...

Pathgate Sponsorizează Construcția unui Centru Dharma

Khenpo Sangay Wangdi Rinpoche (fostul Director al Universității Nyingma Ngagyur) și alți Khenpo și Lopen de la Mănăstirea Namdroling au început un proiect de construcție al unui hostel traditional de două etaje pentru Khenpo în apropierea templului comunității aflat în regiunea de sus a satului Thrimshing, în districtul Trashigang, Butan.

Hostelul va fi utilizat ca centru Dharma cu cazare pentru cadrele didactice care predau și pentru aproximativ douăzeci de copii. Scopul este de a educa o nouă generație de tineri călugări, călugărițe și ngakpași pentru a susține longevitatea Liniei Palyul în Butan deoarece generația actuală îmbătrânește.

Cu donațiile primite de la devoții din Butan, au reușit să termine doar construcția primului etaj. Khenpo Sangay Wangdi Rinpoche i-a scris apoi lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche pentru a solicita considerația dânsului de susținere. Lama Dondrup Dorje Rinpoche a fost de acord cu promptitudine să ofere fonduri pentru terminarea întregii clădiri. Iată câteva fotografii de la o inspecție recentă a construcției.

Cele Patru Adevăruri și alți Factori Iluminatori ai Ființelor Nobile

Shakyamuni Buddha a avut odată o discuție cu bodhisattva mahasattva Manjushri despre cum ființele simțitoare sunt prinse în capcana samsarei și prin ce mijloace poate cineva să atingă eliberarea din această dilemă nefericită. Cel Binecuvântat începe mai întâi prin expunerea erorilor conceptuale în vederea fenomenelor ca fiind reale și cum această obscurare a minții poate fi rectificată prin cultivarea viziunii corecte a ființelor nobile în raport cu cele patru adevăruri, cele patru aplicații ale atenției conștiente, cele opt cai nobile, cele cinci facultăți, și cele șapte ramuri ale iluminării.

Dialogul și schimbul lor de replici acoperă doctrina Mahayana în care noțiunea de sine și fixația conceptuală asupra sinelui sunt originea karmei care cauzează apariția samsarei. Subliniază totodată o gamă de proiecții mentale care creează probleme pe cale. Discursul rezultat este păstrat în Sutra Bodhipaksanirdesa – Sutra Mahayana Nobilă a Factorilor care conduc către Iluminare. Textul de mai jos este textul concis bazat pe traducerea Tibetană a Sutrei Bodhipaksanirdesa.

- Extras dintr-o învațătura oferita de Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură în secțiunea Poarta Către Buddhismul Tibetan. Click aici pentru a vedea lista completă de articole disponibile.

Înțelesul și Beneficiile Călugăririi

Khenchen Pema Sherab conducted ordination for novice monks at Namdroling Monastery in IndiaKhenchen Pema Sherab conducted ordination for novice monks at Namdroling Monastery in IndiaNewly ordained novice monks circumambulated the Golden Temple after the ordination ceremony

La șapte ani după ce Shakyamuni Buddha a atins iluminarea, Cel Binecuvântat s-a întors la Kapilavastu, orașul stat antic al clanului Sakya unde, ca Siddhartha Gautama, a trăit până la vârsta de douăzeci și nouă înainte de a renunța la viața lumească și de a plece de acasă. La întoarcerea sa, mulți membri ai familiei regale, precum vărul său, Ananda și chiar și fiul său Rahula s-au alăturat sanghăi de călugări în Kapilavastu.

Într-o zi, Cel Binecuvântat a vizitat casa mai tânărului său frate vitreg Nanda și l-a întrebat de ce nu s-a alăturat deja sanghăi hirotonisite. Nanda i-a cerut apoi lui Buddha să explice care sunt motivele pentru care ar trebui să renunțe la viața lumească de familie. După ce a auzit multitudinea de avantaje de a se călugări, Nanda a simțit reticență în a abandona viața lumească a unui laic. În schimb, el a preferat să facă diverse ofrande lui Buddha și sanghăi acestuia.

Cel Binecuvântat a folosit apoi două analogii pentru a ilustra raritatea de a avea o naștere umană prețioasă și chiar mai rar condițiile de bun augur de a-l întâlni pe Buddha. Discursul rezultat este păstrat în Sutra Nandapravrajya – Sutra lui Nanda Renunțând la Viața Lumească.

- Extras dintr-o învațătura oferita de Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură în secțiunea Poarta Către Buddhismul Tibetan. Click aici pentru a vedea lista completă de articole disponibile.

Prima Întoarcere a Roții Dharmei

Chokhor Duchen este unul dintre cele patru cele mai importante festivaluri Buddhiste, care se sărbătorește în a patra zi a celei de-a șasea luni a calendarului Tibetan. În această zi, budiștii sărbătoresc prima învățătură a lui Shakyamuni Buddha oferită discipolilor săi oameni acum 2600 de ani, la Parcul Căprioarelor în Sarnath lângă Varanasi, India.

Primilor cinci discipoli, Shakyamuni Buddha le-a revelat cele patru adevăruri ale ființelor nobile care sunt: 1. Suferința. 2. Originea Suferinței. 3. Încetarea Suferinței. 4. Calea care duce la încetarea Suferinței. 

O relatare a acestei învățături este păstrată în Sutra Dharmacackra – Sutra Întoarcerii Roții Dharmei.

- Extras dintr-o învățătură oferita de Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul integral este disponibil pentru lectură la secțiunea Cronicile lui Buddha, Bodhisattva și Zeității. Click aici pentru a vedea toată lista de articole disponibile.

Sfaturi despre Cum să ne Rugăm, cum să înconjurăm și cum să aducem ofrande pentru onorarea unei Stupa

Monks and lay people circumambulate the stupa of the terton Mingyur Dorje at the Namdroling Minastery in India Nuns making light offerings at the Mahabodhi Temple in Bodhgaya, India Monks circumambulate around the sixteen stupas at the Namdroling Monastery in India

O cantitate incalculabilă de merite poate fi acumulată prin virtuțile extraordinare ale construcției unei stupa și prin activitățile de înconjurare, prosternare, rugăciune și aducere de ofrande pentru onorarea unei stupa.

Înconjurarea (korra) este cea mai eficientă metodă pentru a atinge realizarea, așa cum a fost explicat de către Atisha:

“Dacă practici meditația din sezut,
Numai mintea este implicată
Fără niciun fel de activitate virtuoasă a corpului sau vorbirii.
Nu este niciun alt merit mai mare
Decât practica înconjurării.”

Înconjurarea ar trebui făcută cu corpul, vorbirea și mintea unificate intr-o singură acțiune.

Iată câteva proceduri esențiale pe care ar trebui să le adopți în practica înconjurării care ar trebui să fie adecvata la început, mijloc și sfârșit, așa cum este evidențiat de către Patrul Rinpoche în învățătura sa Thog Tha Bar Sum Du Ge Wai Tam

- Extras din învățăturile în patru părți asupra originii, construcției, beneficiilor și practicilor legate de stupa de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură la secțiunea Poarta către Buddhismul Tibetan. Click aici pentru a vedea lista completă de articole disponibile.

O Introducere despre Stupa Relicvariu a Sfinției Sale Pema Norbu Rinpoche la Namdroling

După mahaparinirvana Sfinției Sale Drubwang Pema Norbu Rinpoche în Martie 2009, autoritățile  Mănăstirii Namdroling au căutat îndrumare de la Kyabjé Chatral Sangye Dorje Rinpoche cu privire la tipurile de activități care ar fi de ajutor pentru a găsi reîncarnarea Sfinției Sale Pema Norbu Rinpoche. Printre instrucțiunile care au fost date a fost și cea de a consacra rămășițele incinerate în stupe relicvariu care să fie construite la Mănăstirea Namdroling în India, în Bodhgaya și la Mănăstirea Palyul Mamă în Tibet. Imediat după ce ceremonia de incinerare a corpului sfânt al Sfinției Sale Pema Norbu Rinpoche a fost finalizată în mai 2013, a început construcția stupelor relicvariu la Mănăstirea Namdroling, Mănăstirea de Călugărițe Ngagyur Tsogyal Shedrub, Bodhgaya, Varanasi și Tibet.

S-a decis ca stupa relicvariu care va fi construită la Mănăstirea Namdroling va fi o Stupa cu Multe Uși de Bun Augur (Tashi Gomang Chorten) care a fost construită prima dată de discipolii lui Shakyamuni Buddha la Sarnath în Varanasi pentru a comemora prima învățătură oferită la parcul căprioarelor. Această stupa relicvariu va fi invitată în holul altarului la parterul Templului Muntelui Gloriei de Culoarea Cuprului (Zangdokpalri). 

- Extras din prima parte a unei învățături în patru părți despre originea, construcția, beneficiile și practicile legate de stupa de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul integral este disponibil în secțiunea Poarta Către Budismul Tibetan.  Click aici pentru a vedea întreaga listă de articole disponibile.

Stupa – Mintea Iluminată a Buddhașilor

One of the Stupas at the Samye Monastery in Tibet Reliquary stupa of HH Pema Norbu Rinpoche at Palyul Thubten Shedrub Chokhor Dargyeling at Bodhgaya in India Reliquary stupa of HH Pema Norbu Rinpoche at Ngagyur Tsogyal Shedrub Nunnery in India

Din din perspectiva cunoașterii lumești, stupa – monumentul relicvariu construit pentru a păstra cu sfințenie relicvele lui Buddha  și altor ființe nobile – își are originea asociată cu caitya, movilele funerare tradiționale din India antică. 

Dar pentru ființele supra-lumești ale căror realizări în siddhi (ngödrup) le permite să recunoască adevărata natură a realității aferente sferei senzoriale, sferei formelor și sferei lipsei de formă, aceștia privesc cele trei tărâmuri de existență ca emanație a stupelor care se manifestă de la sine spontan, și cele patru continente care înconjoară Muntele Meru în centrul universului, încoronat in aer de tărâmurile celeste ale zeilor, ca stupa de neegalat – expresia celor patru incomensurabile – cu două stupa relicvarii binecuvântate pentru fiecare continent. Toate aceste stupe sunt în realitate inseparabile de mintea iluminată a buddhașilor.

Când Radra, demonul ostil al mândriei de sine, a fost subjugat de către Hayagriva (Tamdrin) emanația furioasă a lui Avalokiteshvara, stupe s-au manifestat spontan în opt locații diferite în lumea saha ca sursă a binecuvântărilor celor opt dakini furioase (mamos) are sunt însărcinate cu responsabilitatea de a pacifica transgresiunile umane și abuzul mediului prin forțele naturii prin crearea unor condiții grele precum accidentele, bolile și obstacolele pentru a subjuga mândria ființelor obsedate de ele însele care sunt cauzele erei degenerării (tsöpé dü). Aceasta anunță apariția stupelor sharavakașilor, bodhisattvașilor și buddhașilor precum cele opt stupe sugata care cronicizează evenimentele importante din viața lui Shakyamuni Buddha (Sangyé Shakya Thubpa) și sunt adesea construite ca un grup de opt stupe. 

O stupa care a fost consacrată și energizată de relicvele dharmakayei nu mai este un monument funerar făcut de om ci o entitate sacră care acordă binecuvântări și amplifică potențialitatea beneficiilor, restaurează condițiile pozitive pentru oricine îi sponsorizează construcția, o vede, o atinge, o înconjoară sau aude briza care vine dinspre ea. 

Există o legendă în Bodhgaya care susține că există o stupa de cristal subterană sub copacul bodhi – o stupa atât de puternică că va susține și păstra acest loc al scaunului vajra unde toți cei 1000 de Buddha ai acestui eon vor atinge iluminarea.

Anumite învățături tantra afirmă că o stupa auto-manifestată a existat pe cer deasupra Bodghaya în timpul lui Buddha Vipasyin (Sangyé Namzik) și Sikhin Buddha (Sangyé Tsuk Torchen), în timp ce în perioada lui Kasyapa Buddha (Sangyé Ösung) care este Buddha dinaintea lui Shakyamuni Buddha (Sangyé Shakya Thubpa), o stupa auto-manifestată a existat sub pământ.

O altă legendă în Kathmandu afirmă că stupa a exista în același loc cu Stupa Swayamhunath în perioada de timp care se întinde de la Visvabhu Buddha (Sangyé Thamché Kyob), Krakucchanda Buddha (Sangyé Khorwa Jik), Kanakamuni Buddha (Sangyé Sertub) până la Kasyapa Buddha (Sangyé Ösung). Până în ziua de astăzi, în cea de-a 15 zi luni a șasea, o apariție a stupei originale este cunoscută că apare pe cer. O adevărată mărturie a existenței stupei pe pământ, în cer și sub pământ dintr-un timp fără de început.

- Extras din prima parte a unei învățături în patru părți asupra originii, construcției, beneficiilor și practicilor legate de stupe de Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul integral este disponibil pentru lectură în secțiunea Poarta către Budismul Tibetan. Click aici pentru a vedea întreaga listă de articole disponibile.

Beneficiile Construirii și Onorării Stupelor în concordanță cu Învățătura lui Buddha

Beneficiile implicării în construcția unei stupa și a lua parte la activitățile aducerii omagiilor unei stupa sunt cu adevărat incomensurabile. Avantajele care pot fi câștigate din astfel de activități sunt reiterate de către Shakyamuni Buddha în numeroase sutre:

In Sutra Rivyasapariprccha, se spune:

“Măreț înțelept, proclam că oricine își arată respectul
Buddhașilor din trecut sau unui Buddha în viață,
Meritele acumulate sunt egale.
Pentru că tataghata-șii sunt definiți
De calitățile dharmakayei
Și nu de formele lor.”

În Sutra Saddharma Pundarika, se afirmă:

“Către stupa sugatașilor,
Chiar dacă cineva oferă doar
Sunetul unui chimval,
O singură floare,
O ofrandă cu un gând lipsit de disciplină
Imaginii unui sugata,
Acela va vedea în timp zece milioane de Buddhași.
Oricine își împreunează mâinile cu venerație înaintea unei stupa,
Fie ambele palme împreună sau o singură palmă,
Cu capul plecat pentru un moment, ,
Sau cu corpul aplecându-se doar o singură dată,
Sau se prosternează cu o minte absentă,
Locului în care relicvele sunt păstrate,
Sau rostește cuvântul ‘Buddha’
Doar o dată sau de câteva ori
Va atinge iluminarea.”

- Extras din a treia parte care face parte dintr-o serie de patru învățături despre originea, construcția, beneficiile și practicile legate de o stupa, de Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură în secțiunea Poarta Către Buddhismul Tibetan. Click aici pentru a vedea lista completă de articole disponibile.

Sfaturi despre Cum să ne Rugăm, cum să înconjurăm și cum să aducem ofrande pentru onorarea unei Stupa

Monks and lay people circumambulate the stupa of the terton Mingyur Dorje at the Namdroling Minastery in India Nuns making light offerings at the Mahabodhi Temple in Bodhgaya, India Monks circumambulate around the sixteen stupas at the Namdroling Monastery in India

O cantitate incalculabilă de merite poate fi acumulată prin virtuțile extraordinare ale construcției unei stupa și prin activitățile de înconjurare, prosternare, rugăciune și aducere de ofrande pentru onorarea unei stupa.

Înconjurarea (korra) este cea mai eficientă metodă pentru a atinge realizarea, așa cum a fost explicat de către Atisha:

“Dacă practici meditația din sezut,
Numai mintea este implicată
Fără niciun fel de activitate virtuoasă a corpului sau vorbirii.
Nu este niciun alt merit mai mare
Decât practica înconjurării.”

Înconjurarea ar trebui făcută cu corpul, vorbirea și mintea unificate intr-o singură acțiune.

Iată câteva proceduri esențiale pe care ar trebui să le adopți în practica înconjurării care ar trebui să fie adecvata la început, mijloc și sfârșit, așa cum este evidențiat de către Patrul Rinpoche în învățătura sa Thog Tha Bar Sum Du Ge Wai Tam

- Extras din învățăturile în patru părți asupra originii, construcției, beneficiilor și practicilor legate de stupa de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură la secțiunea Poarta către Buddhismul Tibetan. Click aici pentru a vedea lista completă de articole disponibile.

Versurile către cei Opt Nobili de Bun Augur

Odată, Shakyamuni Buddha (Sangyé Shakya Thubpa) stătea în crângul de mango a lui Amrapali în Vaisali, iar un tânăr din Licchavi numit Suvikranta (tsel rap), care înseamnă “abilitate excelentă”, a cerut o învățătură de la Preaînalțatul Buddha despre cum să se protejeze de frica și amenințările care pot apărea în viața lui. Shakyamuni Buddha a revelat numele a opt tathagata care dacă sunt contemplate în mod regulat vor elimina obstacolele menționate în toate aspectele lor. Discursul este păstrat în Sutra Nobilă Mahayana a celor Opt de Bun Augur. 

Numele celor opt tathagata sunt enumerate într-o rugăciune cunoscută ca Versurile Rugăciunii către cei Opt Nobili de Bun Augur (phakpha tashi gyepai tsiksu chepa), care a fost compusă în 1896 de către Jamgön Mipham Gyatso Rinpoche.

Mipham Rinpoche  a explicat că oricine recită numele acestor tathagata va experimenta puritatea imaculată a fericirii, neînfricarea, atenția neperturbată și serenitatea tathagatașilor care aduc armonie tuturor dezbinărilor și turburărilor. Doar auzirea numelor lor va genera un mai mare beneficiu decât aducerea de ofrande multor Buddhasi ai celor trei timpuri vreme de eoni. O cantitate incomensurabilă de beneficii poate fi cultivată prin contemplarea, recitarea și copierea numelor acestor tathagata. 

Mandalele (kyilkhor) celor opt tathagata, opt boddhisattvași bărbați, opt boddhisattva femei și opt protectori ai lumii – sunt toate incluse în versurile lui Tashi Gyepa – Versurile Rugăciunii către Cei Opt Nobili de Bun Augur.

Recitarea acestor versuri zilnic înseamnă să aduci omagii celor Trei Giuvaeruri și să invoci binecuvântările acestor zeități. Să reciti aceste versuri cu credință fermă și cu focusare într-un singur punct va pacifica toate transgresiunile și obscurările, va vesti apariția condițiilor de bun augur care vor transforma toate obstacolele în sprijin benefic pentru cel aflat în urmărirea atingerii țelului ultim al eliberării.

- Extras dintr-o învățătură de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche. Textul complet este disponibil pentru lectură în secțiunea Poarta către Budismul Tibetan. Click aici pentru a vedea lista completă de articole disponibile.

Proiectele Pathgate Fac Progrese In Nepal

Khenpo Tsultrim Tentar inspecting the construction of the statue Craftsman working on the Mani Wheel The Mani Wheel before painting is applied

Două proiecte sponsorizate de Programul de Parteneriat Pathgate au făcut progrese constante în Nepal în ultimii ani. Primul se referă la sponsorizarea construcției unei largi statui a lui Chenrezig - Bodhisattva Mahasattva care este întruchiparea compasiunii tuturor Buddhașilor. Această statuie a fost construită de meșteșugari specializați în Katmandu în ultimii doi ani și se apropie cu repeziciune de stadiul final. Această statuie va fi transportată pe calea aerului de un elicopter către satul Nepalez, Tsak Gaun, pentru un templu local.

Al doilea proiect care se desfășoară de asemenea în satul Tsak Gaun este un Mani Dungkhor - o roată mare de rugăciune care este consacrată cu role peste role de mantre Mani ale lui Chenrezig. Fierul de care a fost nevoie pentru construcție a fost de asemenea transportat pe calea aerului cu un elicopter datorită izolării locației și a dificultăților de a transporta materiale pe cărările montane..

Ambele proiecte au fost sponsorizate la cererea lui Khenpo Tsultrim Tentar pentru a-și îndeplini aspirația de a oferi satului sau natal susținerea Dharmei. Khenpo Tsultrim Tentar este fostul Secretar General al Fundației de Caritate Penor Rinpoche și este în mod curent Directorul unei Shedra în Sikkim.

Generozitatea în acțiune – Pathgate oferă asistență refugiaților ucraineni în Europa

Ukrainian refugees crossing the border into Poland Ukrainian refugees arriving in Romania

Generozitatea este prima din cele șase practici ale unui boddhisattva pentru promovarea atitudinii de trezire a bodhicittei prin perfecțiunea celor șase paramita (perfectiuni). Întruchipează înțelegerea iluminată și înclinația non-discriminatoare de a oferi sprijin necondiționat pentru a îndeplini nevoile altora, fie că este vorba de resurse materiale, posesiuni fizice, aptitudini sau timp.

Unul dintre cele mai importante aspecte al bodhicittei în acțiune este acceptarea fără de judecată a tuturor ființelor indiferent de credința sau conduita lor, pentru că natura bunătății fundamentale există chiar și în cele mai amăgite ființe.

Un bodhisattva practicant este hotărât să elibereze toate ființele simțitoare din agonia samsarei, și este întotdeauna pregătit să ofere ajutor tuturor ființelor când este fezabil să o facă. Când nu este posibil să îi ajute din cauza greutății karmei lor negative, precum cei care resping vederea corectă a ființelor nobile în urmărirea non-virtuților sau acele ființe fără speranță din iadul avici, un bodhisattva practicant se va ruga pentru oportunitatea de a le fi de ajutor în viitor când karma lor negativă a fost purificată și epuizată în tărâmurile inferioare.

Sfinția Sa Pema Norbu Rinpoche a fost personificarea perfectă a generozității în practica sa bodhisattva precum un rege în oferirea de sprijin material maselor; oferirea de învățături Dharma în jurul lumii; și oferirea compasiunii și protecției devotaților săi împotriva fricii. În aceeași manieră, Lama Dondrup Dorje Rinpoche a trăit mereu după exemplul gurului său și este cunoscut pentru că nu a întors niciodată spatele cuiva care i-a cerut ajutorul.

Pe lângă introducerea Dharmei studenților săi, Lama Dondrup Rinpoche oferă de asemenea sfaturi și asistență atunci când au nevoie, fie că este vorba de bunăstarea familiilor lor; ajutor financiar pentru a securiza achiziția unei proprietăți; capital pentru start-up-uri de business; haine și produse esențiale de care au nevoie; toate tipurile de suport care sunt atât de numeroase încât este greu să le contabilizezi. Toate aceste activități pline de compasiune sunt făcute fără prea mult tam-tam și fanfară, și sunt percepute drept cadouri oferite necondiționat fără a avea așteptări – o mare diferență față de practica de oferire a oamenilor obișnuiți motivați de dorințe de auto-servire și așteptarea a ceva în schimb.

Devoțiunea lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche față de Sfinția Sa Pema Norbu Rinpoche este reflectată de suportul său continuu pentru mănăstirile și centrele Dharma ale gurului său de-a lungul anilor care includ sponsorizarea construcțiilor de clădiri, mobilă și amenajarea de locuințe pentru călugări și călugărițe; amenajarea și renovarea de altare, temple, clinici, creșe și școli; echipamente medicale și medicamente pentru spital – cea mai recentă fiind sponsorizarea programului de vaccinare împotriva COVID la Mănăstirea Namdroling anul trecut.

Când Kunzang Odsal Palyul Changchub Choling (KPC) în Maryland, SUA, a avut doar 5 zile la dispoziție pentru a găsi 250 000 $ pentru a plăti un împrumut bancar care a fost garantat cu proprietatea templului, Lama Dondrup Dorje Rinpoche a fost cel către care s-au îndreptat pentru ajutor. Întreaga sumă cerută a fost transferată imediat pentru a respecta data scadentă a băncii.

Când activitățile de strângere de fonduri pentru a întemeia un nou Centru Dharma Nyingma Palyul, în New York SUA, s-au oprit, s-au îndreptat către Lama Dondrup Dorje Rinpoche pentru ajutor. Întreaga sumă de care au avut nevoie a fost imediat oferită de către Lama Dondrup Dorje Rinpoche și procesată prin bancă în aceeași zi.

Pentru că generozitatea este prima practică a unui bodhisattva din cele șase paramita (perfectiuni), un practicant Dharma nu va rata niciodată oportunitatea de a oferi ajutor altora. Numai cei mai absorbiți de propria persoana idioți plini de viziuni greșite ar refuza oportunitatea de a genera merite în serviciul altora. Cel care este preocupat de interese lumești și nu dorește să îi ajute pe alții, uită de fapt adevăratul scop al nașterii umane prețioase care este de a utiliza timpul limitat al vieții pentru a acumula condiții pozitive care ne permite să obținem eliberarea din lanțurile samsarei. Cel care este binecuvântat de viziuni corecte nu este niciodată prea ocupat și întotdeauna are timp să aplice acțiunea corectă cu promptitudine in beneficiul celorlalți.

Oricine se mândrește cu ignoranța și se poartă cu lăcomie în urmărirea dorințelor lumești, irosește prețioasa naștere umană într-o urmărire inutilă a improbabilitătilor samsarei. Cel care este orbit de iluzia grandorii este predispus la a se bâlbâi fără discernământ, fără reținere, fără a realiza faptul că cea mai mica greșeală poate activa un lanț de apariții dependente care iau naștere si duc la distrugerea unor condiții anterioare pozitive, dând naștere la obstacole auto create si generează cauze de emoții perturbatoare care invocă ostilitate din partea celorlalți, epuizează puținele merite pe care le pot avea, în același timp acumulând mai multă karmă negativă și creând mai multă suferință pentru timpul prezent și renașteri infinite viitoare în tărâmurile inferioare.

Când un student care a primit deja instrucțiunile Dharmei rămâne îngâmfat, lăudăros și pretențios, este evident că un astfel de student nu a pus instrucțiunile într-o practică reală.

Despre astfel de fapte iraționale, Gampopa a spus:

“Un practicant greșește
Când a primit deja instrucțiuni amănunțite,
Dar continuă să gândească precum o ființă obișnuită.
Când acesta eșuează să practice Dharma corespunzător,
Va fi propulsat către tărâmurile inferioare.”

Nimeni, nici măcar Buddhașii, nu pot anula ceea ce cineva a făcut în trecut. Orice condiții experimentăm în această viață sunt fructele propriilor noastre acțiuni karmice comise în viețile trecute. Calea Buddhașilor este de a aplica cele patru puteri opuse pentru a repara încălcarea jurămintelor, purificarea rezultatelor acțiunilor negative din trecut astfel încât condițiile pozitive să poată fi restaurate.

Una dintre cele mai eficiente mijloace de a restaura condițiile pozitive și de a acumula și crește meritele este practica pură a generozității așa cum a fost demonstrată de către Buddhașii celor trei timpuri și explicat în mod repetat de învățăturile maeștrilor realizați.

Așa cum marele maestru Tibetan Santideva a spus:

“Toată suferința din lume se naște din dorința noastra de a fi fericiți.
Toată fericirea din lume se naște din dorința ca ceilalți să fie fericiți.”

Și asupra naturii karmei, Guru Padmasambhava a spus:

“Nimic nu există în modul în care este manifestat, totul este cauzat de karma noastră.”

Karma este cu adevărat cauza tuturor fenomenelor pe care le experimentăm în viețile noastre. Deși nu putem să ne întoarcem în timp pentru a repara condițiile karmice care au condus la apariția fenomenelor pe care le experimentăm cu toții în lume, precum recentul război izbucnit în Ucraina, cel puțin putem ca în prezent să îi ajutăm pe acei refugiați ucraineni care sunt acum împrăștiați prin Europa.

Chiar acum, sub îndrumarea lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche, studenții Pathgate sunt implicați activ în oferirea de asistență refugiaților ucraineni în Grecia, Polonia și România. Sunt patru rapoarte separate asupra acestor activități umanitare care sunt la ultimele articole din Noutățile Pathgate.Copiii ucraineni au primit noi haine în Atena

Centrul de Refugiați din Atena s-a mutat recent din biroul oferit de către Forumul Grec pentru Refugiați într-o nouă locație în oraș......

Citește mai departe...

Pathgate vine în ajutorul refugiaților ucraineni din Atena

Din 24 aprilie, Grecia a început să ofere refugiaților ucraineni protecție temporară în oficiile regionale de asistență în Atena, Tesalonik, Patras și pe insula Creta......

Citește mai departe...

Pathgate oferă suport refugiaților ucraineni în România

De când a început războiul din Ucraina pe 24 februarie 2022, zece milioane de civili ucraineni și-au părăsit casele și aproape patru milioane......

Citește mai departe...

Studenți Pathgate primind refugiați ucraineni în casele lor în Polonia

După estimarea Națiunilor Unite, 2.7 milioane de refugiați ucraineni au ajuns în Polonia de când a început războiul în Ucraina......

Citește mai departe...

Cele 15 zile de Miracole ale lui Buddha în Losar

Prima zi cu lună plină din Anul Nou Tibetan (Losar) este cunoscută drept Ziua Miracolelor (Chotrul Duchen) pentru a comemora cele cincisprezece zile consecutive de miracole efectuate de către Shakyamuni Buddha......

Citește mai departe...

Practica Dharmei I&R

Budismul are mult aspecte și o moștenire bogată. Pentru a întâmpina interesele celor care doresc să aibă o înțelegere mai bună a practici Dharma, aveți aici o secțiune nouă Pathgate “Întrebări și Răspunsuri despre Practica Dharmei”......

Citește mai departe...

Difuzarea Online a Sesiunilor de Rugăciune Pathgate

Institutul Pathgate face acum disponibilă difuzarea online a tuturor Sesiunilor de Rugăciune Pathgate zilnice, săptămânale și lunare. Așa cum se explică în învățăturile din sutre și tantre, beneficiile practicii de rugăciune sunt multiplicate cu numărul participanților de la fieacare sesiune......

Citește mai departe...

Retrospectiva Evenimentelor Notabile din 2021

Studenții Pathgate din diverse grupuri de studiu din toată lumea și-au arătat determinarea în menținerea practicii lor Dharma în timpul pandemiei globale covid......

Citește mai departe...

Guru Yoga: Beneficiile în a ne aduce aminte de Lama

Guru yoga, literalmente înseamnă ‘uniunea cu natura guru-lui’, este privită in Vajrayana precum calea cea mai scurta către iluminare prin metoda profundă de a uni propria minte cu mintea înțelepciunii guru-lui.....

Citește mai departe...

Aspirațiile făcute cu Eoni în urmă care au transformat Tibetul în Ținutul Bodhimandei

Bodhimanda (changchub kyil) este un termen care la origini se referă la locul precis în care se află vajrasana (dorjeden), locul vajra aflat sub copacul bodhi pe malul râului Nairanjana, în Bodhgaya, India, unde Buddha Shakyamuni a atins iluminarea.....

Citește mai departe...

Cele Douăsprezece Fapte Mărețe ale lui Buddha

Epoca prezentă a lumii noastre este cunoscută drept Eon-ul de Bun Augur (kalpa zangpo'i) în conformitate cu Bhadrakalpika Sutra (kalpa zangpo'i do).....

Citește mai departe...

Sfatul din Inimă in Patru Versuri al lui Dilgo Khyentse Rinpoche

Mulți studenți Pathgate au participat la Retragerea de Vară Palyul din nordul statului New York prin intermediul platformei Zoom începând cu data de 10 iulie.....

Citește mai departe...

Biografia lui Nyoshul Khen Rinpoche

Nyoshül Khenpo Jamyang Dorje Rinpoche,cunoscut popular ca Nyoshul Khen Rinpoche, s-a născut în 1932 în Derge, regiunea Kham, Tibet. Interesul său pentru Dharma a fost încurajat de către mama și bunica sa, care urmau învățătura lui Nyoshul Lungtok Tenpé Nyima, un discipol al lui Patrul Rinpoche.....

Citește mai departe...

Profeția lui Buddha Dipankara asupra Iluminării lui Buddha Shakyamuni

Bhadrakalpika Sutra (kalpa zangpo’i do), o învățătură oferită de către Shakyamuni Buddha în Vaishali (yangpachen) la cererea lui Pramunditaraja (mahokga gyalpo).....

Citește mai departe...

Vaccinarea COVID-19 pentru călugări și călugărițe cu vârste cuprinse între 18-44 de ani a avut loc la Namdroling

Mănăstirea Namdroling din India a inceput Vaccinarea COVID-19 pentru călugări și călugărițe cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani la 30 mai 2021.....

Citește mai departe...

Trăind în Retragere in Valea Paro a Bhutanului

Paro Taktsang (Bârlogul Tigroaicei) este un loc sacru situat pe culmea unei stânci muntoase la Nord de Paro în Bhutan. Acolo, Guru Pamasambhava a meditat asupra ciclului Kagye al celor opt transmisii Mahayoga încredințate lui și celor opt vidyadhara din India.....

Citește mai departe...

Originea Buddhismului Tibetan

Buddhismul Tibetan conține cele patru linii Nyingmapa, Kagyupa, Sakyapa și Gelukpa, a căror linie neîntreruptă de transmisie și maeștri iluminați poate fi urmărită până în timpul lui Buddha Shakyamuni 2500 de ani in urma, in secolul al 5 lea IC.....

Citește mai departe...

Puja Zilnice la Mănăstirea Namdroling pentru Pacificarea Răspândirii Crizei Epidemiei de COVID-19

Cazurile internaționale de COVID-19 de la începutul lunii mai au trecut de 150 de milioane, cu 400.000 de cazuri noi înregistrate în India într-o perioadă de 24 de ore.....

Citește mai departe...

Luna Vesak a Sărbătorii Saga Dawa

Saga Dawa este a patra luna a calendarului lunar Tibetan. Este considerată ca cea mai de bun augur luna a anului pentru practica dharmei, incluzand datele nașterii, iluminării si parinirvanei lui Buddha Shakyamuni.....

Citește mai departe...

Ne luam adio de la Fundația Tibet

Fundația Tibet a fost înființată ca un fond de caritate în 1985. Scopurile Fundației erau de a promova cultura, religia și stilul de viață Tibetan.....

Citește mai departe...

Viața plină de compasiune a lui Kyabje Thubten Palzang Rinpoche

Kyabje Thubten Palzang Rinpoche (Tulku Thubsang Rinpoche) s-a născut în anul Șobolanului de Foc (1936) în moștenirea ancestrală a celui de-al doilea Pema Norbu Rinpoche, în ținutul Dege din Kham, din Tibetul de Est.....

Citește mai departe...

Al 32 doilea Monlam Chenmo in Bodhgaya

Monlam Chenmo Nyingma, Marele Festival de Rugăciuni., a avut loc în .Bodhgaya, India. la Templul Mahabodhi.....

Citește mai departe...

O retrospectivă a Evenimentelor Importante din 2020

Anul 2020 a venit cu fanfara obișnuită a focurilor de artificii masive din Portul Sydney cu 11 ore înainte de Anglia, urmată de focul de artificii la fel de spectaculos din Hong Kong.....

Citește mai departe...

Anul Nou Tibetan ”Losar” nu va fi Sărbătorit in Acest An in Mănăstirea Namdroling

Mănăstirea Namdroling a anunțat ca Anul Nou Tibetan “Losar” nu va fi sărbătorit in Mănăstire si nici intr-o alta filiala Palyul deoarece coincide cu perioada de doliu după trecerea in Mahaparinirvana a Sfinției Sale Thubten Palzang Rinpoche .....

Citește mai departe...

Sfinția Sa Tulku Thubten Palzang Rinpoche a trecut în Mahaparinirvana

Sfinția Sa Tulku Thubten Palzang Rinpoche, a trecut în Mahaparinirvana la data de 10 Ianuarie 2021 (a 27a zi a lunii Tibetane), dizolvându-și mintea iluminată în Sfera Realității Ultime.....

Citește mai departe...

Activitățile Dharma devin Virtuale in 2020

Despite the restrictions of our global pandemic, the Dharma continues to spread through Teachings and prayer practices online ....

Citește mai departe...

Marea Ceremonie de Deschidere a Centrului Dharma New York relatată de către Thubten Loday Gonpo

Centrul Dharma Palyul din districtul Flushing din New York a fost inaugurat în anul 2005 de către Khenchen Tsewang Gyatso si Khenpo Tenzin Norgay Rinpoche.....

Citește mai departe...

Vizita lui Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche la Institutul Pathgate

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche s-a născut în 1965, în munții care sunt tărâmul secret al lui Guru Rinpoche, numiți Beyul Yolmo Gangra.....

Citește mai departe...

Expediția de filmare pentru ‘The Life of Guru Rinpoche’ în Nepal

Fiind unul dintre călugării lui Lama Dondrup Rinpoche, cu un background în efecte speciale, lucrez cu normă întreagă pentru refacerea filmului “Viața lui Guru Rinpoche”...

Citește mai departe...

Un interviu cu Lama Pasang

Un interviu cu Lama Pasang: Lama Pasang s-a născut în Dolpo un sat aflat la 7000 de metri deasupra nivelului mării, în apropierea Tibetului, în Nepalul de Vest. În 1986, la vârsta de 16 ani, a plecat spre Mysore, India pentru a deveni călugăr la Mănăstirea Namdroling....

Citește mai departe...

Recunoștință de la un student care aplică Învățătura

Samten Senge, unul dintre studenții lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche din Sydney, Australia, a trimis un email in Decembrie 2018 pentru a-l informa pe Lama Dondrup Dorje Rinpoche despre promovarea sa la locul de muncă și obținerea unei recunoașteri...

Citește mai departe...

Ultimul raport cu privire la filmul Viata lui Guru Rinpoche – Noua Editie

Parinirvana-thumb

Acest proiect de a traduce dialogul tibetan al filmului in engleza, chineza si alte limbi dureaza de multi ani...  

Citește mai departe...

Di Zi Gui in limba greaca – Sfaturile de Urmat ca Discipoli ai Inteleptilor

Studentii din Grecia vor beneficia de versiunea in limba greaca a Di Zi Gui – Sfaturile de Urmat ca Discipoli ai Inteleptilor; subiectul principal Predat in timpul Retragerii de Vara Pathgate 2016 ...

Citește mai departe...

Învățătura finală a SS Yangthang Rinpoche

SS Yangthang Rinpoche a lăsat o scrisoare fetiței nepoatei sale, înainte de a trece în parinirvana. Această scrisoare trebuie percepută ca ultima învățătură din partea Sfinției Sale Yangthang Rinpoche.

Citește mai departe...

Programul Ceremoniilor de trecere în Nirvana pentru S.S. Yangthang Rinpoche

În conformitate cu ultimele instrucțiuni ale lui Yangthang Rinpoche înainte de trecerea sa în Parinirvana, s-a cerut îndrumarea din partea S.S. Dodrupchen Rinpoche cu privire la organizarea Ceremoniilor de Nirvana. Cititi mai départe pentru Programul Ceremoniilor de trecere în Nirvana pentru S.S. Yangthang Rinpoche

Citește mai departe...

SS Yangthang Rinpoche a intrat în Parinirvana

Sfinția Sa Yangthang Rinpoche, renumitul maestru Dzogchen al tradiției Nyingmapa, a trecut în Parinirvana în Hyderabad, India, pe 15 Octombrie 2016

Citește mai departe...

Privire Retrospectiva a Activitatilor Pathgate 2017

In timpul anului 2017, Ven Lama Dondrup Dorje a continuat sa calatoreasca in lume predand si sustinand studentii Pathgate din Hong Kong, Singapore, Australia, Japonia, Anglia, Grecia, Italia, Romania si Polonia...

Citește mai departe...

Rezumatul Activităților Pathgate 2016

Pe parcusul anului 2016, Ven. Lama Dondrup Dorje a continuat să sprijine studenții prin menținerea unui program plin de călătorii și predare în locații din întreaga lume.

Citește mai departe...

Retragerea de Vară Pathgate 2015 - News

Retragerea de Vară Pathgate 2015 a început la data de 30 Iunie și s-a sfârșit la data de 30 August, oferind studenților nouă săptamâni de retragere, urmând aceeași tradiție a Retragerilor din Anotimpul Ploios care dura vreme de trei luni pe timpul PreaÎnălțatului Buddha...

Citește mai departe...

Procesul de producție al filmului Viața lui Guru Rinpoche

Pe măsura ce se lucrează în continuare la re-editarea filmului Viața lui Guru Rinpoche, filmat sub supravegherea raposatului Sfinției Sale Pema Norbu Rinpoche în anii 90, un nou scurt metraj 'Procesul de producție al filmului Viața lui Guru Rinpoche' a filmului și un nou trailer oficial sunt acum disponibile pentru a fi văzute în cadrul secțiunii Dharma Theatre....

Citește mai departe...

Actualizare: Este Nevoie de Mai Multe Fonduri pentru Programul de Vaccinare pentru Hepatita B în India

Thank you for all the support received to the fund appeal for Namdroling Monastery’s Hepatitis B Vaccination Programme. Nearly £7,000 has been raised, but the appeal is still vastly short of the target...

Citește mai departe...

Întronarea celui de-al Patrulea Drubwang Pema Norbu Rinpoche

În ziua de bun augur Chökhor DüchenFestivalul Buddhist care marchează prima întoarcere a Roții Dharmei de către Preaînălțatul Buddha Shakyamuni, Pema Norbu Yangsi Rinpoche - reîncarnarea Sfinției Sale al Treilea Drubwang Pema Norbu Rinpoche - a fost întronat la Mânăstirea Mama Palyul, sus în munții Districtului Baiyü, Tibet...

Citește mai departe...

Noua Ediție a Filmului 'Viața lui Guru Rinpoche'

‘The Life of Guru Rinpoche’ is a 10 hour Tibetan language film in 15 chapters produced under the direction of the late Holiness Penor Rinpoche...

Citește mai departe...

Dharma în Taramul Soarelui Răsare

Ven. Lama Dondrup Dorje visited Japan in April 2014 to give a series of Teachings in Nagano and Tokyo...

Citește mai departe...

Anunțul Important privind Ofranda pentru Viață Lungă a Yangsi Rinpoche

Administratorii Mânăstirii Namdroling din India au făcut o cerere formală studenților comunității Palyul din întreaga lume pentru a susține o Mare Ceremonie Tenshug (ofrandă pentru viață lungă) în timpul ceremoniei de întronare a Yangsi-ului (reîncarnarea) guru-lui nostru, Sfinția să Penor Rinpoche...

Citește mai departe...

Retrospectiva Activităților Pathgate în 2013

To read a review of the activities of Pathgate Institute and of Ven. Lama Dondrup Dorje in 2013, please read on...

Citește mai departe...

Strângerea de Fonduri pentru Programul de Vaccinare pentru Hepatita B a fost finalizată

Multe mulțumiri tuturor studenților și prietenilor Institutului Pathgate care au susținut strângerea de fonduri pentru Programul de Scanare și Vaccinare pentru Hepatita B desfășurat la Mânăstirea Namdroling în India...

Citește mai departe...

Retragerea de Vară Pathgate 2014

Retragerea de Vară Pathgate 2014 a început în acest an pe 1 iulie și a durat nouă săptămâni, terminându-se pe 31 august. La Retragerea de Vară au participat studenți din toate colturile lumii...

Citește mai departe...

Rugăciunea pentru Viața Lungă a lui Kyabje Drubwang Penor Rinpoche (Yangsi Rinpoche)

Following the joyful news that His Holiness Penor Rinpoche’s Yangsi (reincarnated being) has been recognised, His Holiness Taklung Tsetrul Rinpoche has composed a Long Life Prayer for the reincarnation of Kyabje Drubwang Penor Rinpoche...

Citește mai departe...

Anuntul Oficial al Recunoasterii Reincarnarii Sfintiei Sale Penor Rinpoche

Namdroling Monastery has announced, on 5th December 2013, that the reincarnation of His Holiness Penor Rinpoche has been reborn in Tibet...

Citește mai departe...

Osemintele sfinte ale SS Drubwang Pema Norbu Rinpoche

The cremation of the Kudung (Holy Body) of His Holiness Drubwang Pema Norbu Rinpoche took place on the 13th Day of the Fourth Month of the Tibetan Calendar (23rd May 2013) at Namdroling Monastery in South India. The ceremony was attended by tens of thousands of devotees from around the world...

Citește mai departe...

Puja Aniversarii Sfintiei Sal

The Pujas to commemorate the Anniversary of His Holiness Pema Norbu Rinpoche’s Parinirvana took place this year at Namdroling Monastery in India as well as at all the Palyul Centres around the world....

Citește mai departe...

Lumea Plina de Compasiune a Sfintiei Sale Penor Rinpoche – Acum disponibil cu naratiune in cinci limbi noi

‘The Compassionate World of His Holiness Penor Rinpoche’, a film written and directed by Ven. Lama Dondrup Dorje is now available in five additional languages...

Citește mai departe...