Medicina Buddhistă şi Vindecarea
Învăţătura Medicinei Buddhiste a fost pentru prima data predată de către Regele Medicinei Buddha acum 50.000 de eoni. Buddha Shakyamuni în acest eon, ca emanaţie a Buddha-ului Medicinei (Bhaishajya-Guru), a transmis multe texte medicale acum 2500 de ani. Aceste texte conţin mii de capitole asupra cauzelor, prevenirii şi vindecării bolilor.
Buddha a prezentat cauzele rădăcină ale tuturor bolilor ca fiind cele trei otrăvuri - iluzia (obscuritatea, ignoranţa, confuzia), ataşamentul (dorinţa, mândria, pofta) şi aversiunea (mânia, ura, agresiunea). Din cauza acestor trei otrăvuri apar cele 404 tipuri de tulburări psiho-fizice şi cele 84.000 de manifestări existente în lume. Aceste 404 tipuri principale de boli pot fi clasificate în patru mari categorii fiecare având 101 tipuri.
Prima categorie de boli este cauzată de condiţiile karmice trecute şi nu poate fi vindecată. Încercarea de a vindeca prin mijloace convenţionale va duce la o creştere a greutăţii karmice şi va genera şi mai multa suferinţă pentru pacient atât în viaţa prezentă cât şi în vieţile viitoare.
A doua categorie este cauzată de influenţa spiritelor negative cu intenţii rele. Acestea pot fi eliminate prin practici rituale realizate pentru pacient de către un lama calificat sau de către un yoghin tantric.
A treia categorie este cauzată de factori sezonieri, conduită incorectă şi dietă incorectă. Acestea pot fi rectificate printr-o conduită corectă, o dietă corectă şi medicaţie.
A patra categorie apare din cauza unor cauze supreflue. Aceste boli minore se vindecă de obicei fără a avea nevoie de medicaţie.
Dharma Buddhistă explică faptul că universul, cu întreaga să persitate de forme şi manifestări este compus din patru elemente: pământ, apa, foc şi vânt. Aceste aceleaşi patru elemente sunt constituenţii care influenţează formarea sângelui, ţesuturilor, fluidelor corporale, oaselor, pielii, simţurilor, respiraţiei, constienţei şi a formei fizice într-un corp uman. Când Nyipa (Lung, Khrispa, Badkan) - cele trei energii principale care guvernează procesele bio-fizice şi mentale ale corpului sunt în armonie, acelaşi lucru se întamplă cu starea de bine a corpului, minţii şi spiritului persoanei. Când Nyipa se afla în dezechilibru ca rezultat al influenţei turbulente a inţelegerii greşite, emoţiei conflictuale, conduitei imorale, mediului dezordonat, dietei inadecvate ori spiritelor rele - starea de boală se manifestă de la sine.
Modul în care lumea se manifestă ca existenţă şi în care noi venim să ne naştem în aceasta lume este rezultatul dinamicii inter-dependente a karmei colective şi a karmei individuale. Multitudinea de fenomene pe care le experimentăm în lume este de asemenea rezultatul secvenţelor de evenimente care-şi au originea atât în mintea noastră individuale cât şi în ceacolectivă şi care dau naştere formării karmei. Incapacitatea noastră de a înţelege cauzelekarmei şi de a fi în armonie cu noi înşine, cu ceilalţi şi cu mediul înconjurător, potrivit Legii Dharmei ce guvernează universul, produce haos in mintea noastra si dă naştere la nelinişte, agitaţie, egoism şi insatisfacţie faţă de propria viaţă.
Haosul minţii are puterea de a întuneca modul în care privim marele tablou al realităţii şi dă naştere unei cresteri bruşte de emoţii vicioase, precum dorinţa-ataşament atunci când realitatea ne place; ura-aversiunea dacă nu ne place; ori auto-negarea totală atunci când nu ne simţim confortabil sa admitem realitatea asa cum se prezinta de fapt.
Deşi medicina convenţională (alopată) poate aduce o uşurare a bolilor prin tratamente şi chirurgie, ea priveşte doar simptomele manifestate şi nu cauza rădăcină a problemei, care este rezultatul amprentei karmice ajunse la maturitate. Când cauzele radăcină nu sunt tratate în mod corespunzător, acestea se vor întoarce pur şi simplu după un timp de la o viaţă la alta. Numai Medicina Buddhistă cu înţelegerea să profundă a cauzei adevarate a suferinţei poate înlatura în mod permanent cauza rădăcină a bolii, prin aplicarea practicii Dharmei care aduce armonia în haos şi pacea în conflict. Nu există nici un fenomen în lume care să nu vină cu propriile sale căi către eliberare. Dacă este abordată cu înţelegerea corectă, atunci chiar şi cea mai provocatoare boală poate deveni calea către eliberare - aceasta este metoda Medicinei Buddhiste.