...

Expediția de filmare pentru ‘The Life of Guru Rinpoche’ în Nepal

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche with Thubten Loday Gonpo

Fiind unul dintre călugării lui Lama Dondrup Rinpoche, cu un background în efecte speciale, lucrez cu normă întreagă pentru refacerea filmului “Viața lui Guru Rinpoche”. Sunt multe secvențe dramatice pe care trebuie să le recreem în film, precum Regele Zahorului și miniștrii săi care încearcă să-l ardă pe Guru Rinpoche de viu, iar Guru Rinpoche transformă focul într-un lac uriaș plin de lotuși. Sunt, de asemenea, secvențe în care Guru Rinpoche zboară prin aer.

Pentru a realiza aceste tipuri de secvențe într-o manieră convingătoare, trebuie să construim o versiune 3D digitală a capului și corpului lui Guru Rinpoche. Această tehnică, numită Dublură Digitală, este utilizată în toate filmele de acțiune moderne din ziua de astăzi de la Hollywood. Dublurile Digitale sunt utilizate în scene în special când este prea periculos sau extrem să utilizezi cascadori. O parte vitală a procesului a creării unei Dubluri Digitale este să iei mai multe fotografii din diferite unghiuri ale capului actorului. Cu ajutorul software-ului computerizat putem construi o versiune 3D a capului lui Guru Rinpoche.

Când l-am abordat pe Lama Dondrup Dorje Rinpoche despre cum să facem acest lucru, fără a avea acces la Khenpo-ul care l-a jucat pe Guru Rinpoche în film, imediat a luat telefonul și l-a sunat pe Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche care a jucat rolul original în film. Decizia a fost ca eu să călătoresc în Kathmandu două săptămâni mai târziu pentru a putea face aceste fotografii ale lui Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche. Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche este acum cu 20 de ani mai în vârstă decât atunci când a jucat rolul respectiv, astfel că a trebuit să efectuăm și niște procese digitale pentru a-i întineri fața.

Am ajuns în Kathmandu pe 8 mai 2019 și am fost întâmpinat de către Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche la aeroport. Lama Dondrup Dorje Rinpoche mi-a dat o ofrandă generoasă pentru a o oferi lui Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche la sosirea mea la centrul dânsului de retragere.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche at the Asura Cave, Pharping

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche s-a născut in 1965, în munții care sunt tărâmul secret al lui Guru Rinpoche numit Beyul Yolmo Gangra. De la vârsta de 6 ani a trăit, a practicat și și-a luat refugiul cu diverși maeștri recunoscuți precum Kunzang Yeshe Rinpoche, Gen Rigdzin Rinpoche, Sfinția Sa Dudjom Rinpoche, Sfinția Sa Penor Rinpoche și Sfinția Sa Taklung Tsetrul Rinpoche. A fost în retragere în diverse locuri sfinte care includ peșteri utilizate de către Guru Rinpoche și Milarepa. Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a fost la Mănăstirea Namdroling în India de Sud, unde a fost hirotonisit de către Sfinția Sa Penor Rinpoche. A finalizat cei 9 ani de studiu la Shedra Nyingma cu cele mai mari note posibile. Sfinția Sa Penor Rinpoche l-a întronat ca și Khenpo la Namdroling cu un doctorat în filosofia Buddhistă, și apoi Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a predat la Namdroling timp de câțiva ani.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche mi-a permis cu amabilitate să stau cu dânsul la reședința dânsului. În prima noastră seară împreună, am vorbit despre locații în Nepal care sunt în filmul despre Guru Rinpoche. Pentru a utiliza la maxim timpul petrecut în Nepal, urma să filmăm locații reale și peșteri în care Guru Rinpoche a practicat, pentru ca apoi să le includem în noua ediție a filmului. Împreună cu Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche am trecut prin părțile relevante ale filmului original. Dânsul a putut să îmi arate unde locurile sunt locațiile reale și mi-a spus că va aranja pentru mine ca să pot vizita și filma acolo.

I-am arătat progresul și munca pe care am depus-o până la acea dată la film. Mi-a explicat că aceasta este o muncă foarte importantă și servește la îndeplinirea dorințelor Sfinției Sale Penor Rinpoche, ceea ce este o muncă foarte minunată și de bun augur. Mi-a explicat că dacă muncești la film din inimă, atunci nu este nicio diferență față de o retragere pentru că deservim povestea vieții lui Guru Rinpoche.

Dorința principală a Sfinției Sale Penor Rinpoche a fost ca oamenii să-l înțeleagă pe Guru Rinpoche în mod corect și să înțeleagă povestea vieții lui Guru Rinpoche. Oamenii educați în Dharma pot să apeleze la cărți, dar pentru oamenii normali, nu este ușor să înțeleagă. Crearea unui film o face mult mai accesibilă oamenilor normali.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a fost impresionat de calitatea filmului și a muncii de restaurare pe care am făcut-o până în acest moment, chiar înainte de punctul de a adăuga efecte vizuale. A spus că a fost foarte fericit să vadă calitatea filmului.

Mi-a dat niște informații despre filmul original. Filmul original a apărut la Mănăstirea Namdroling când un grup de absolvenți ai Shedrei au vrut să facă ceva pentru a răsplăti bunătatea Shedrei. Idea lor a fost să colecteze niște ofrande în bani și să ofere thangka-uri și statui, așa că au plănuit să joace o piesă de teatru despre viața lui Guru Rinpoche și să colecteze bani în timpul piesei. Au vorbit cu Sfinția Sa Penor Rinpoche și dânsul a spus că este un proiect foarte important și că va oferi finanțele necesare pentru a pune în scenă piesa.

Înainte de a-l pune în scenă, aceștia au colectat informații despre istoria lui Guru Rinpoche din aproape 100 de surse și le-au strâns într-o singură carte mare.

Inițial, Khenpo Tsogye Rinpoche din Bhutan a jucat rolul lui Guru Rinpoche. Dar, mai târziu, membrii seniori ai Administrației Namdroling au decis ca Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche ar trebui să joace rolul, pentru care dânsul a memorat sute de pagini de scenariu. Sub îndrumarea și instrucțiunile Sfinției Sale Penor Rinpoche, au jucat piesa la ceremonia Monlam Chenmo în Bodhgaya. Au construit o scenă mare în zona Kalachakra și au jucat piesa timp de șase nopți de la ora 7:00 p.m la 11:00 p.m.

Sfinția Sa Penor Rinpoche a privit, precum și mulți alți Rinpoche, Lama, călugări și 120.000 de membri ai publicului.

Boudhanath Stupa

După aceea, mulți oameni au cerut Sfinție Sale Penor Rinpoche să fie transformat într-un film. Ca urmare, sub îndrumarea Sfinției Sale Penor Rinpoche, au petrecut peste doi ani filmând și înregistrând sunete la locații din jurul Mănăstirii Namdroling. În tot acest timp, Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a fost persoana care a primit instrucțiuni în mod regulat și indicații despre conținutul filmului direct de la Sfinția Sa Penor Rinpoche.

La terminarea filmului în timpul unei vizite înapoi în Nepal, Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche l-a vizitat pe Chatral Rinpoche care a fost foarte bucuros cu rezultatul, spunând că au făcut o treabă foarte bună și că acest mediu este pentru mulți oameni mai de preț decât o carte Dharma.

În tot timpul meu petrecut cu Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche am fost mișcat de smerenia sa. În timp ce discutam despre posibile locații de filmare, am devenit conștient de cunoștințele sale locale, de înțelegerea locurilor care au fost peșteri autentice folosite de către Guru Rinpoche și cum aceste locuri se vor potrivi în contextul filmului.

Dânsul trăiește într-o zonă din Kathmandu numită Boudha, la o distanță de mers de cinci minute de Stupa Boudhanath, care este menționată în film, și mi-a sugerat să filmăm acolo.

Yanglesho cave, Pharping

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a sugerat să filmăm la Pharping. În orice caz, nu toate peșterile din Paharping sunt cele în care Guru Rinpoche a practicat. Pharping are, de asemenea, una dintre cele mai mari statui alei lui Guru Rinpoche, câteva mănăstiri, temple și centre de retragere, incluzând un Centru de Retragere Palyul.

Asura Cave entrance, Pharping

Peștera Yanglesho este peștera în care Guru Rinpoche a acumulat și a atins realizarea. În fața peșterii, a fost construit un templu hindus. Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a explicat că Guru Rinpoche este un Buddha din naștere, nu are nevoie să practice și să-și actualizeze realizarea. A făcut însă acest lucru pentru a da un exemplu de urmat pentru noi, că aceasta este calea spre iluminare. Când Guru Rinpoche practica, a îndepărtat toate obstacolele prin practica Vajrakilaya și apoi a realizat starea Mahamudra.

Peștera Asura este legată de Cele Douăsprezece Surori Tenma, care erau spirite non-umane care răneau ființele umane. Aceasta este peștera unde au jurat în fața lui Guru Rinpoche, iar El le-a supus și le-a transformat în protectori. Apoi, ele au devenit cele 12 protectoare femei ale Tibetului.

Filmarea la Pharping

Am plecat devreme dimineața in calatoria spre Pharping pentru a filma Peștera Asura și Peștera Yangshelo. Peștera Yangshelo este de obicei încuiată, dar Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche îl cunoaște pe cel care păstrează cheia, care ne-a permis accesul. Am făcut fotografii într-un mod în care ne va permite să recreăm peșterile ca modele 3D digitale. Aceasta va permite mai multă flexibilitate în post-producție pentru a îndepărta anumite obiecte (precum oameni, altare etc. Care nu trebuie să apară în film).

Peștera Maratika

Maratika Buddhist Temple

Guru Rinpoche a practicat aici cu Prințesa Mandarava. Aici au efectuat realizarea ritualurilor de longevitate timp de trei luni și au actualizat Corpul Vajra Nemuritor care marchează atingerea celui Care Deține Conștiința Vieții Nemuritoare.

Un preot hindus are grijă de peșteră și nu permite filmarea. Hindușii cred că aceasta este peștera lui Shiva.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a locuit acolo în 1998, iar Sfinția Sa Penor Rinpoche l-a instruit să meargă în retragere când a terminat la Shedra. A stat aici în retragere timp de aproape 2 luni.

Chiar și înaite de Guru Rinpoche acesta a fost un loc sacru; sunt trei dealuri sacre: unul al lui Avalokitesvara, Manjushri și Vajrapani. Peștera unde Guru Rinpoche și Prințesa Mandarava au practicat este localizată în dealul Avalokitesvara. Mulți maeștri Budiști ai tradiției Mahayana și Vajrayana au confirmat că acesta este locul.

În dealul sacru al lui Avalokitesvara este Peștera Vieții Lungi și Peștera Subjugării Demonilor. Prin practica Vajrakilaya Guru Rinpoche a supus toate energiile negative și a practicat pentru a îndepărta obstacolele pentru a atinge viața nemuritoare.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a explicat că Guru Rinpoche are cinci consoarte cunoscute: Mandarava, Shakyadevi, Kalasiddhi, Tashi Khyidren, Yeshe Tsogyal. Atât Shakyadevi cât și Kalasiddhi erau Nepaleze.

Călătoria către Peșterile Maratika

The road trip to Maratika Temple Early morning above the Maratika Temple

Am călătorit dimineața devreme către peșterile Maratika, un drum de 9 ore de condus șerpuind prin văi și munți. Șoferul Jeep-ului nostru, un călugăr la Mănăstirea Namdroling de 10 ani, își aduce aminte de Lama Dondrup Dorje Rinpoche și cunoaște filmul original cu Guru Rinpoche. Fiind conștient că filmarea s-ar putea să nu fie permisă și realizând că avem nevoie de tot suportul posibil, mi-am îndreptat mintea către căutarea suportului lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche și am petrecut mare parte a călătoriei acumulând rugăciunea în 7 versuri.

La sosire, un localnic ne-a arătat diverse peșteri și locuri din împrejurimi. Plănuisem să filmăm panorama târziu după-amiza dar a fost o furtună foarte puternică. Vântul a fost urmat rapid de o ploaie grea, cu fulgere în jurul peșterilor și toată zona a fost inundată cu o lumină portocalie, și nu părea deloc o vreme normală.

Demon-subduing cave

Devreme în dimineața următoare, am urcat pe muntele lui Manjushri pentru a filma răsăritul și întreaga zonă părea foarte liniștită.

După pregătirea filmării peșterilor devreme, înainte de a deveni aglomerate, planurile s-au schimbat rapid și am fost dus într-o călătorie pe dealurile din împrejurimi, astfel încât am putut vedea aceste dealuri sacre care sunt menționate în film.

Pe drumul de întoarcere am avut oportunitatea de a filma în peștera unde se spune că Guru Rinpoche a supus demonul Lordului Morții.

După-amiaza am întâlnit un bărbat numit Sonam Sherpa care este un medic Tibetan care conduce o clinică în Kathmandu, și se întâmpla să stea la Maratika. A auzit despre filmul la care lucrăm și a venit să ajute cu entuziasm. A deviat complet de la traseul său pentru a fi de ajutor. Străbunicul său Lama Ngawang Choephel Gyathso a fost fondatorul Mănăstirii Maratika care este chiar lângă peștera principală, iar el a fost călugăr aproape 10 ani, așa că era foarte bun cunoscător al zonei și prieten cu majoritatea localnicilor. Am fost cu dânsul la biroul local unde a scris un document oficial de mână care ne dădea permisiunea să filmăm în peștera principală (în care Guru Rinpoche și Prințesa Mandarava au practicat). Aparent, într-un final, am avut și suportul primarului local. Au deschis stânca vazei Amitayus care este de obicei încuiată cu cheia.

Mouth of the man cave at Maratika

Sunt sute de lilieci atârnând de tavanul peșterii și se spune că nu sunt lilieci normali, ci practicanți care recită mantra scurtă de viață lungă “Tse Drum Tse Drum Tse Drum”. Unii devotați percep fecalele liliecilor ca amrita.

Peștera este o provocare pentru filmare pentru că sunt foarte mulți oameni, structuri construite de om, suprafață mare și întuneric. Am făcut sute de fotografii într-o manieră care să ne permită să reconstruim digital peștera în 3D fără toți oamenii și fără structurile construite acolo. Apoi vom creea un film digital al peșterii și versiuni digitale ale lui Guru Rinpoche și ale Prințesei Mandarava practicând.

Ni s-a spus de multe ori că nu avem voie să utilizăm drona pentru filmări în această zonă și am acceptat acest lucru, dar în timp ce soarele apunea, Sonam și Dawa (patronul hotelului) păreau determinați să găsească o modalitate de a o face. Dawa a vorbit cu poliția locală pentru sprijin, în timp ce Sonam m-a dus pe o motocicletă sus pe vârful muntelui lui Manjusri pentru a ridica drona deasupra zonei în timpul apusului. Este uimitor cum am primit tot sprijinul și cum toate lucrurile s-au potrivit, oamenii potriviți păreau că apar exact la timpul potrivit. Am început să filmez înainte de 5 a.m. și nu am terminat până seara dar nu m-am simțit obosit datorită energiei susținătoare și binecuvântărilor acestor locuri.

Inside the Maratika cave

Ziua următoare era Ziua lui Guru Rinpoche, iar Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche m-a instruit să practic la peșteri. Astfel am făcut practica de dimineață acolo înainte de a începe călătoria noastră înapoi spre Kathmandu. Era un sunet jos ca un murmur în jurul peșterii; pentru mine suna de parcă și țânțarii recitau Mantra Vajra Guru.

Ne-am oprit de câteva ori pentru a filma din spatele Jeep-ului peisaje din Nepal. La întoarcerea spre Kathmandu, deoarece era Ziua lui Guru Rinpoche, erau mulți oameni la Stupa Boudhanath practicând. Energia și atmosfera erau înălțătoare. Am găsit ca fiind foarte benefic să practic aici și în timpul șederii mele în Kathmandu, mi-am împărțit zilele pentru practicarea circumambulării la stupa.

Ariel view of Maratika

Pentru a filma peisaje care sunt specifice Nepalului și locurilor unde Guru Rinpoche a practicat, Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche s-a oferit cu amabilitate să mă ducă în satul său Yolmo.

“La Nord de Nepal, la granițele Himalayei cu Nepalul și Tibetul, este pământul ascuns al lui Yolmo, înconjurat de zăpezi, cunoscut și ca Padma Tsal, ‘sanctuarul dumbravei lotusului’. Cu privire la profeția acestui tărâm ascuns în Sutra Avatamsaka, este scris în ‘Cele o sută de mii de cântece ale lui Milarepa’ că Marpa i-a spus lui Milarepa ‘Muntele Riwo Pelbar în Mangyul și împrejmuirea zăpezii Yolmo din Nepal sunt locuri profețite în Sutra Avatamsaka, așa că meditează acolo’. Este un loc vizitat și binecuvântat de către Guru Rinpoche din Odiyana și consoartele lui. ” (extras din ‘Ghidul către Tărâmul Ascuns al Împrejmuirii de Zăpadă Yolmo și Istoria Sa’ de Khenpo Nyima Dondrup).

Acesta este tărâmul sfânt secret al lui Guru Rinpoche. Guru Rinpoche a scris cinci articole despre Yolmo și a fost menționat de multe ori în alte texte.

Sfinția Sa Penor Rinpoche a fost în Yolmo în două ocazii. Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a spus o poveste despre momentul în care a zburat cu Sfinția Sa Penor Rinpoche într-un elicopter la Yolmo și a vizitat două peșteri foarte izolate unde Guru Rinpoche a practicat:

Yolmo

“Pe drumul către cea mai de sus peșteră ne-au lăsat la prima peșteră. Sfinția Sa Penor Rinpoche a zburat apoi către peștera cea mai de sus (care a fost găsită de către Kyabjé Chatral Rinpoche), dar pilotul nu putea să aterizeze pentru că era numai gheață peste tot, și pentru 6 sau 7 minute au survolat cu elicopterul, iar Sfinția Sa Penor Rinpoche a făcut rugăciuni și binecuvântări de la o distanță de aproape 15 metri de peșteră. Apoi au zburat înapoi pentru a ne lua. Dar, dintr-o eroare, elicopterul a aterizat la o distanță de jumătate de kilometru. Secretarul și eu a trebuit să mergem jumătate de kilometru, și în tot acest timp Sfinția Sa a trebuit să aștepte.”

Când Kyabjé Chatral Rinpoche a auzit povestea despre ce s-a întâmplat, a fost foarte fericit, “Tu nu știi de ce s-a întâmplat acest lucru. Nu a fost o problemă cu elicopterul. Sfinția Sa Penor Rinpoche trebuia să aterizeze în aceste locuri. Protectorii Dharmei au făcut ca acest lucru să se întâmple”. A explicat că Sfinția Sa Penor Rinpoche a trebuit să aterizeze acolo de două ori în fața peșterii pentru a binecuvânta zona.

Am părăsit Kathmandu la 3 a.m. și am călătorit către Yolmo conducând pe drumuri de munte cu noroi într-un jeep 4x4. Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche m-a instruit să acumulez rugăciunea în 7 versuri și mantra Vajra Guru în timpul călătoriei. Pe drum, am văzut răsăritul deasupra munților Himalaya din depărtare.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche's home village of Melamchi Ghyang at Yolmo

Este vară în Nepal și când am ajuns în zona Yolmo era ceva foarte inspirant legat de peisaj. Are munți verzi atrăgători și văi foarte dramatice, cu un zid uriaș de munți înzăpeziți în depărtare. Am ajuns în satul lui Khenpo Dondrup Rinpoche în jur de 9 a.m.

Am filmat Peștera de meditație a lui Guru Rinpoche, o peșteră Dakini, Piatra de Moară Bijuterie a lui Guru Rinpoche, și alte stânci legate de Guru Rinpoche.

A trebuit să plecăm în jur de 2 p.m. pentru a ajunge la Kathmandu, deoarece drumurile puteau fi periculoase dacă am fi călătorit pe întuneric.

Am reflectat asupra condițiilor care au susținut această călătorie, ploaia de peste noapte însemna că drumurile nu vor fi uscate și prăfuite. Dar, apoi am avut condiții bune si clare în călătorie și atunci când filmam satul.

Am fost totodată conștient de faptul că Khenpo Dondrup Rinpoche are foarte multe responsabilități, și de aceea nu are mult timp liber, dar cu toate acestea mi-a oferit tot sprijinul necesar pentru a mă asista la filmări. Am lucrat cât am putut făcând eforturi să creez cât mai puține probleme posibil, și am realizat că motivul pentru care am primit atât de mult sprijin a fost în ultimă instanță datorat respectului pentru Lama Dondrup Dorje Rinpoche și, de asemenea, recunoașterii importanței proiectului acestui film.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche mi-a spus o poveste despre Lama Dondrup Dorje Rinpoche în America, când o doamnă de pe stradă a venit către Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche și a vrut să îl îmbrățișeze. Khenpo Dondrup Rinpoche a refuzat și i-a spus că nu poate pentru că este un călugăr. Ea a fost foarte supărată de acest lucru și Lama Dondrup Dorje Rinpoche, fiind un Ngagpa Lama, nu un călugăr, a pășit și i-a oferit acesteia o îmbrățișare. Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a complimentat modul în care Lama Dondrup Dorje Rinpoche a armonizat situația.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a vorbit despre filmul Bardo (starea intermediară) pe care Sfinția Sa Penor Rinpoche plănuia să îl facă după filmul cu Guru Rinpoche. Din cauză că Sfinția Sa Penor Rinpoche a devenit din ce în ce mai ocupat cu călătoriile și învățăturile nu a mai avut niciodată timp. Avem textul, dar nu este ușor de înțeles. Nyigma are cea mai extinsă explicație a stării Bardo. Este o explicație foarte detaliată despre 100 de zeități.

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a spus că în 1987 era foarte ușor să îl vezi pe Sfinția Sa Penor Rinpoche, cu numai 700 de călugări; mai târziu, cu 3000 de călugări în plus, să îl vezi pe Sfinția Sa numai pentru 5 minute era foarte dificil.

Într-o seară îl ascultam pe Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche răspunzând întrebărilor unui student. Era ceva foarte familiar în descrierea sa a învățăturii și a modului în care a răspuns la întrebare. Apoi, am realizat că era datorită faptului că venea din aceeași sursă cu a lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche.

Atât Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche cât și Lama Dondrup Dorje Rinpoche au reținut savoarea învățăturiloe Sfinției Sale Penor Rinpoche.

Sunt extrem de recunoscător pentru timpul petrecut în Nepal, și recunosc că singurul motiv pentru care acest lucru a fost posibil se datorează bunătății și sprijinului altora. Datorită sprijinului și a binecuvântărilor lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche din această călătorie am experimentat condiții extraordinare și de susținere, precum oamenii care păreau să apară pentru a fi de ajutor exact la momentul potrivit precum și sprijinul condițiilor meteo potrivite. Aceasta nu a fost o experiență singulară; am experimentat condiții similare favorabile la fiecare călătorie de filmare pe care am făcut-o pentru filmul despre Guru Rinpoche, fie că am fost în India, România, Scoția, Districtul Lacurilor sau oriunde în UK.

Într-o zi, pe când filmam lângă Stupa Boudhanath, am întâlnit un tânăr din India care a lăsat totul în urmă și a venit în Nepal pentru a căuta un maestru spiritual; și, cu toate acestea, în mijlocul a sute de mănăstiri și centre Dharma în Nepal, nu găsea nimic care să se potrivească. Experiența mea a fost că este adesea foarte greu pentru străinii care vin în Nepal în căutarea învățăturilor buddhiste să găsească ceva care este autentic, valoros și relevant în lumea modernă.

Aceste experiențe m-au făcut să reflectez asupra propriilor mele circumstanțe, găsind un învățător care a făcut mari eforturi pentru a stăpâni limba engleză pentru a putea transmite perfect învățăturile într-o manieră care este pertinentă condițiilor noastre și demonstrându-ne consistent prin exemple practice cum să punem învățătura în practică.

În călătoriile mele am întâlnit mulți oameni care erau familiari cu filmul original despre Guru Rinpoche și au fost foarte bucuroși și entuziasmați să audă că refacem întregul film.

Am găsit ca fiind foarte de ajutor faptul că Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche a confirmat și consolidat importanța refacerii filmului despre Guru Rinpoche; făcând acest lucru, îndeplinim dorințele Sfinției Sale Penor Rinpche. De asemenea, dacă lucrăm la acest film cu mintea corectă există un mare beneficiu și nu este diferit de a fi într-o retragere.