...

Marea Ceremonie de Deschidere a Centrului Dharma New York relatată de către Thubten Loday Gonpo

Marea Ceremonie de Deschidere a Centrului Dharma New York relatată de către Thubten Loday Gonpo

The new Nyingma Palyul Dharma Center in the Queens district of New York

Centrul Dharma Palyul din districtul Flushing din New York a fost inaugurat în anul 2005 de către Khenchen Tsewang Gyatso si Khenpo Tenzin Norgay Rinpoche. Din cauza mărimii sale relativ mici, s-a considerat necesar să se găsească locații mai mari, in masura să servească nevoile Sanghăi din New York. O proprietate potrivită a fost găsită în cele din urmă în districtul Queens, aproape de aeroportul LaGuardia. Acest lucru s-a întâmplat după mai bine de o decadă de strângere de fonduri pentru a putea avea finanțele necesare pentru a achiziționa proprietatea. Existand încă o lipsă de fonduri necesare pentru a acoperi prețul de achiziție și costul renovării, Khenpo Tenzin Norgay Rinpoche, Khenpo-ul rezident al Centrului de Retragere Palyul din Upstate New York, a apelat la Lama Dondrup Dorje Rinpoche în august 2017 pentru a-i cere ajutorul in realizarea acestui proiect. Ca răspuns la cererea sa, Lama Dondrup Dorje Rinpoche a acceptat să ofere resursele financiare necesare pentru a se realiza achiziția și renovarea clădirii in vederea îndeplinirii dorințelor Sfinției Sale Penor Rinpoche de a stabili un Centru Dharma Palyul mai mare în orașul New York.

Khenpo Pema Tsering (left) with Lama Dondrup Dorje Rinpoche and Khenpo Tenzin Norgay (right)'

Pe 6 decembrie 2019, Marea Ceremonie de Deschidere a noului Centru Dharma Nyingma Palyul a fost condusă de către Sfinția Sa Khentrul Gyankhang Rinpoche. Împreună cu o alta studenta, am fost foarte norocos să îl însoțesc pe Lama Dondrup Dorje Rinpoche in participarea sa la acest eveniment.

Când am ajuns în New York, Lama Pasang, care a servit ca Lider al Cântării Rugaciunilor în timpul ultimelor călătorii de peste ocean ale Sfinției Sale Penor Rinpoche, a fost desemnat să se îngrijească de Lama Dondrup Dorje Rinpoche în timpul șederii acestuia în New York.

Lopon Rabjee Wangchuk with Lama Dondrup Dorje Rinpoche'

Atunci cand am ajuns la noul Centru Palyul pentru a participa la ceremonie Lama Dondrup Dorje a fost intampinat cu mare afectiune de catre Khenpo Tenzin Norgay si alte persoane din anturajul regretatului Sfintiei Sale Penor Rinpoche. Khenpo Pema Tsering, care a facut parte dintr-un grup mic de calugari care a fost trimis de catre SS Musang Rinpoche pentru a primi instructiuni in arta Kung Fu de la Lama Dondrup Dorje Rinpoche in anul 2001 la Manastirea Namdroling, acum Khenpo rezident la Kunzang Palyul Choling (KPC), i-a transmis un mesaj de bine venit de la E.S. Jetsunma Ahkon Lhamo, Directorul Spiritual al KPC, si l-a invitat sa viziteze Centrul KPC in Maryland. Deasemenea si-a exprimat propria recunostinta pentru sustinerea pe care atat el cat si centrul Kunzang Palyul Choling au primit-o in trecut.

Chogtrul Gyangkhang Rinpoche arriving for the opening of the new Palyul Center
Lama Dondrup Dorje Rinpoche offers khata to Chogtrul Gyangkhang Rinpoche

 

Prayer offering and ribbon cutting ceremony'
Opening Prayers inside the new Palyul Center

Când Sfinția Sa Gyangkhang Rinpoche a sosit a fost foarte bucuros să îl vadă pe Lama Dondrup Dorje Rinpoche, acesta fiind unul dintre primii care i-au oferit o khata. După terminarea celor două ore ale Marii Ceremonii de Deschidere, Lama Dondrup Dorje a fost invitat să participe la un prânz privat oferit în onoarea Sfinției Sale Gyangkhang Rinpoche. Fiind unul dintre călugării lui Lama Dondrup Dorje am avut norocul sa pot participa si eu.

Lama Nurbu Samdup with Lama Dondrup Dorje Rinpoche

Pe drumul către restaurant am fost în mașină cu Lama Samdup, unul dintre foștii însoțitori ai Sfinției Sale. Dânsul mi-a povestit că a fost foarte fericit să îl vadă pe Lama Dondrup Dorje Rinpoche în New York și mi-a spus că sunt foarte norocos să îl am ca Învățător. Mi-a spus deasemenea că Lama Dondrup Dorje Rinpoche a fost foarte amabil și l-a sprijinit in perioada in care se afla în retragerea de trei ani de la mănăstire. Nu auzim prea des de la Lama Dondrup Dorje Rinpoche despre suportul pe care îl acordă altora, dar a fost o temă recurentă faptul că mulți oameni pe care i-am întâlnit în această călătorie l-au abordat pentru a-și exprima recunoștința pentru bunătatea și suportul oferit.

Private lunch given in honour of Chogtrul Gyangkhang Rinpoche
Lama Dondrup Dorje Rinpoche with Chogtrul Gyangkhang Rinpoche at the meal

Văzându-l pe Lama Dondrup Dorje Rinpoche cu alți membri seniori ai Palyul și cu alți însoțitori ai Sfinției Sale Penor Rinpoche este ca și cum ai vedea o familie intimă adunându-se, sunt cu toții foarte confortabili unii cu ceilalți, insa în același timp fiecare este conștient de locul său. Toți făcând tot ceea ce pot în limitele a ceea ce ar trebui să facă, cu un singur scop în minte, de a propaga activitățile pline de compasiune ale Sfinției Sale Penor Rinpoche.

Chogtrul Gyangkhang Rinpoche giving Rigdzin Dupa empowerment
Khenpo Tenzin Norgay Rinpoche and Lama Dondrup Dorje Rinpoche assisting to give the empowerment

În după-amiaza zilei următoare, am fost duși la o mare întâlnire unde a fost ținută Împuternicirea Rigdzin Dupa. Khenpo Tenzin Norgay Rinpoche și Lama Dondrup Dorje Rinpoche au primit împuternicirea direct de la Sfinția Sa Gyangkhang Rinpoche și apoi au asistat pentru a acorda împuternicirea tuturor celor câteva sute de devotati de la eveniment.

Lama Dondrup Dorje Rinpoche receiving the gift of a One Hundred Deity Torma from Chogtrul Gyangkhang Rinpoche
Chogtrul Gyangkhang Rinpoche, Khenpo Tenzin Norgay Rinpoche, Lama Dondrup Dorje Rinpoche and Lopon Rabjee Wangchuk watching the evening performance

În acea seară o Mare Cină de Deschidere a avut loc,au urmat dansuri tradiționale, cântări și spectacole ale diverselor grupuri Tibetane, Buthaneze și Nepaleze. În cursul procesiunilor din timpul serii Lama Dondrup Dorje Rinpoche a fost invitat pe scenă pentru a primi drept cadou Thorma Celor O Sută De Zeități de la Sfinția Sa Gyangkhang Rinpoche.

Lama Dondrup Dorje Rinpoche offering a khata on behalf of all the senior members of the sangha

Unul dintre artisti interpretand cântecul „Gurul Meu Drubwang Pema Norbu” a atins inimile tuturor celor prezenți într-o astfel de manieră încât în timpul interpretării mulți oameni au mers pe scenă și i-au oferit o khata. Spre sfârșitul cântecului Lama Dondrup Dorje Rinpoche a mers de asemenea pe scenă și i-a oferit cântărețului o khata din partea membrilor seniori ai sanghăi. Când s-a întâmplat acest lucru, Sfinția Sa Gyangkhang Rinpoche, Khenpo Tenzin Norgay și alți lama și-au manifestat vizibil bucuria.

Lama Pasang with Lama Dondrup Dorje Rinpoche in the Upstate New York Retreat Center shrineroom

Am reflectat asupra suportului minunat pe care îl reprezintă acest Centru Palyul în New York pentru comunitate. Prin suportul generos al lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche au beneficiat foarte mulți oameni. Noi auzim de multe ori despre suportul pe care Lama Dondrup Dorje Rinpoche îl acordă altora. Când este întrebat, dânsul răspunde simplu că a face ceea ce este adecvat la timpul potrivit este suficient. Nu este nevoie să vorbești despre acest lucru.

 

 

Outside the Upstate New York Retreat Center

În dimineața următoare Lama Pasang a aranjat o călătorie pentru noi la Centrul de Retragere Palyul din Upstate New York care a fost fondat de către Sfinția Sa Penor Rinpoche în 1998 intr-o locatie aflata lângă orașul McDonough, la Nord de munții Catskill din Statul New York. Limitele centrului de retragere se întind pe o suprafață de 500 de acri și este locul unde se desfasoara Retragerile Anuale de Vară Palyul.

Am vizitat templul și ni s-a dat oportunitatea de a ne prezenta omagiile Casei Sfinței Sale Penor Rinpoche, în care există o Stupa care a fost sfințită cu Relicvele Sfinției Sale.

Stupa inside His Holiness's house

Am simțit un puternic sentiment de binecuvântare a Sfinției Sale când am intrat pe pământul Centrului de Retragere Payul. Era un sentiment de claritate, de calm și deschidere. Lama Dondrup Dorje a explicat că dacă îl păstrăm pe Sfinția Sa în inimile noastre atunci vom avea acea binecuvântare oriunde suntem.

 

Photo of His Holiness Penor Rinpoche from collection of albums

Călătorind cu Lama Dondrup Dorje Rinpoche am observat metodele eficiente pe care le-a utilizat în sprijinirea celorlalți. Oricând oamenii îl complimentau sau îi mulțumeau lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche pentru sprijinul dânsului nu și-a însușit niciodată meritele și nu a scos în evidență ceea ce a făcut. Lama Dondrup Dorje Rinpoche demonstrează în continuu cât de dedicat este în păstrarea și sprijinirea dorințelor Sfinției Sale. Reflectând asupra deschiderii noului Centru Dharma, am fost foarte inspirat de eforturile colective ale sanghăi din New York în a face ca viziunea Sfinției Sale Penor Rinpoche de a stabili un Centru Palyul permanent să devină o realitate.