...

Vizita lui Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche la Institutul Pathgate

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche at the Pathgate Dharma Centre

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche s-a născut în 1965, în munții care sunt tărâmul secret al lui Guru Rinpoche, numiți Beyul Yolmo Gangra. De la vârsta de șase ani a trăit, s-a pregătit și și-a luat refugiul cu numeroși maeștri renumiți, printre care Kunzang Yeshe Rinpoche, Gen Rigdzin Rinpoche, Sfinția Sa Dudjom Rinpoche, Sfinția Sa Penor Rinpoche și Sfinția Sa Taklung Tsetrul Rinpoche. A fost în numeroase retrageri în diverse locuri sfinte incluzând peșterile folosite de către Guru Rinpoche și Milarepa. Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a fost la Mănăstirea Namdroling în Sudul Indiei, unde a fost hirotonisit de către Sfinția Sa Penor Rinpoche. A finalizat cei nouă ani de studiu în cadrul Shedrei Nyingma cu cele mai înalte note posibile. Sfinția Sa Penor Rinpoche l-a investit ca și Khenpo la Μanastirea Namdroling cu un doctorat în filosofia Buddhistă, Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche predând apoi la Namdroling pentru câțiva ani.

În Mai 2019, în timpul unei expediții de filmare în Nepal pentru producția “Vieții lui Guru Rinpoche”, Thubten Loday Gonpo, un membru hirotonisit al Sanghai Pathgate a locuit și a lucrat cu Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche în Kathmandu.

În Octombrie 2019, Lama Dondrup Dorje Rinpoche a sponsorizat călătoria lui Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche la Newcastle și șederea la Centrul Dharma Pathgate, scopul acesti vizite fiind munca și colaborarea pentru câteva proiecte Dharma cu Comitetul Editorial Pathgate.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche playing Guru Rinpoche in 'The Life of Guru Rinpoche'

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a jucat rolul lui Guru Rinpoche în filmul original Guru Rinpoche. În timpul producției originale la Mănăstirea Namdroling a primit instrucțiuni direct de la Sfinția Sa Penor Rinpoche. Astfel, implicarea sa în “Viața lui Guru Rinpoche” – Ediția Nouă, a fost foarte valoroasă pentru procesul de remasterizare.

Dincolo de munca împreună cu Comitetul Editorial Pathgate pentru actualizarea subtitlurilor în limba engleză, Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a lucrat, de asemenea, și la reînregistrarea audio a unor dialoguri în limba Tibetană pentru a furniza un sunet de înaltă calitate.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche eating with Lama Dondrup Dorje Rinpoche and members of the Pathgate sangha

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a explicat importanța filmului Guru Rinpoche care înseamnă îndeplinirea dorințelor Sfinției Sale Penor Rinpoche, deoarece este foarte important ca oamenii să aibă o înțelegere mai bună a poveștii vieții lui Guru Rinpoche.

Înaite ca Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche să se întoarcă în Nepal, dânsul a vorbit cu Khenchen Pema Sherab Rinpoche, cel mai în vârstă Khenpo din Mănăstirea Namdroling. Acesta a fost foarte bucuros să afle că Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche lucrează cu Comitetul Editorial Pathgate la traducerea filmului Guru Rinpoche. Khenchen Pema Sherab Rinpoche a spus că: Dacă traducem subtitrările cu un înțeles bun, acestea au fost dorințele Sfinției Sale și vor beneficia ființe simțitoare nenumărate. Se poate planta sămânța eliberării în multe ființe simțitoare prin vizionarea acestui film. Khenchen Pema Sherab Rinpoche l-a rugat apoi pe Khenpo Nyinma Dondrup Rinpoche să transmită mulțumirile sale personale lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche pentru că face acest lucru posibil.

Khenpo visiting a beach close to the Pathgate Dharma Centre

Khenchen Pema Sherab Rinpoche a explicat că nu este atat de important cât de mult durează să facem acest lucru, ci este cu adevărat important să fie făcut într-o manieră cât mai corectă.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a încurajat studenții implicați în remasterizarea acestui proiect, spunându-ne că efortul depus la acest proiect are o mare valoare. Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a explicat că atunci când oamenii au vizionat filmul original Guru Rinpoche în Tibet, aceștia făceau ofrande în fața ecranului și apoi făceau plecăciuni înainte de a viziona filmul.

Pe lângă munca depusă la film, Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a înregistrat suficient material audio cu Rugăciuni Tibetane pentru producerea a patru CD-uri care sunt destinate distribuției gratuite.

Guru Rinpoche practice cave at Yolmo, Nepal

Acestea includ Bardo Thodol - "Eliberarea Prin Ascultare în Timpul Stării Intermediare", cunoscută în Vest drept Cartea Tibetană a Morților, care este un text dintr-un corp mai mare de învățături, Profunda Dharmă a Eliberării prin Intenția Celor Pașnici și Celor Furoși, revelată de către Karma Lingpa (1326 - 1386). Este cea mai cunoscută lucrare din literatura Nyingma și provine de la Guru Pahmasambhave din secolul al 8-lea. Acest text Tibetan descrie, și este destinat să ghideze pe cineva prin experiențele pe care conștiița le are după moarte, în bardo, în intervalul dintre moarte și următoarea renaștere.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a explicat că în situațiile în care nu a fost posibil să ai un Lama care să recite acest text când cineva moare, poate fi pusă o înregistrare.

Design for the new Amitabha temple and statue

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche este în prezent în pre-producție pentru un film documentar despre Tărâmul Ascuns din Yolmo al lui Guru Rinpoche – o zonă izolată din Nepal la poalele Munților Himalaya – cunoscut ca locul în care Guru Rinpoche și consoartele sale au practicat. Este pământul secret sfânt al lui Guru Rinpoche. Guru Rinpoche a scris cinci articole despre Yolmo și a fost menționat de multe ori în alte texte.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a cerut suportul lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche pentru producția și filmarea acestui documentar. Un trailer de 8 minute a fost deja produs cu un narativ și o compoziție de muzică originală. 

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche plănuiește totodată să construiască o statuie impunătoare a lui Amitabha în Nepal, incorporând un templu al lui Amitabha la baza sa. Prin construirea acestei statui va îndeplini una dintre profețiile lui Guru Rinpoche în concordanță cu moștenirea lăsată în urmă. Un design pentru templu cu vizualizare 3D cu modul în care va arăta statuia a fost deja produs.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche este foarte dedicat să continue activitățile pline de compasiune ale Sfinției Sale Penor Rinpoche și continuă să fie o parte activă prin munca cu Comitetul Editorial Pathgate pentru a îndeplini dorința Sfinției Sale Penor Rinpoche de a aduce filmul “Viața lui Guru Rinpoche” unei noi generații de audiență.