, în timp ce Bucătăria Săracilor servește mai mult de 250 mese pe în fiecare seară celor care au nevoie de sprijin.

În cursul anului 2023, Programul de Parteneriat Pathgate a sprijinit a o mare varietate de proiecte care au inclus sponsorizarea de mâncare pentru Institutul Ngagyur Nyingma în India; construcția atât a unui templu vechi în Nepal cât și a unui templu nou în Taiwan; donații pentru cererea de ajutor pentru cutremur pentru Turcia și Siria; donarea de cărți Dharma pentru Catedrala Păcii din Georgia; sprijin pentru refugiații ucrainieni din Europa; livrări de mâncare către banca de alimente și bucătăria de supe; și educație pentru copii în Nepal, India și Mongolia și multe alte activități. Toate acestea au fost posibile prin suportul generos al studenților și prietenilor Institutului Pathgate din toată lumea. Dorim să exprimăm cea mai profundă recunoștință studenților și prietenilor Institului Pathgate care au făcut efortul nostru colectiv fezabil.

Legând Noi Prietenii în Atena

Lama Dondrup Dorje Rinpoche și Imam Atta-Ul Naseer Gifts which included children paintings were presented to Lama Dondrup Dorje Rinpoche by Olia on behalf of the Ukrainian refugee Ukrainian women from left to right: Tatiana, Olia, Tanya and Diana

Lama Dondrup Dorje Rinpoche în timpul vizitei sale din noiembrie din Atena, a legat noi prietenii cu Imamul Atta-Ul Naseer, Președintele la nivel National al Comunității Islamice Ahmadiyya din Grecia și cu reprezentanți ai Centrului Ucrainian de Refugiați (OPORA), când aceștia au participat la învățătura sa de la Centrul Dharma Pathgate. Cu toții au împărtășit un prânz plăcut împreună cu mâncare pregătită de oaspeții ucrainieni și studenții Pathgate.

Comunitatea Islamică Ahmadiyya a fost înființată în India în 1889 de către Hadhrat Mirza Ghulam Ahmad. Acum sunt mii de filiale locale în mai mult de 200 de țări care încurajează armonia inter-confesională, iar credința comunității este aceea că toleranța și respectul sunt fundația unei societăți pașnice.

Din primăvara lui 2021 au fost furnizate fonduri de către Programul de Parteneriat Pathgate pentru achiziția de hrană și obiecte esențiale pentru refugiații ucrainieni din Atena, care pentru o perioadă extinsă a egalat cu 80 la sută din susținerea primită săptămânal.

Mesaj de Unitate Interconfesională din Georgia

Arhiepiscopul Metropolitan Malkhaz Songulashvili i-a oferit un lotus de cristal lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche când a vizitat Newcastle O pictură a Arhiepiscopului Metropolitan Malkhaz Songulashvili care îl înfățișează ca pe un mesager al păcii i-a fost înmânată de congregația sa Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby și Arhiepiscopul Metropolitan Malkhaz Songulashvili efectuând împreună o liturghie în Georgia

Un bun prieten al lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche, Dr. Malkhaz Songulashvili, fostul Arhiepiscop al Georgiei și actualul Arhiepiscop Metropolitan al Tbilisi-ului, a fost recent onorat în Germania de către Casa Unicității devenind primul laureat al noii distincții a Casei Unicității. Casa Unicității este primul lacaș de cult religios din Berlin care are o biserică, o moschee, si o sinagogă in aceeași locație.

Arhiepiscopul Metropolitan Malkhaz Songulashvili a muncit timp de mulți ani, dincolo de țara sa natală Georgia, pentru promovarea coexistenței păcii și unității interconfesionale între religii în întreaga regiune a Caucazului. Inspirat de ceea ce a văzut în Berlin, a lansat un proiect de pace în Tbilisi, capitala Georgiei, prin atașarea la locația sa principală, Catedrala Păcii, a unei noi construcții care găzduiește o moschee și o sinagogă. Are, de asemenea, un Centru de Dialog Interconfesional, pentru vizitatori care învață despre speranțele și principiile tuturor credințelor diferite.

După întoarcerea sa din Berlin în Georgia, i-a fost prezentat un cadou de felicitare, pictat de către Episcopul Rusudan Gotsiridze, primul Episcop Baptist femeie din Georgia. Arhiepiscopul Metropolitan Malkhaz Songulashvili a ținut de curând o liturghie cu Arhiepiscopul de Canterrbury, Justin Welby, care era în vizită din Marea Britanie.

Lama Dondrup Dorje Rinpoche și Arhiepiscopul Metropolitan Malkhaz Songulashvili, au avut multe dialoguri interconfesionale de-a lungul anilor.

Recitarea numelor lui Manjushri

Manjushri with his sword of wisdomFive different forms of Manjushri: Simhanada Manjushri、Tikshna Manjushri、Arapacana Manjushri、Vimala Manjushri、and Jnanasattva ManjushriManjuvajra, the tantric form of Manjushri

Manjushri nama samghiti (jampal tsenjö) – Recitarea Numelor lui Manjushri – este un text de o importanta profunda pentru toate cele trei vehicule ale sutrayanei, mahayanei și vajrayanei în Budism. Cunoscut și ca Plasa Manifestării Magice a lui Manjushri sau simplu ca Regele Tuturor Tantrelor, este privit în tradiția Nyingma ca un text Atiyoga deoarece conține taramul, calea și fructificarea completa a Tantrei Kalachakra (dükyi khorlo). 

Acest text sacru a fost o transmisie directă a lui Buddha Shakyamuni. Textul original de peste 100,000 de capitole a fost tradus în tibetană de Rinchen Zangpo, dar numai 167 de versuri colectate de către Manjushrimita mai există astăzi. 

Manjushri cel iluminat complet, întruchiparea înțelepciunii primordiale a Buddhașilor, care a apărut în toate multiversurile în emanații nenumărate ca bodhisattva din timpuri fără de început, este venerat ca prințul regent al Dharmei datorită jurământului sau sacru de a desăvârși toate ființele din lumile însuflețite sau neînsuflețite.

Recitarea Numelor lui Manjushri este descrisă de către Buddha Shakyamuni în Buddhavacana (kangyur) – Lumea lui Buddha – drept cel mai eficient antidot, practica cea mai de neîntrecut în îndepărtarea pângăririlor și condițiilor karmice negative așa cum sunt experimentate în cele trei lumi. Din acest motiv precis Recitarea Numelor lui Manjushri este selecționată ca practică principală de către toate cele patru tradiții tibetane ale Nyingma, Kagyu, Sakya și Gelug în timpul Festivalului de Rugăciuni Anual pentru Pacea Mondială Monlam Chenmo – la Bodhgaya. 

Manjushri Namasangiti și meditația asupra înțelesului versurilor, în perioada kaliyuga (tsöpé dü), epoca degenerării, va evoca cu siguranță cele mai pozitive condiții pentru a transforma calitatea energiei în lume pentru a restaura într-o anumită măsură armonia pentru toți cei implicați.

Toate cele 167 de versuri ale Manjushri Nama Sangiti Tantra au fost recent traduse din nou de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche cu note adiționale asupra înțelesului fiecărui vers pentru a comemora Jubileul de Diamant al Aniversării de 60 de ani a Mănăstirii Namdroling și Aniversarea de 30 de ani a Mănăstirii de Călugărițe Tsogyal Shedrub Dargyeling.

Noua traducere a Manjushri Nama Sangiti Tantra poate fi găsită la pagina 202 a Cărții de Rugăciuni - Copacul Îndeplinirii Dorințelor al Iluminării a Adunării Anuale de Rugăciune a Tradiției  Ngagyur, care este disponibilă online în secțiunea Colecții de Rugăciuni. Click aici pentru a vizita Colecțiile de Rugăciuni.

Trei Noi Texte de Rugăciune Nyingma Revizuite Disponibile Online

Pentru a comemora Jubileul de Diamant al Aniversării a 60 de ani a Mănăstirii Namdroling și Aniversarea de 30 de ani a Mănăstirii de Călugărițe Tsogyal Shedrub Dargyeling, trei Texte de Rugăciuni Nyingma publicate prima dată la Mănăstirea Namdroling de-a lungul a trei ani din 2005 până în 2009 au fost din nou revizuite de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche și au fost făcute disponibile online. Aceste trei Texte de Rugăciune Nyingma au fost rezultatul cererii făcute de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche Sfinției Sale Pema Norbu Rinpoche pentru simplul motiv de a ajuta studenții străini să dobândească o mai bună înțelegere a rugăciunilor tibetane.

Toate cele texte de rugăciune au fost o colaborare între Institutul Ngagyur Nyingma și Institutul Pathgate. Corectura textelor a fost făcută de către Khenchen Tsewang Gyatso Rinpoche, Khenpo Tenzin Norgay Rinpoche și Khenpo Sangay Wangdi Rinpoche și editate de către Lama Dondrup Rinpoche.

Pentru edițiile revizuite, peste 130 de pagini nou traduse de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche au fost adăugate textelor. Aceste ultime texte revizuite au inclus toate cele 167 de versuri ale Tantrei Manjushri Nama Sangiti așa cum au fost predate de către Buddha Shakyamuni. Sunt incluse, de asemenea, tantra, comentarii și rugăciuni, compuse inițial de către Padmasambhava, Rinchen Zangpo, Smritijnana, Choying Tobden Dorje, Candragomin, Vimalamitra, Vilasavajra, Jetsun Dragpa Gyaltshen, Vasubandhu, Jamyang Khyentse Wangpo, Chökyi Wangchuk, Yeshe Tsogyal, Dzongsar Khyentse Chökyi Lodrö, Chatral Sangye Dorje, Jigme Tenpai Nyima, Paltrul Ogen Jigme Choeki Wangpo, Minling Terchen Gyurme Dorje, Taklung Tsetrul Shedrup Trinlé Nyinjé Zangpo, Mipham Jamyang Namgyal Gyatsho, Chogyal Terdak Lingpa, Nagarjuna, Longchen Rabjam Drimé Özer, Dilgo Khyentse Gyurme Thegchog Tenpai Gyaltsen, Dudjom Jigdral Yeshe Dorje, Lhodrak Namkha Gyaltsen, Jigdrel Yeshé Dorje, în completarea extraselor din Cuvintele lui Buddha (Kangyur), Cântecele Realizării Glorioase și Sutra Jataka.

Primul dintre aceste texte este denumit Realizările Îndeplinirii Dorințelor – Rugăciunile Zilnice ale Mănăstirii Namdroling - folosite de sangha hirotonita pentru practica de dimineața si de seara de la mânăstire.

Al doilea text de rugăciuni este denumit Copacul Iluminării Îndeplinirii Dorințelor - Cartea de Rugăciuni a Adunării Anuale de Rugăciune a Tradiției Ngagyur. Sfinția Sa Pema Norbu Rinpoche a fost atât de încântat la publicarea acestui text de rugăciune încât dat instrucțiunea ca această carte de rugăciuni să fie recitată în fiecare zi și nu doar în timpul Festivalului anual Ngagyur Nyingma de Rugăciune pentru Pacea Mondială - Monlam Chenmo – la Bodhgaya.

Al treilea text de rugăciune este denumit Scara către Tărâmurile Pure – O Rugăciune a Tradiției Palyul. Această carte de rugăciuni este redactată în concordanță cu linia lui Khendrub Karma Chagme și include manualul de recitare pentru Retragerea în Munte anuală – Practicile Preliminare Ngondro – la Mănăstirea Namdroling.

Aceste texte de rugăciune sunt listate în secțiunea Colecții de Rugăciuni. Click aici pentru a citi oricare din aceste texte.

Practica Dharmei Î&R II

Studenții Pathgate îi adresează adeseori întrebări lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche pentru a obține înțelegerea sa și clarificări asupra practicii Dharmei. Iată ultima selecție a celor optzeci de noi articole ale Practicii Dharma Întrebări & Răspunsuri. Mai jos sunt câteva exemple de întrebări din ultima tranșă:

 • Care este obiectul refugiului în refugiul ultim?
 • Care este natura minții primordiale?
 • Cum pot fi biruite frica și incertitudinea în practica Dharmei?
 • Cum poate fi eliminată iluzia?
 • Nemișcarea minții înseamnă că mintea este inactivă?
 • Care este atitudinea și comportamentul corespunzător pentru un practicant al Dharmei?
 • Care sunt principalele cauze care duc la epuizarea meritelor?
 • Care este diferența dintre practicanții Dharmei și turiștii Dharmei?
 • De ce apar pericole în timpul pelerinajului?
 • Care sunt cauzele care duc la reversul karmei positive pentru studenții Dharmei?
 • De ce este atât de important să restaurezi angajamentele jurămintelor și samaya?
 • De ce există insatisfacție și nemulțumire în viață?
 • Cum putem să eliminăm ignoranța?
 • Cum poate fi utilizată percepția pură pentru a îmbrățișa greutățile?
 • Care este scopul real al împuternicirii?
 • Care este caracteristica vehiculului vajrayana?
 • Cum poate fi atinsă armonia cu corpul nostru subtil?
 • Care sunt semnele care indică prezenta debitorilor karmici și a entităților negative?
 • Cum putem genera mari acumulări de merite?
 • Care sunt calitățile unui guru vajra ultim în epoca degenerării?
 • Care este scopul practicii de rugăciuni?
 • Care sunt semnele progresului în practica Dharmei?
 • Care sunt factorii care duc la coruperea practicii Dharmei?
 • De ce sunt atât de multe conflicte și tulburări în lume astăzi?
 • Care este originea și principiul qigong-ului clasic?
 • Care sunt cele patru viziuni spontane din rugăciunea bodhicitta a Riwo Sangcho?

Click aici pentru a citi întreaga listă de articole în Practica Dharmei I&R.

Puterea Miraculoasă a Rugăciunilor

Alena before prayer request Alena after prayer request Alena after prayer request

Buddha Shakyamuni a spus că toate bolile sunt cauzate de cele trei otrăvuri ale lăcomiei, aversiunii și iluziei, care au creat karma colectivă, cauza apariției dezastrelor naturale, calamităților umane și bolilor incurabile în timpul epocii degenerării. De mai mult de 30 de ani, mulți studenți Pathgate și prietenii lor au cerut rugăciuni de la Lama Dondrup Dorje Rinpoche atunci când s-au confruntat cu dificultăți insuportabile în viață.

În seara zilei de 12 iunie a acestui an, o studentă Pathgate din Germania a trimis o cerere urgentă de rugăciune către Lama Dondrup Dorje Rinpoche pentru prietena fratelui ei, Aishah, care a avut un avort în Malaiezia cu câteva luni mai devreme. De atunci, inima acesteia s-a oprit de câteva ori, și a trebuit să petreacă mult timp în spital unde starea ei s-a deteriorat atât de mult încât respirația ei s-a oprit complet chiar în acea zi și a necesitat suport artificial pentru susținerea stării vegetative. Medicii au luat în considerare opțiunea opririi suportului artificial al vieții dacă nu apărea o îmbunătățire semnificativă în următoarele 48 de ore. Lama Dondrup Dorje Rinpoche a răspuns prompt că va face tot ceea ce poate. Până a doua zi dimineață, Aishah care era inconștientă s-a trezit și inima ei a început să funcționeze din nou, spre ușurarea tuturor. Recunoștință din inimă din partea familiilor au fost imediat transmise lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche.

Câteva zile mai târziu, vestea unui copil numit Alena care a fost născut în Australia cu o afecțiune numită laringe dischetă (laringe moale) care făcea dificilă respirația, înghițirea sau băutul, și trebuia să fie hrănită pe jumătate printr-un tub, a fost transmisă către Lama Dondrup Dorje Rinpoche de către tatăl ei care ceruse anterior ajutor pentru el însuși când suferea de cancer de prostată cu câțiva ani în urmă. Tatăl Alenei a fost foarte recunoscător că condiția ei s-a îmbunătățit într-atât încât nu a mai fost nevoie de hrănirea prin tub, și acum prezintă toate semnele unui copil sănătos.

Aceste ultime exemple ale puterii miraculoase ale rugăciunii au fost demonstrate încă o dată de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche, care a explicat în ultimele învățături ca eficiența rugăciunii poate fi amplificată prin unificarea dorințelor pline de compasiune și acumularea de merite cu devotamentul neclintit al guru yoga pentru a crea conexiunea spontană între natura minții cu esența iluminată a uniformității în dharmata – natura tuturor fenomenelor – care efectuează schimbările pozitive pentru beneficiul celorlalți atunci când au nevoie.

Un alt exemplu notabil despre eficiența rugăciunii a avut loc în timpul Retragerii de Vară Pathgate în 2009 când studenții au fost martori la desfășurarea unor evenimente miraculoase prin puterea rugăciunilor oferite de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche, când incendii scăpate de sub control au izbucnit peste tot în Grecia așa cum a fost detaliat în Secțiunea Specială Noutățile Pathgate “Puja Compasiunii împotriva Incendiilor în Grecia”. Click pentru a citi secțiunea specială.

Noua Sponsorizare Pathgate Pentru Institutul Ngagyur Nyingma

The annual account conference of Namdroling Monastery in early June Khenpo Tsultrim Tentar Members of the Rigzod Editorial Committee when Khenpo Gyurme Tenzin was the president

După ce o conferință a conturilor anuale a Mănăstirii Namdroling fost finalizată la început de iunie, Khenpo Tsultrim Tentar, noul președinte numit al Institutului Ngagyur Nyingma și un partener vechi de lucru al Institutului Pathgate, i-a cerut lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche o nouă sponsorizare pentru a acoperi cheltuielile anuale ale Institutului Ngagyur Nyingma. Pentru a veni în întâmpinarea cererii sale, Lama Dondrup Dorje Rinpoche a agreat să ofere fonduri pentru a acoperi cheltuielile cu mâncarea pentru întregul comitet de profesori, precum khenpo, lopen, editori care se ocupă cu cercetarea și toate cadrele didactice pentru acel an. Această nouă sponsorizare a inclus, de asemenea, fondurile pentru a acoperi costurile pentru doisprezece luni a cheltuielilor de internet la Institutul Ngagyur Nyingma. Pentru anul academic curent, Institutul Ngagyur Nyingma are 1047 studenți si peste 300 de cadre.

Viața SS Pema Norbu Rinpoche - Mărețul Joc al Meritului Infinit

His Holiness Pema Norbu Rinpoche His Holiness Pema Norbu Rinpoche His Holiness Pema Norbu Rinpoche

Anul acesta, 2023, este Aniversarea a 60 de ani, Jubileul de Diamant al Mănăstirii Namdroling si Aniversarea a 30 de ani a Mănăstirii de Călugărițe Tsogyal Shedrub Dargyeling. Pentru a sărbători o asemenea ocazie importantă, prezentam aici o biografie concisă a Sfinției Sale Drubwang Pema Norbu Rinpoche, fondatorul Mănăstirii Namdroling - Thegchog Namdrol Shedrub Dhargyeling.

Aceasta biografie din Mărețul Joc al Meritului Infinit - o ediție specială suvenir publicată de Fundația de Caritate Penor Rinpoche in 2018 pentru a coincide cu finalizarea cu succes a Stupei Relicvariu a Sfinției Sale Drubwang Pema Norbu Rinpoche - a fost realizată și editată de Comitetul Editorial Ngagyur Rigzod al Institutului Ngagyur Nyingma.

Pentru a citi aceasta biografie, mergeți la Noutățile Pathgate - Caracteristici Speciale din meniu. Dati click aici pentru a vedea lista completa a articolelor disponibile.

Mănăstirea Namdroling, Jubileul de Diamant, aniversarea a 60 de ani

Aerial view of Namdroling Monastery Golden Temple Zangdok Palri Temple

Thegchog Namdrol Shedrub Dhargyeling, cunoscută pe scară largă ca Mănăstirea Namdroling, a fost fondată în Bylakuppe, India de Sud, de către cel de-al Treilea Conducător Suprem al tradiției Nyingma, Sfinția Sa Drubwang Pema Norbu Rinpoche în 1963. A fost urmată de înființarea Mănăstirii de Călugărițe, Shedrub Tsogyal Dargyeling în 1993.

HH Karma Kuchen Rinpoche presented a white sandalwood Dharma Wheel before the portraits of HH Pema Norbu Rinpoche White conch embossed with the mantra of Manjushri HH Karma Kuchen Rinpoche paying homage to the white conch

Sărbătorirea jubileului de diamant a 60 de ani a Mănăstirii Namdroling și a 30 de ani a Mănăstirii Tsogyal Shedrub Dargyeling a început la 21 aprilie 2023, Anul Regal Tibetan 2150, prin sosirea la Mănăstirea Namdroling din Tibet a Sfinției Sale Kyabje Karma Kuchen Rinpoche Thupten Tsultrim Norbu Oser Kunkhyab Palzangpo, conducătorul suprem al Liniei Palyul.

Șefii Mănăstirii Namdroling, Chogtrul Gyangkhang Rinpoche și Chogtrul Mugsang Kuchen Rinpoche, Khenchen Namdrol Tsering Rinpoche, Khenchen Tsewang Gyatso Rinpoche și toți khenpo, tulku, lama, loponi, călugări și călugărițe l-au întâmpinat printr-o primire grandioasă pe Sfinția Sa Karma Rinpoche prin oferirea unei mandale de reprezentare a corpului, vorbirii și minții în Templul de Aur. Sfinția Sa Karma Kuchen Rinpoche a continuat apoi să ofere o Roată Dharma din lemn de santal alb în fața portretelor Sfinției Sale, regretatul Drubwang Pema Norbu Rinpoche și a reîncarnării sale, Yangsi Rinpoche, ca semn de recunoștință pentru a marca cea de-a 60-a aniversare de la înființarea Mănăstirii Namdroling.

De asemenea, în fața portretelor sunt expuse relicvele Sfinției Sale Pema Norbu Rinpoche și minunata cochilie albă pe care mantra sacră a lui Manjushri „Om Aa Ra Pa Tsa Na Dhi”, a fost scrisă de Sfinția Sa folosind doar limba. Mantra s-a gravat apoi în mod miraculos pe scoica albă ca și cum ar fi fost gravată cu o unealtă.

Some of the newly enthroned khenpos Group photo of the newly enthroned khenpos, khenmos and dorje lopons Some of the newly enthroned khenmos

A doua zi, 22 aprilie 2023, întreaga congregație de călugări și călugărițe a desfășurat o mare ceremonie de rugăciune cu ofrande de sărbătoare după deschiderea mandalei sacre a lui Longchen Nyinthik Rigzin Dupa. A fost urmată de o mare ceremonie de înscăunare de 210 khenpo (a opta serie), 73 de khenmo (prima serie) și 12 dorje lopon. Este pentru prima dată în istoria Namdroling în care unui grup de călugărițe i se conferă titlul „Khenmo” – recunoașterea primită de o femeie profesor de studii budiste.

HH Karma Kuchen Rinpoche performed the inauguration ceremony of the new Temple at Tsogyal Shedrupling Nunnery HH Karma Kuchen Rinpoche at the nunnery’s reception The kila dagger display inside the Vajrakilaya Temple

Pe 23 aprilie 2023, SS Kyabje Karma Kuchen Rinpoche, Chogtrul Gyangkhang Rinpoche, Mugsang Kuchen Rinpoche și Khenchen-ii au primit un ceremonial de bun venit de către călugărițele de la Mănăstirea Tsogyal Shedrupling pentru a inaugura noul templu, noua clădire de birouri și noua bibliotecă . După inaugurare, au fost lansate două cărți noi, o revistă și un suvenir, urmate de sfințirea noului templu cu abluțiune. Rinpoche a vizitat apoi Centrul de Retragere a Călugăriței și a dat sfaturi din inima celor care intră în retragere înainte de a consacra picturile thangka și cutia de pumnale kila în Templul Vajrakilaya.

Local school band performing at the official ceremony Khenpo Chimed Tsering giving speech on behalf of the Nepalese government Official ceremony for invited dignities

Pe 25 aprilie 2023, a avut loc o ceremonie oficială pentru VIP-urile invitate în piața principală a mănăstirii. Printre demnitari care au participat în această zi s-au numărat Președintele Parlamentului Administrației Centrale Tibetane, Khenpo Sonam Tenphel, Secretarul Departamentului Religie și Cultură al CTA, Reprezentantul Onorabilului Ministru al Culturii, Turismului și Aviației Civile al Guvernului Nepalului și Secretarul Departamentului de Afaceri Ecleziastice din Sikkim, împreună cu călugării, călugărițele și comunitățile locale. Evenimentul a fost sărbătorit cu rostirea de discursuri și oferirea de cadouri. Acest eveniment a marcat încheierea sărbătoririi a 60 de ani a Mănăstirii Namdroling.

Un videoclip oficial al aniversării a 60 de ani a Mănăstirii Namdroling este acum disponibil pentru vizionare la Teatrul Pathgate Dharma. Vă rugăm să dați click aici pentru link.

Cea de-a 34-a Nyingma Monlam Chenmo pentru Pacea Mondială

Nyingma Monlam Chenmo at Bodhgaya, IndiaNyingma Monlam Chenmo at Bodhgaya, IndiaNyingma Monlam Chenmo at Bodhgaya, India

Pentru a pacifica bolile, foametea și războaiele, pentru a spori pacea, prosperitatea și armonia în întreaga lume, măreții maeștri nobili ai Nyingmapa care erau reprezentații lui Guru Rinpoche au inițiat Nyingma Monlam Chenmo (Ceremonia pentru Pacea Mondială) anuală între prima și a zecea zi a celei de-a 12-a luni a Calendarului Tibetan în Bodhgaya, India, unde Shakyamuni Buddha a atins iluminarea acum 2600 de ani. În acest an, a 34-a Nyingma Monlam Chenmo a început pe 22 Ianuarie cu adunarea a peste zece mii de călugări, călugărițe și yogini din aproape 195 de mănăstiri, în plus față de zeci de mii de devoți credincioși din întreaga lume.

Pentru a încuraja studenții ne-vorbitori de Tibetană să participe în practică la Nyingma Monlam Chenmo, ‘Copacul ce Îndeplinește Dorințe al Iluminării – Rugăciunea pentru Nyingma Monlam Chenmo anuală’ a fost tradusă în engleză sub redacția lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche și a fost publicată pentru distribuție gratuită de către Institutul Pathgate de Studii Budiste împreună cu Mănăstirea Namdroling. Textul tradus a fost prezentat Sfinției Sale Drubwang Pema Norbu Rinpoche care a fost încântat de publicarea acestei cărți de rugăciune și a oferit sfatul ca această carte de rugăciune ar trebui recitată zilnic și nu numai cu ocazia Nyingma Monlam Chenmo.


Ngagyur Palyul Thubten Shedrub Choekhor Dargyeling în Bodhgaya

Holy Relic Stupa of H.H. Drubwang Pema Norbu Rinpoche at Ngagyur Palyul Thubten Shedrub Choekhor Dargyeling Monastery in Bodhgaya, IndiaThe main temple at Ngagyur Palyul Thubten Shedrub Choekhor Dargyeling Monastery in Bodhgaya, India
The interior of the main temple at Ngagyur Palyul Thubten Shedrub Choekhor DargyelingResidence for the ordained sangha Guest house for visitors

Mănăstirea Ngagyur Palyul Thubten Shedrub Choekhor Dargyeling în Bodhgaya, India, este o filială a Mănăstirii Namdroling. Sfinția Sa Drubwang Pema Norbu Rinpoche a afirmat că: “Ar fi bine ca o mănăstire să fie construită aici în acest loc sacru din Bodhgaya unde 1002 Buddhași al acestui eon de bun augur vor atinge iluminarea.”

Pentru mulți ani, în timpul ceremoniei Nyingma Monlam Chenmo, nu au fost suficiente camere pentru găzduirea călugărilor și călugărițelor, iar aceștia stăteau în cazări comerciale sau în cort. Sfinția Sa Drubwang Pema Norbu Rinpoche a început să caute un lot de teren în 2000. Și, în august 2008, o ceremonie de binecuvântare a terenului a fost ținută de către Sfinția Sa Drubwang Pema Norbu Rinpoche în frunte cu mulți Khenpo, Tulku, Lama, călugări și călugărițe.

Pe 3 februarie 2009, pereții hotarului fundației templului au fost stabiliți cu trei statui care urmau să fie construite în templu: Buddha Shakyamuni în mijloc, Guru Rinpoche în dreapta și Avalokiteshvara în stânga. Aceste statui au fost construite în conformitate cu îndrumarea Sfinției Sale Drubwang Pema Norbu Rinpoche.

Pe 4 decembrie 2015, Sfinția Sa Taklung Tsetrul Rinpoche, al Șaselea Conducător Suprem al Liniei Ngagyur Nyingma și Cei doi Șefi ai Mănăstirii Namdroling au consacrat templul și au plasat în cadrul unei ceremonii Sertog (Ornamentul Aurit în partea de sus a acoperișului templului).

Pe 19 ianuarie 2016, inaugurarea și consacrarea au fost conduse ceremonial de către al 12-lea Deținător Al Tronului al Liniei Palyul, Sfinția Sa Karma Kuchen Rinpoche, împreună cu Sfinția Sa Thupten Palzang Rinpoche, Sfinția Sa Yangthang Rinpoche, Chogtrul Gyang Khang Rinpoche, Chogtrul Mugsang Kuchen Rinpoche, Palyul Chogtrul Rinpoche, Rigo Tulku Rinpoche, Khenchen Pema Sherab Rinpoche, Khenchen Namdrol Tsering Rinpoche și Khenchen Tsewang Gyatso Rinpoche cu mii de credincioși adunați.

Prin urmare, mănăstirea a fost construită cu succes bazându-se pe aspirația vizionară și direcția Sfinției Sale Drubwang Pema Norbu Rinpoche.


46 de Călugări au terminat Retragerea de 3 ani la Namdroling

46 retreatants exiting the Samten Otsalling Retreat CentreGroup photo of the retreatants taken before the Zangdog Palri Temple Khatas were offered by well-wishers to the retreatants inside the Zangdog Palri TempleRetreatants offered khatas inside the private residence of H.H. Drubwang Pema Norbu Rinpoche

În această zi de bun augur pe 7 ianuarie 2023 (Anul Regal Tibetan 2149) 46 de călugări din cea de-a 11-a promoție de retragere a Centrului de Retragere Samten Otsalling al Mănăstirii Namdroling, care a fost stabilită de către Sfinția Sa Drubwang Pema Norbu Rinpoche în anul 1985, a ieșit din retragere după ce au stat cu succes în izolare pentru trei ani și și-au încheiat practica cu succes.


Trecere în Revistă a Evenimentelor Notabile din 2022

Unele dintre evenimentele notabile din 2022 au inclus:

 • Trecerea unor mari maeștri în parinirvana și întronarea unui tânăr tulku.
 • Au fost publicate online 14 învățături noi ale lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche pentru a onora prezența continuă a Dharmei Budiste în epoca degenerării printr-o linie neîntreruptă de maeștri vajra de la Buddha Primordial Samantabhadra până în epoca prezentă.
 • Redeschiderea Mănăstirii Namdroling pentru public după 718 zile de lock down din cauza epidemiei de COVID.
 • Gyang Khang Rinpoche și Khenchen Namdrol Tsering Rinpoche au inaugurat un nou Centru Dharma în Nepal, fondat de către Asociația Călugărițelor Buddhiste Lotus din Nepal. Programul a fost organizat de călugărițele absolvente ale Mănăstirii Namdroling.
 • Sărbătorirea jubileului Centrului de Retragere Palyul din SUA.
 • Un set de trei volume intitulat Istoria Cuprinzătoare a Mănăstirii Namdroling si un set de doua volume intitulat ‘Istoria Orală a Mănăstirii Namdroling’, au fost publicate de Comitetul Editorial al Ngagyur Rigzod al Institutului Nagyur Nyingma.
 • Asistența Pathgate pentru refugiații ucraineni în Europa.
 • Actualizarea sponsorizării Pathgate în Nepal, Bhutan, India, Mongolia și în alte locuri.

Pentru a citi raportul complet, mergeți la “Noutățile Pathgate – Caracteristici Speciale” așa cum sunt listate în meniu. Click aici pentru a vedea lista completă a caracteristicilor speciale..


Patru Gânduri (1) – Prețioasa Naștere Umană

Wheel of life thangka

Prima parte a practicii preliminare Ngöndro din Dzogchen – reprezintă o serie de reflecții asupra celor patru gânduri care întorc mintea de la insatisfacția samsarei către calea eliberării care înseamnă aplicarea Dharmei.

Aceste Patru Gânduri (lodok nam shyi) care ne direcționează mintea pentru a recunoaște adevărul suferinței și adevărul originii suferinței sunt:

 1. prețioasa naștere umană;
 2. impermanența și moartea;
 3. defectele samsarei;
 4. karma – cauza și efectul.

Prima contemplare care ne întoarce mintea de la activitățile care conduc către suferința continuă și renașterile în samsara este de a reflecta asupra rarității și dificultății de a obține o viață umană prețioasă – renașterea supremă dintre toate renașterile celor trei tărâmuri superioare ale zeilor, semizeilor și oamenilor.

Pentru majoritatea ființelor din Lumea Saha (mi jé jik ten), prețioasa naștere umană se va manifesta numai o singură dată în timpul unei perioade infinite de renașteri fără sfârșit în samsara.

Renașterea umană este incredibil de rară pentru că este rezultatul meritului acumulat din acte de generozitate și disciplina de a cultiva cele zece virtuți (gé wa chu) ale corpului, vorbirii și minții.

Este nevoie de doar un simplu act de non-virtute pentru a crea o amprentă karmică care ne cauzează să fim renăscuți după moarte în cele trei tărâmuri inferioare ale animalelor, spiritelor flămânde și ființelor din iad.

Shakyamuni Buddha a afirmat clar că oricine își pierde corpul uman din cauza ne-virtuților se va renaște în mod repetat în cele trei tărâmuri inferioare pentru o perioadă de 5000 de kalpa înainte de orice probabilitate de a fi renăscut din nou în tărâmul oamenilor.

Cum fiecare kalpa sau eon este echivalentul duratei a 10 miliarde de ani între începutul și distrugerea unui univers, viața umană odată pierdută din cauza ne-virtuților va dura minimum 50 000 de miliarde de ani pentru o altă șansă de a avea următoarea naștere umană, acesta fiind una în condiții precare nefavorabile lipsită atât de cele opt libertăți cât și de cele zece înzestrări.

Asupra probabilității ca majoritatea ființelor umane să primească o șansă de naștere umană la 5000 de kalpa, Cel de-al Cincilea Dalai Lama a spus:

“Acest vas de libertăți și înzestrări
Pentru atingerea tuturor beneficiilor și fericirii,
A fost obținut doar aceasta dată,
Dacă nu voi călători către ținutul optim al realizării,
Și mă întorc în schimb în samsara cu nimic valoros de contemplat,
Îmi va frânge inima.”

- Extras dintr-o învățătură de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură în secțiunea Poarta către Budismul Tibetan. Click aici pentru a vedea întreaga listă de articole disponibile.

Înțelegerea lui Mara – Stăpânul Iluziei

Mara's assault on the Buddha, seated beneath the Bodhi tree at Bodhgaya

Mara este un zeu paranirmitavaśavartin aparținând celui mai înalt rai al tărâmului dorințelor, Raiul Controlului Emanațiilor Celorlalți (zhen trül wang jé) dar, din cauza atașamentului față de obiectele dorințelor, el sălășluiește în raiul celest Tushita (ganden) – Raiul Bucuriei.

Fiind stăpânul iluziei, mara se bucură de evocarea înșelăciunilor ademenitoare care cauzează celor nebănuitori să adopte ceea ce este nesănătos ca sănătos sau să fie păcăliți de preocuparea cu cele opt obsesii lumești (jikten chö gyé) cum sunt:

 • dorința de câștig și teama de pierdere;
 • dorința de a fi fericit și teama de suferință;
 • dorința de faimă și teama de discreditare;
 • dorința de laudă și teama de învinuire.

Mara personifică calitățile negative în ego-ul uman, care cauzează apariția iluziei și maturizarea răsplății karmice.

Este, de asemenea, ispititorul care a încercat de nenumărate ori să îl convingă pe Shakyamuni Buddha să abandoneze aspirația sa nobilă de a elibera toate ființele.

Dintr-o altă perspectivă, existența mara-șilor este o reamintire importanta a faptului că influențele corupătoare și miriadele de obstrucționări pe care le-au creat pentru cei care aspiră să atingă eliberarea pot fi eliminate prin aplicarea dharmei budiste atunci când agățarea noastră de noțiunile dualiste de speranță și frică este curmată, deoarece mara este doar o reflexie a propriei noastre iluzii.

Singurul mod prin care mara ne poate copleși este atunci când alegem să ne predăm iluziei create de noi înșine, care își are originea în mintea noastră și este susceptibilă la schimbări în concordanță cu ce gând vom alege să întreținem.

Oricine poate transcende viziunea fabricată a sinelui va triumfa mai presus de influențele lui mara.

- Extras dintr-o învățătură de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură în secțiunea Poarta către Budismul Tibetan. Click aici pentru a vedea întreaga listă de articole disponibile.

Reflecție Asupra Celor Douăsprezece Legături ale Originii Dependente

Wheel of life thangka

La un moment dat, Buddha Shakyamuni cu o suită de bodhisattvași, arhați și zeități sălășluiau în Tărâmul Celest al celor Treizeci și Trei de Zei. O întrebare a fost adresată de către Avalokiteshvara Preaînălțatului Buddha - Mărețul Shramana - cu privire la modul în care se pot obține merite prin construirea unei stupe. Buddha Shakyamuni a răspuns proclamând Dharani-ul Esenței Originii Dependente:

„Toate fenomenele apar datorită cauzelor – ye dharma hetu prabhava Tathagata a predat aceste cauze - hetun tai khen tathagato hy avadat Ceea ce aduce încetarea acestor cauze - tekhen tsa yo nirodha Și acest lucru a fost predat de Mărețul Shramana - evam vadi maha shramanah”

„Avalokiteshvara, originea dependentă este dharmakaya - Corpul Adevărului - al tuturor tathagata-silor.”

„Cine recunoaște originea dependentă îl vede pe Buddha.”

„Avalokitesvara, dacă un fiu sau o fiică devotată a familiei nobile ridică într-un loc îndepărtat o stupa - chiar și una nu mai mare decât dimensiunea unui fruct de agrișă, cu un stâlp central al arborelui vieții de mărimea unui ac și o umbrelă de soare nu mai mare decât floarea arborelui bakula - și introduce în stupa, acest dharani al esenței originii dependente, care este inseparabil de dharmadhatu (sfera realității absolute), el sau ea va genera meritul lui Brahma și se va renaște după trecerea în neființă cu acumulări de mari averi egale cu cele ale zeilor din Tărâmurile Pure din Suddhavasa.”

După ce Cel Binecuvântat a proclamat în acest fel, ascultătorii, bodhisattvașii, întreaga adunare și universul zeilor, al oamenilor, al asurașilor și al gandharvașilor s-au bucurat și au lăudat cuvintele Celui Binecuvântat.

- Extras dintr-o învățătură de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură în secțiunea Poarta către Budismul Tibetan. Click aici pentru a vedea întreaga listă de articole disponibile.

Pathgate Sponsorizează Construcția unui Centru Dharma

Khenpo Sangay Wangdi Rinpoche (fostul Director al Universității Nyingma Ngagyur) și alți Khenpo și Lopen de la Mănăstirea Namdroling au început un proiect de construcție al unui hostel traditional de două etaje pentru Khenpo în apropierea templului comunității aflat în regiunea de sus a satului Thrimshing, în districtul Trashigang, Butan.

Hostelul va fi utilizat ca centru Dharma cu cazare pentru cadrele didactice care predau și pentru aproximativ douăzeci de copii. Scopul este de a educa o nouă generație de tineri călugări, călugărițe și ngakpași pentru a susține longevitatea Liniei Palyul în Butan deoarece generația actuală îmbătrânește.

Cu donațiile primite de la devoții din Butan, au reușit să termine doar construcția primului etaj. Khenpo Sangay Wangdi Rinpoche i-a scris apoi lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche pentru a solicita considerația dânsului de susținere. Lama Dondrup Dorje Rinpoche a fost de acord cu promptitudine să ofere fonduri pentru terminarea întregii clădiri. Iată câteva fotografii de la o inspecție recentă a construcției.

Cele Patru Adevăruri și alți Factori Iluminatori ai Ființelor Nobile

Shakyamuni Buddha a avut odată o discuție cu bodhisattva mahasattva Manjushri despre cum ființele simțitoare sunt prinse în capcana samsarei și prin ce mijloace poate cineva să atingă eliberarea din această dilemă nefericită. Cel Binecuvântat începe mai întâi prin expunerea erorilor conceptuale în vederea fenomenelor ca fiind reale și cum această obscurare a minții poate fi rectificată prin cultivarea viziunii corecte a ființelor nobile în raport cu cele patru adevăruri, cele patru aplicații ale atenției conștiente, cele opt cai nobile, cele cinci facultăți, și cele șapte ramuri ale iluminării.

Dialogul și schimbul lor de replici acoperă doctrina Mahayana în care noțiunea de sine și fixația conceptuală asupra sinelui sunt originea karmei care cauzează apariția samsarei. Subliniază totodată o gamă de proiecții mentale care creează probleme pe cale. Discursul rezultat este păstrat în Sutra Bodhipaksanirdesa – Sutra Mahayana Nobilă a Factorilor care conduc către Iluminare. Textul de mai jos este textul concis bazat pe traducerea Tibetană a Sutrei Bodhipaksanirdesa.

- Extras dintr-o învațătura oferita de Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură în secțiunea Poarta Către Buddhismul Tibetan. Click aici pentru a vedea lista completă de articole disponibile.

Înțelesul și Beneficiile Călugăririi

Khenchen Pema Sherab conducted ordination for novice monks at Namdroling Monastery in IndiaKhenchen Pema Sherab conducted ordination for novice monks at Namdroling Monastery in IndiaNewly ordained novice monks circumambulated the Golden Temple after the ordination ceremony

La șapte ani după ce Shakyamuni Buddha a atins iluminarea, Cel Binecuvântat s-a întors la Kapilavastu, orașul stat antic al clanului Sakya unde, ca Siddhartha Gautama, a trăit până la vârsta de douăzeci și nouă înainte de a renunța la viața lumească și de a plece de acasă. La întoarcerea sa, mulți membri ai familiei regale, precum vărul său, Ananda și chiar și fiul său Rahula s-au alăturat sanghăi de călugări în Kapilavastu.

Într-o zi, Cel Binecuvântat a vizitat casa mai tânărului său frate vitreg Nanda și l-a întrebat de ce nu s-a alăturat deja sanghăi hirotonisite. Nanda i-a cerut apoi lui Buddha să explice care sunt motivele pentru care ar trebui să renunțe la viața lumească de familie. După ce a auzit multitudinea de avantaje de a se călugări, Nanda a simțit reticență în a abandona viața lumească a unui laic. În schimb, el a preferat să facă diverse ofrande lui Buddha și sanghăi acestuia.

Cel Binecuvântat a folosit apoi două analogii pentru a ilustra raritatea de a avea o naștere umană prețioasă și chiar mai rar condițiile de bun augur de a-l întâlni pe Buddha. Discursul rezultat este păstrat în Sutra Nandapravrajya – Sutra lui Nanda Renunțând la Viața Lumească.

- Extras dintr-o învațătura oferita de Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură în secțiunea Poarta Către Buddhismul Tibetan. Click aici pentru a vedea lista completă de articole disponibile.

Prima Întoarcere a Roții Dharmei

Chokhor Duchen este unul dintre cele patru cele mai importante festivaluri Buddhiste, care se sărbătorește în a patra zi a celei de-a șasea luni a calendarului Tibetan. În această zi, budiștii sărbătoresc prima învățătură a lui Shakyamuni Buddha oferită discipolilor săi oameni acum 2600 de ani, la Parcul Căprioarelor în Sarnath lângă Varanasi, India.

Primilor cinci discipoli, Shakyamuni Buddha le-a revelat cele patru adevăruri ale ființelor nobile care sunt: 1. Suferința. 2. Originea Suferinței. 3. Încetarea Suferinței. 4. Calea care duce la încetarea Suferinței. 

O relatare a acestei învățături este păstrată în Sutra Dharmacackra – Sutra Întoarcerii Roții Dharmei.

- Extras dintr-o învățătură oferita de Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul integral este disponibil pentru lectură la secțiunea Cronicile lui Buddha, Bodhisattva și Zeității. Click aici pentru a vedea toată lista de articole disponibile.

Sfaturi despre Cum să ne Rugăm, cum să înconjurăm și cum să aducem ofrande pentru onorarea unei Stupa

Monks and lay people circumambulate the stupa of the terton Mingyur Dorje at the Namdroling Minastery in India Nuns making light offerings at the Mahabodhi Temple in Bodhgaya, India Monks circumambulate around the sixteen stupas at the Namdroling Monastery in India

O cantitate incalculabilă de merite poate fi acumulată prin virtuțile extraordinare ale construcției unei stupa și prin activitățile de înconjurare, prosternare, rugăciune și aducere de ofrande pentru onorarea unei stupa.

Înconjurarea (korra) este cea mai eficientă metodă pentru a atinge realizarea, așa cum a fost explicat de către Atisha:

“Dacă practici meditația din sezut,
Numai mintea este implicată
Fără niciun fel de activitate virtuoasă a corpului sau vorbirii.
Nu este niciun alt merit mai mare
Decât practica înconjurării.”

Înconjurarea ar trebui făcută cu corpul, vorbirea și mintea unificate intr-o singură acțiune.

Iată câteva proceduri esențiale pe care ar trebui să le adopți în practica înconjurării care ar trebui să fie adecvata la început, mijloc și sfârșit, așa cum este evidențiat de către Patrul Rinpoche în învățătura sa Thog Tha Bar Sum Du Ge Wai Tam

- Extras din învățăturile în patru părți asupra originii, construcției, beneficiilor și practicilor legate de stupa de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură la secțiunea Poarta către Buddhismul Tibetan. Click aici pentru a vedea lista completă de articole disponibile.

O Introducere despre Stupa Relicvariu a Sfinției Sale Pema Norbu Rinpoche la Namdroling

După mahaparinirvana Sfinției Sale Drubwang Pema Norbu Rinpoche în Martie 2009, autoritățile  Mănăstirii Namdroling au căutat îndrumare de la Kyabjé Chatral Sangye Dorje Rinpoche cu privire la tipurile de activități care ar fi de ajutor pentru a găsi reîncarnarea Sfinției Sale Pema Norbu Rinpoche. Printre instrucțiunile care au fost date a fost și cea de a consacra rămășițele incinerate în stupe relicvariu care să fie construite la Mănăstirea Namdroling în India, în Bodhgaya și la Mănăstirea Palyul Mamă în Tibet. Imediat după ce ceremonia de incinerare a corpului sfânt al Sfinției Sale Pema Norbu Rinpoche a fost finalizată în mai 2013, a început construcția stupelor relicvariu la Mănăstirea Namdroling, Mănăstirea de Călugărițe Ngagyur Tsogyal Shedrub, Bodhgaya, Varanasi și Tibet.

S-a decis ca stupa relicvariu care va fi construită la Mănăstirea Namdroling va fi o Stupa cu Multe Uși de Bun Augur (Tashi Gomang Chorten) care a fost construită prima dată de discipolii lui Shakyamuni Buddha la Sarnath în Varanasi pentru a comemora prima învățătură oferită la parcul căprioarelor. Această stupa relicvariu va fi invitată în holul altarului la parterul Templului Muntelui Gloriei de Culoarea Cuprului (Zangdokpalri). 

- Extras din prima parte a unei învățături în patru părți despre originea, construcția, beneficiile și practicile legate de stupa de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul integral este disponibil în secțiunea Poarta Către Budismul Tibetan.  Click aici pentru a vedea întreaga listă de articole disponibile.

Stupa – Mintea Iluminată a Buddhașilor

One of the Stupas at the Samye Monastery in Tibet Reliquary stupa of HH Pema Norbu Rinpoche at Palyul Thubten Shedrub Chokhor Dargyeling at Bodhgaya in India Reliquary stupa of HH Pema Norbu Rinpoche at Ngagyur Tsogyal Shedrub Nunnery in India

Din din perspectiva cunoașterii lumești, stupa – monumentul relicvariu construit pentru a păstra cu sfințenie relicvele lui Buddha  și altor ființe nobile – își are originea asociată cu caitya, movilele funerare tradiționale din India antică. 

Dar pentru ființele supra-lumești ale căror realizări în siddhi (ngödrup) le permite să recunoască adevărata natură a realității aferente sferei senzoriale, sferei formelor și sferei lipsei de formă, aceștia privesc cele trei tărâmuri de existență ca emanație a stupelor care se manifestă de la sine spontan, și cele patru continente care înconjoară Muntele Meru în centrul universului, încoronat in aer de tărâmurile celeste ale zeilor, ca stupa de neegalat – expresia celor patru incomensurabile – cu două stupa relicvarii binecuvântate pentru fiecare continent. Toate aceste stupe sunt în realitate inseparabile de mintea iluminată a buddhașilor.

Când Radra, demonul ostil al mândriei de sine, a fost subjugat de către Hayagriva (Tamdrin) emanația furioasă a lui Avalokiteshvara, stupe s-au manifestat spontan în opt locații diferite în lumea saha ca sursă a binecuvântărilor celor opt dakini furioase (mamos) are sunt însărcinate cu responsabilitatea de a pacifica transgresiunile umane și abuzul mediului prin forțele naturii prin crearea unor condiții grele precum accidentele, bolile și obstacolele pentru a subjuga mândria ființelor obsedate de ele însele care sunt cauzele erei degenerării (tsöpé dü). Aceasta anunță apariția stupelor sharavakașilor, bodhisattvașilor și buddhașilor precum cele opt stupe sugata care cronicizează evenimentele importante din viața lui Shakyamuni Buddha (Sangyé Shakya Thubpa) și sunt adesea construite ca un grup de opt stupe. 

O stupa care a fost consacrată și energizată de relicvele dharmakayei nu mai este un monument funerar făcut de om ci o entitate sacră care acordă binecuvântări și amplifică potențialitatea beneficiilor, restaurează condițiile pozitive pentru oricine îi sponsorizează construcția, o vede, o atinge, o înconjoară sau aude briza care vine dinspre ea. 

Există o legendă în Bodhgaya care susține că există o stupa de cristal subterană sub copacul bodhi – o stupa atât de puternică că va susține și păstra acest loc al scaunului vajra unde toți cei 1000 de Buddha ai acestui eon vor atinge iluminarea.

Anumite învățături tantra afirmă că o stupa auto-manifestată a existat pe cer deasupra Bodghaya în timpul lui Buddha Vipasyin (Sangyé Namzik) și Sikhin Buddha (Sangyé Tsuk Torchen), în timp ce în perioada lui Kasyapa Buddha (Sangyé Ösung) care este Buddha dinaintea lui Shakyamuni Buddha (Sangyé Shakya Thubpa), o stupa auto-manifestată a existat sub pământ.

O altă legendă în Kathmandu afirmă că stupa a exista în același loc cu Stupa Swayamhunath în perioada de timp care se întinde de la Visvabhu Buddha (Sangyé Thamché Kyob), Krakucchanda Buddha (Sangyé Khorwa Jik), Kanakamuni Buddha (Sangyé Sertub) până la Kasyapa Buddha (Sangyé Ösung). Până în ziua de astăzi, în cea de-a 15 zi luni a șasea, o apariție a stupei originale este cunoscută că apare pe cer. O adevărată mărturie a existenței stupei pe pământ, în cer și sub pământ dintr-un timp fără de început.

- Extras din prima parte a unei învățături în patru părți asupra originii, construcției, beneficiilor și practicilor legate de stupe de Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul integral este disponibil pentru lectură în secțiunea Poarta către Budismul Tibetan. Click aici pentru a vedea întreaga listă de articole disponibile.

Beneficiile Construirii și Onorării Stupelor în concordanță cu Învățătura lui Buddha

Beneficiile implicării în construcția unei stupa și a lua parte la activitățile aducerii omagiilor unei stupa sunt cu adevărat incomensurabile. Avantajele care pot fi câștigate din astfel de activități sunt reiterate de către Shakyamuni Buddha în numeroase sutre:

In Sutra Rivyasapariprccha, se spune:

“Măreț înțelept, proclam că oricine își arată respectul
Buddhașilor din trecut sau unui Buddha în viață,
Meritele acumulate sunt egale.
Pentru că tataghata-șii sunt definiți
De calitățile dharmakayei
Și nu de formele lor.”

În Sutra Saddharma Pundarika, se afirmă:

“Către stupa sugatașilor,
Chiar dacă cineva oferă doar
Sunetul unui chimval,
O singură floare,
O ofrandă cu un gând lipsit de disciplină
Imaginii unui sugata,
Acela va vedea în timp zece milioane de Buddhași.
Oricine își împreunează mâinile cu venerație înaintea unei stupa,
Fie ambele palme împreună sau o singură palmă,
Cu capul plecat pentru un moment, ,
Sau cu corpul aplecându-se doar o singură dată,
Sau se prosternează cu o minte absentă,
Locului în care relicvele sunt păstrate,
Sau rostește cuvântul ‘Buddha’
Doar o dată sau de câteva ori
Va atinge iluminarea.”

- Extras din a treia parte care face parte dintr-o serie de patru învățături despre originea, construcția, beneficiile și practicile legate de o stupa, de Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură în secțiunea Poarta Către Buddhismul Tibetan. Click aici pentru a vedea lista completă de articole disponibile.

Sfaturi despre Cum să ne Rugăm, cum să înconjurăm și cum să aducem ofrande pentru onorarea unei Stupa

Monks and lay people circumambulate the stupa of the terton Mingyur Dorje at the Namdroling Minastery in India Nuns making light offerings at the Mahabodhi Temple in Bodhgaya, India Monks circumambulate around the sixteen stupas at the Namdroling Monastery in India

O cantitate incalculabilă de merite poate fi acumulată prin virtuțile extraordinare ale construcției unei stupa și prin activitățile de înconjurare, prosternare, rugăciune și aducere de ofrande pentru onorarea unei stupa.

Înconjurarea (korra) este cea mai eficientă metodă pentru a atinge realizarea, așa cum a fost explicat de către Atisha:

“Dacă practici meditația din sezut,
Numai mintea este implicată
Fără niciun fel de activitate virtuoasă a corpului sau vorbirii.
Nu este niciun alt merit mai mare
Decât practica înconjurării.”

Înconjurarea ar trebui făcută cu corpul, vorbirea și mintea unificate intr-o singură acțiune.

Iată câteva proceduri esențiale pe care ar trebui să le adopți în practica înconjurării care ar trebui să fie adecvata la început, mijloc și sfârșit, așa cum este evidențiat de către Patrul Rinpoche în învățătura sa Thog Tha Bar Sum Du Ge Wai Tam

- Extras din învățăturile în patru părți asupra originii, construcției, beneficiilor și practicilor legate de stupa de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură la secțiunea Poarta către Buddhismul Tibetan. Click aici pentru a vedea lista completă de articole disponibile.

Versurile către cei Opt Nobili de Bun Augur

Odată, Shakyamuni Buddha (Sangyé Shakya Thubpa) stătea în crângul de mango a lui Amrapali în Vaisali, iar un tânăr din Licchavi numit Suvikranta (tsel rap), care înseamnă “abilitate excelentă”, a cerut o învățătură de la Preaînalțatul Buddha despre cum să se protejeze de frica și amenințările care pot apărea în viața lui. Shakyamuni Buddha a revelat numele a opt tathagata care dacă sunt contemplate în mod regulat vor elimina obstacolele menționate în toate aspectele lor. Discursul este păstrat în Sutra Nobilă Mahayana a celor Opt de Bun Augur. 

Numele celor opt tathagata sunt enumerate într-o rugăciune cunoscută ca Versurile Rugăciunii către cei Opt Nobili de Bun Augur (phakpha tashi gyepai tsiksu chepa), care a fost compusă în 1896 de către Jamgön Mipham Gyatso Rinpoche.

Mipham Rinpoche  a explicat că oricine recită numele acestor tathagata va experimenta puritatea imaculată a fericirii, neînfricarea, atenția neperturbată și serenitatea tathagatașilor care aduc armonie tuturor dezbinărilor și turburărilor. Doar auzirea numelor lor va genera un mai mare beneficiu decât aducerea de ofrande multor Buddhasi ai celor trei timpuri vreme de eoni. O cantitate incomensurabilă de beneficii poate fi cultivată prin contemplarea, recitarea și copierea numelor acestor tathagata. 

Mandalele (kyilkhor) celor opt tathagata, opt boddhisattvași bărbați, opt boddhisattva femei și opt protectori ai lumii – sunt toate incluse în versurile lui Tashi Gyepa – Versurile Rugăciunii către Cei Opt Nobili de Bun Augur.

Recitarea acestor versuri zilnic înseamnă să aduci omagii celor Trei Giuvaeruri și să invoci binecuvântările acestor zeități. Să reciti aceste versuri cu credință fermă și cu focusare într-un singur punct va pacifica toate transgresiunile și obscurările, va vesti apariția condițiilor de bun augur care vor transforma toate obstacolele în sprijin benefic pentru cel aflat în urmărirea atingerii țelului ultim al eliberării.

- Extras dintr-o învățătură de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură în secțiunea Poarta către Budismul Tibetan. Click aici pentru a vedea lista completă de articole disponibile.

Proiectele Pathgate Fac Progrese In Nepal

Khenpo Tsultrim Tentar inspecting the construction of the statue Craftsman working on the Mani Wheel The Mani Wheel before painting is applied

Două proiecte sponsorizate de Programul de Parteneriat Pathgate au făcut progrese constante în Nepal în ultimii ani. Primul se referă la sponsorizarea construcției unei largi statui a lui Chenrezig - Bodhisattva Mahasattva care este întruchiparea compasiunii tuturor Buddhașilor. Această statuie a fost construită de meșteșugari specializați în Katmandu în ultimii doi ani și se apropie cu repeziciune de stadiul final. Această statuie va fi transportată pe calea aerului de un elicopter către satul Nepalez, Tsak Gaun, pentru un templu local.

Al doilea proiect care se desfășoară de asemenea în satul Tsak Gaun este un Mani Dungkhor - o roată mare de rugăciune care este consacrată cu role peste role de mantre Mani ale lui Chenrezig. Fierul de care a fost nevoie pentru construcție a fost de asemenea transportat pe calea aerului cu un elicopter datorită izolării locației și a dificultăților de a transporta materiale pe cărările montane..

Ambele proiecte au fost sponsorizate la cererea lui Khenpo Tsultrim Tentar pentru a-și îndeplini aspirația de a oferi satului sau natal susținerea Dharmei. Khenpo Tsultrim Tentar este fostul Secretar General al Fundației de Caritate Penor Rinpoche și este în mod curent Directorul unei Shedra în Sikkim.

Generozitatea în acțiune – Pathgate oferă asistență refugiaților ucraineni în Europa

Ukrainian refugees crossing the border into Poland Ukrainian refugees arriving in Romania

Generozitatea este prima din cele șase practici ale unui boddhisattva pentru promovarea atitudinii de trezire a bodhicittei prin perfecțiunea celor șase paramita (perfectiuni). Întruchipează înțelegerea iluminată și înclinația non-discriminatoare de a oferi sprijin necondiționat pentru a îndeplini nevoile altora, fie că este vorba de resurse materiale, posesiuni fizice, aptitudini sau timp.

Unul dintre cele mai importante aspecte al bodhicittei în acțiune este acceptarea fără de judecată a tuturor ființelor indiferent de credința sau conduita lor, pentru că natura bunătății fundamentale există chiar și în cele mai amăgite ființe.

Un bodhisattva practicant este hotărât să elibereze toate ființele simțitoare din agonia samsarei, și este întotdeauna pregătit să ofere ajutor tuturor ființelor când este fezabil să o facă. Când nu este posibil să îi ajute din cauza greutății karmei lor negative, precum cei care resping vederea corectă a ființelor nobile în urmărirea non-virtuților sau acele ființe fără speranță din iadul avici, un bodhisattva practicant se va ruga pentru oportunitatea de a le fi de ajutor în viitor când karma lor negativă a fost purificată și epuizată în tărâmurile inferioare.

Sfinția Sa Pema Norbu Rinpoche a fost personificarea perfectă a generozității în practica sa bodhisattva precum un rege în oferirea de sprijin material maselor; oferirea de învățături Dharma în jurul lumii; și oferirea compasiunii și protecției devotaților săi împotriva fricii. În aceeași manieră, Lama Dondrup Dorje Rinpoche a trăit mereu după exemplul gurului său și este cunoscut pentru că nu a întors niciodată spatele cuiva care i-a cerut ajutorul.

Pe lângă introducerea Dharmei studenților săi, Lama Dondrup Rinpoche oferă de asemenea sfaturi și asistență atunci când au nevoie, fie că este vorba de bunăstarea familiilor lor; ajutor financiar pentru a securiza achiziția unei proprietăți; capital pentru start-up-uri de business; haine și produse esențiale de care au nevoie; toate tipurile de suport care sunt atât de numeroase încât este greu să le contabilizezi. Toate aceste activități pline de compasiune sunt făcute fără prea mult tam-tam și fanfară, și sunt percepute drept cadouri oferite necondiționat fără a avea așteptări – o mare diferență față de practica de oferire a oamenilor obișnuiți motivați de dorințe de auto-servire și așteptarea a ceva în schimb.

Devoțiunea lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche față de Sfinția Sa Pema Norbu Rinpoche este reflectată de suportul său continuu pentru mănăstirile și centrele Dharma ale gurului său de-a lungul anilor care includ sponsorizarea construcțiilor de clădiri, mobilă și amenajarea de locuințe pentru călugări și călugărițe; amenajarea și renovarea de altare, temple, clinici, creșe și școli; echipamente medicale și medicamente pentru spital – cea mai recentă fiind sponsorizarea programului de vaccinare împotriva COVID la Mănăstirea Namdroling anul trecut.

Când Kunzang Odsal Palyul Changchub Choling (KPC) în Maryland, SUA, a avut doar 5 zile la dispoziție pentru a găsi 250 000 $ pentru a plăti un împrumut bancar care a fost garantat cu proprietatea templului, Lama Dondrup Dorje Rinpoche a fost cel către care s-au îndreptat pentru ajutor. Întreaga sumă cerută a fost transferată imediat pentru a respecta data scadentă a băncii.

Când activitățile de strângere de fonduri pentru a întemeia un nou Centru Dharma Nyingma Palyul, în New York SUA, s-au oprit, s-au îndreptat către Lama Dondrup Dorje Rinpoche pentru ajutor. Întreaga sumă de care au avut nevoie a fost imediat oferită de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche și procesată prin bancă în aceeași zi.

Pentru că generozitatea este prima practică a unui bodhisattva din cele șase paramita (perfectiuni), un practicant Dharma nu va rata niciodată oportunitatea de a oferi ajutor altora. Numai cei mai absorbiți de propria persoana idioți plini de viziuni greșite ar refuza oportunitatea de a genera merite în serviciul altora. Cel care este preocupat de interese lumești și nu dorește să îi ajute pe alții, uită de fapt adevăratul scop al nașterii umane prețioase care este de a utiliza timpul limitat al vieții pentru a acumula condiții pozitive care ne permite să obținem eliberarea din lanțurile samsarei. Cel care este binecuvântat de viziuni corecte nu este niciodată prea ocupat și întotdeauna are timp să aplice acțiunea corectă cu promptitudine in beneficiul celorlalți.

Oricine se mândrește cu ignoranța și se poartă cu lăcomie în urmărirea dorințelor lumești, irosește prețioasa naștere umană într-o urmărire inutilă a improbabilitătilor samsarei. Cel care este orbit de iluzia grandorii este predispus la a se bâlbâi fără discernământ, fără reținere, fără a realiza faptul că cea mai mica greșeală poate activa un lanț de apariții dependente care iau naștere si duc la distrugerea unor condiții anterioare pozitive, dând naștere la obstacole auto create si generează cauze de emoții perturbatoare care invocă ostilitate din partea celorlalți, epuizează puținele merite pe care le pot avea, în același timp acumulând mai multă karmă negativă și creând mai multă suferință pentru timpul prezent și renașteri infinite viitoare în tărâmurile inferioare.

Când un student care a primit deja instrucțiunile Dharmei rămâne îngâmfat, lăudăros și pretențios, este evident că un astfel de student nu a pus instrucțiunile într-o practică reală.

Despre astfel de fapte iraționale, Gampopa a spus:

“Un practicant greșește
Când a primit deja instrucțiuni amănunțite,
Dar continuă să gândească precum o ființă obișnuită.
Când acesta eșuează să practice Dharma corespunzător,
Va fi propulsat către tărâmurile inferioare.”

Nimeni, nici măcar Buddhașii, nu pot anula ceea ce cineva a făcut în trecut. Orice condiții experimentăm în această viață sunt fructele propriilor noastre acțiuni karmice comise în viețile trecute. Calea Buddhașilor este de a aplica cele patru puteri opuse pentru a repara încălcarea jurămintelor, purificarea rezultatelor acțiunilor negative din trecut astfel încât condițiile pozitive să poată fi restaurate.

Una dintre cele mai eficiente mijloace de a restaura condițiile pozitive și de a acumula și crește meritele este practica pură a generozității așa cum a fost demonstrată de către Buddhașii celor trei timpuri și explicat în mod repetat de învățăturile maeștrilor realizați.

Așa cum marele maestru Tibetan Santideva a spus:

“Toată suferința din lume se naște din dorința noastra de a fi fericiți.
Toată fericirea din lume se naște din dorința ca ceilalți să fie fericiți.”

Și asupra naturii karmei, Guru Padmasambhava a spus:

“Nimic nu există în modul în care este manifestat, totul este cauzat de karma noastră.”

Karma este cu adevărat cauza tuturor fenomenelor pe care le experimentăm în viețile noastre. Deși nu putem să ne întoarcem în timp pentru a repara condițiile karmice care au condus la apariția fenomenelor pe care le experimentăm cu toții în lume, precum recentul război izbucnit în Ucraina, cel puțin putem ca în prezent să îi ajutăm pe acei refugiați ucraineni care sunt acum împrăștiați prin Europa.

Chiar acum, sub îndrumarea lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche, studenții Pathgate sunt implicați activ în oferirea de asistență refugiaților ucraineni în Grecia, Polonia și România. Sunt patru rapoarte separate asupra acestor activități umanitare care sunt la ultimele articole din Noutățile Pathgate.Copiii ucraineni au primit noi haine în Atena

Centrul de Refugiați din Atena s-a mutat recent din biroul oferit de către Forumul Grec pentru Refugiați într-o nouă locație în oraș......

Citește mai departe...

Pathgate vine în ajutorul refugiaților ucraineni din Atena

Din 24 aprilie, Grecia a început să ofere refugiaților ucraineni protecție temporară în oficiile regionale de asistență în Atena, Tesalonik, Patras și pe insula Creta......

Citește mai departe...

Pathgate oferă suport refugiaților ucraineni în România

De când a început războiul din Ucraina pe 24 februarie 2022, zece milioane de civili ucraineni și-au părăsit casele și aproape patru milioane......

Citește mai departe...

Studenți Pathgate primind refugiați ucraineni în casele lor în Polonia

După estimarea Națiunilor Unite, 2.7 milioane de refugiați ucraineni au ajuns în Polonia de când a început războiul în Ucraina......

Citește mai departe...

Cele 15 zile de Miracole ale lui Buddha în Losar

Prima zi cu lună plină din Anul Nou Tibetan (Losar) este cunoscută drept Ziua Miracolelor (Chotrul Duchen) pentru a comemora cele cincisprezece zile consecutive de miracole efectuate de către Shakyamuni Buddha......

Citește mai departe...

Practica Dharmei I&R

Budismul are mult aspecte și o moștenire bogată. Pentru a întâmpina interesele celor care doresc să aibă o înțelegere mai bună a practici Dharma, aveți aici o secțiune nouă Pathgate “Întrebări și Răspunsuri despre Practica Dharmei”......

Citește mai departe...

Difuzarea Online a Sesiunilor de Rugăciune Pathgate

Institutul Pathgate face acum disponibilă difuzarea online a tuturor Sesiunilor de Rugăciune Pathgate zilnice, săptămânale și lunare. Așa cum se explică în învățăturile din sutre și tantre, beneficiile practicii de rugăciune sunt multiplicate cu numărul participanților de la fieacare sesiune......

Citește mai departe...

Retrospectiva Evenimentelor Notabile din 2021

Studenții Pathgate din diverse grupuri de studiu din toată lumea și-au arătat determinarea în menținerea practicii lor Dharma în timpul pandemiei globale covid......

Citește mai departe...

Guru Yoga: Beneficiile în a ne aduce aminte de Lama

Guru yoga, literalmente înseamnă ‘uniunea cu natura guru-lui’, este privită in Vajrayana precum calea cea mai scurta către iluminare prin metoda profundă de a uni propria minte cu mintea înțelepciunii guru-lui.....

Citește mai departe...

Aspirațiile făcute cu Eoni în urmă care au transformat Tibetul în Ținutul Bodhimandei

Bodhimanda (changchub kyil) este un termen care la origini se referă la locul precis în care se află vajrasana (dorjeden), locul vajra aflat sub copacul bodhi pe malul râului Nairanjana, în Bodhgaya, India, unde Buddha Shakyamuni a atins iluminarea.....

Citește mai departe...

Cele Douăsprezece Fapte Mărețe ale lui Buddha

Epoca prezentă a lumii noastre este cunoscută drept Eon-ul de Bun Augur (kalpa zangpo'i) în conformitate cu Bhadrakalpika Sutra (kalpa zangpo'i do).....

Citește mai departe...

Sfatul din Inimă in Patru Versuri al lui Dilgo Khyentse Rinpoche

Mulți studenți Pathgate au participat la Retragerea de Vară Palyul din nordul statului New York prin intermediul platformei Zoom începând cu data de 10 iulie.....

Citește mai departe...

Biografia lui Nyoshul Khen Rinpoche

Nyoshül Khenpo Jamyang Dorje Rinpoche,cunoscut popular ca Nyoshul Khen Rinpoche, s-a născut în 1932 în Derge, regiunea Kham, Tibet. Interesul său pentru Dharma a fost încurajat de către mama și bunica sa, care urmau învățătura lui Nyoshul Lungtok Tenpé Nyima, un discipol al lui Patrul Rinpoche.....

Citește mai departe...

Profeția lui Buddha Dipankara asupra Iluminării lui Buddha Shakyamuni

Bhadrakalpika Sutra (kalpa zangpo’i do), o învățătură oferită de către Shakyamuni Buddha în Vaishali (yangpachen) la cererea lui Pramunditaraja (mahokga gyalpo).....

Citește mai departe...

Vaccinarea COVID-19 pentru călugări și călugărițe cu vârste cuprinse între 18-44 de ani a avut loc la Namdroling

Mănăstirea Namdroling din India a inceput Vaccinarea COVID-19 pentru călugări și călugărițe cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani la 30 mai 2021.....

Citește mai departe...

Trăind în Retragere in Valea Paro a Bhutanului

Paro Taktsang (Bârlogul Tigroaicei) este un loc sacru situat pe culmea unei stânci muntoase la Nord de Paro în Bhutan. Acolo, Guru Pamasambhava a meditat asupra ciclului Kagye al celor opt transmisii Mahayoga încredințate lui și celor opt vidyadhara din India.....

Citește mai departe...

Originea Buddhismului Tibetan

Buddhismul Tibetan conține cele patru linii Nyingmapa, Kagyupa, Sakyapa și Gelukpa, a căror linie neîntreruptă de transmisie și maeștri iluminați poate fi urmărită până în timpul lui Buddha Shakyamuni 2500 de ani in urma, in secolul al 5 lea IC.....

Citește mai departe...

Puja Zilnice la Mănăstirea Namdroling pentru Pacificarea Răspândirii Crizei Epidemiei de COVID-19

Cazurile internaționale de COVID-19 de la începutul lunii mai au trecut de 150 de milioane, cu 400.000 de cazuri noi înregistrate în India într-o perioadă de 24 de ore.....

Citește mai departe...

Luna Vesak a Sărbătorii Saga Dawa

Saga Dawa este a patra luna a calendarului lunar Tibetan. Este considerată ca cea mai de bun augur luna a anului pentru practica dharmei, incluzand datele nașterii, iluminării si parinirvanei lui Buddha Shakyamuni.....

Citește mai departe...

Viața plină de compasiune a lui Kyabje Thubten Palzang Rinpoche

Kyabje Thubten Palzang Rinpoche (Tulku Thubsang Rinpoche) s-a născut în anul Șobolanului de Foc (1936) în moștenirea ancestrală a celui de-al doilea Pema Norbu Rinpoche, în ținutul Dege din Kham, din Tibetul de Est.....

Citește mai departe...

Al 32 doilea Monlam Chenmo in Bodhgaya

Monlam Chenmo Nyingma, Marele Festival de Rugăciuni., a avut loc în .Bodhgaya, India. la Templul Mahabodhi.....

Citește mai departe...

O retrospectivă a Evenimentelor Importante din 2020

Anul 2020 a venit cu fanfara obișnuită a focurilor de artificii masive din Portul Sydney cu 11 ore înainte de Anglia, urmată de focul de artificii la fel de spectaculos din Hong Kong.....

Citește mai departe...

Anul Nou Tibetan ”Losar” nu va fi Sărbătorit in Acest An in Mănăstirea Namdroling

Mănăstirea Namdroling a anunțat ca Anul Nou Tibetan “Losar” nu va fi sărbătorit in Mănăstire si nici intr-o alta filiala Palyul deoarece coincide cu perioada de doliu după trecerea in Mahaparinirvana a Sfinției Sale Thubten Palzang Rinpoche .....

Citește mai departe...

Sfinția Sa Tulku Thubten Palzang Rinpoche a trecut în Mahaparinirvana

Sfinția Sa Tulku Thubten Palzang Rinpoche, a trecut în Mahaparinirvana la data de 10 Ianuarie 2021 (a 27a zi a lunii Tibetane), dizolvându-și mintea iluminată în Sfera Realității Ultime.....

Citește mai departe...

Recunoștință de la un student care aplică Învățătura

Samten Senge, unul dintre studenții lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche din Sydney, Australia, a trimis un email in Decembrie 2018 pentru a-l informa pe Lama Dondrup Dorje Rinpoche despre promovarea sa la locul de muncă și obținerea unei recunoașteri...

Citește mai departe...

Ultimul raport cu privire la filmul Viata lui Guru Rinpoche – Noua Editie

Parinirvana-thumb

Acest proiect de a traduce dialogul tibetan al filmului in engleza, chineza si alte limbi dureaza de multi ani...  

Citește mai departe...

Di Zi Gui in limba greaca – Sfaturile de Urmat ca Discipoli ai Inteleptilor

Studentii din Grecia vor beneficia de versiunea in limba greaca a Di Zi Gui – Sfaturile de Urmat ca Discipoli ai Inteleptilor; subiectul principal Predat in timpul Retragerii de Vara Pathgate 2016 ...

Citește mai departe...

Învățătura finală a SS Yangthang Rinpoche

SS Yangthang Rinpoche a lăsat o scrisoare fetiței nepoatei sale, înainte de a trece în parinirvana. Această scrisoare trebuie percepută ca ultima învățătură din partea Sfinției Sale Yangthang Rinpoche.

Citește mai departe...

Programul Ceremoniilor de trecere în Nirvana pentru S.S. Yangthang Rinpoche

În conformitate cu ultimele instrucțiuni ale lui Yangthang Rinpoche înainte de trecerea sa în Parinirvana, s-a cerut îndrumarea din partea S.S. Dodrupchen Rinpoche cu privire la organizarea Ceremoniilor de Nirvana. Cititi mai départe pentru Programul Ceremoniilor de trecere în Nirvana pentru S.S. Yangthang Rinpoche

Citește mai departe...

SS Yangthang Rinpoche a intrat în Parinirvana

Sfinția Sa Yangthang Rinpoche, renumitul maestru Dzogchen al tradiției Nyingmapa, a trecut în Parinirvana în Hyderabad, India, pe 15 Octombrie 2016

Citește mai departe...

Privire Retrospectiva a Activitatilor Pathgate 2017

In timpul anului 2017, Ven Lama Dondrup Dorje a continuat sa calatoreasca in lume predand si sustinand studentii Pathgate din Hong Kong, Singapore, Australia, Japonia, Anglia, Grecia, Italia, Romania si Polonia...

Citește mai departe...

Rezumatul Activităților Pathgate 2016

Pe parcusul anului 2016, Ven. Lama Dondrup Dorje a continuat să sprijine studenții prin menținerea unui program plin de călătorii și predare în locații din întreaga lume.

Citește mai departe...

Retragerea de Vară Pathgate 2015 - News

Retragerea de Vară Pathgate 2015 a început la data de 30 Iunie și s-a sfârșit la data de 30 August, oferind studenților nouă săptamâni de retragere, urmând aceeași tradiție a Retragerilor din Anotimpul Ploios care dura vreme de trei luni pe timpul PreaÎnălțatului Buddha...

Citește mai departe...

Procesul de producție al filmului Viața lui Guru Rinpoche

Pe măsura ce se lucrează în continuare la re-editarea filmului Viața lui Guru Rinpoche, filmat sub supravegherea raposatului Sfinției Sale Pema Norbu Rinpoche în anii 90, un nou scurt metraj 'Procesul de producție al filmului Viața lui Guru Rinpoche' a filmului și un nou trailer oficial sunt acum disponibile pentru a fi văzute în cadrul secțiunii Dharma Theatre....

Citește mai departe...

Actualizare: Este Nevoie de Mai Multe Fonduri pentru Programul de Vaccinare pentru Hepatita B în India

Thank you for all the support received to the fund appeal for Namdroling Monastery’s Hepatitis B Vaccination Programme. Nearly £7,000 has been raised, but the appeal is still vastly short of the target...

Citește mai departe...

Întronarea celui de-al Patrulea Drubwang Pema Norbu Rinpoche

În ziua de bun augur Chökhor DüchenFestivalul Buddhist care marchează prima întoarcere a Roții Dharmei de către Preaînălțatul Buddha Shakyamuni, Pema Norbu Yangsi Rinpoche - reîncarnarea Sfinției Sale al Treilea Drubwang Pema Norbu Rinpoche - a fost întronat la Mânăstirea Mama Palyul, sus în munții Districtului Baiyü, Tibet...

Citește mai departe...

Noua Ediție a Filmului 'Viața lui Guru Rinpoche'

‘The Life of Guru Rinpoche’ is a 10 hour Tibetan language film in 15 chapters produced under the direction of the late Holiness Penor Rinpoche...

Citește mai departe...

Dharma în Taramul Soarelui Răsare

Ven. Lama Dondrup Dorje visited Japan in April 2014 to give a series of Teachings in Nagano and Tokyo...

Citește mai departe...

Anunțul Important privind Ofranda pentru Viață Lungă a Yangsi Rinpoche

Administratorii Mânăstirii Namdroling din India au făcut o cerere formală studenților comunității Palyul din întreaga lume pentru a susține o Mare Ceremonie Tenshug (ofrandă pentru viață lungă) în timpul ceremoniei de întronare a Yangsi-ului (reîncarnarea) guru-lui nostru, Sfinția să Penor Rinpoche...

Citește mai departe...

Retrospectiva Activităților Pathgate în 2013

To read a review of the activities of Pathgate Institute and of Ven. Lama Dondrup Dorje in 2013, please read on...

Citește mai departe...

Strângerea de Fonduri pentru Programul de Vaccinare pentru Hepatita B a fost finalizată

Multe mulțumiri tuturor studenților și prietenilor Institutului Pathgate care au susținut strângerea de fonduri pentru Programul de Scanare și Vaccinare pentru Hepatita B desfășurat la Mânăstirea Namdroling în India...

Citește mai departe...

Retragerea de Vară Pathgate 2014

Retragerea de Vară Pathgate 2014 a început în acest an pe 1 iulie și a durat nouă săptămâni, terminându-se pe 31 august. La Retragerea de Vară au participat studenți din toate colturile lumii...

Citește mai departe...

Rugăciunea pentru Viața Lungă a lui Kyabje Drubwang Penor Rinpoche (Yangsi Rinpoche)

Following the joyful news that His Holiness Penor Rinpoche’s Yangsi (reincarnated being) has been recognised, His Holiness Taklung Tsetrul Rinpoche has composed a Long Life Prayer for the reincarnation of Kyabje Drubwang Penor Rinpoche...

Citește mai departe...

Anuntul Oficial al Recunoasterii Reincarnarii Sfintiei Sale Penor Rinpoche

Namdroling Monastery has announced, on 5th December 2013, that the reincarnation of His Holiness Penor Rinpoche has been reborn in Tibet...

Citește mai departe...

Osemintele sfinte ale SS Drubwang Pema Norbu Rinpoche

The cremation of the Kudung (Holy Body) of His Holiness Drubwang Pema Norbu Rinpoche took place on the 13th Day of the Fourth Month of the Tibetan Calendar (23rd May 2013) at Namdroling Monastery in South India. The ceremony was attended by tens of thousands of devotees from around the world...

Citește mai departe...

Puja Aniversarii Sfintiei Sal

The Pujas to commemorate the Anniversary of His Holiness Pema Norbu Rinpoche’s Parinirvana took place this year at Namdroling Monastery in India as well as at all the Palyul Centres around the world....

Citește mai departe...

Lumea Plina de Compasiune a Sfintiei Sale Penor Rinpoche – Acum disponibil cu naratiune in cinci limbi noi

‘The Compassionate World of His Holiness Penor Rinpoche’, a film written and directed by Ven. Lama Dondrup Dorje is now available in five additional languages...

Citește mai departe...