...

Recunoștință de la un student care aplică Învățătura

Samten Senge

Samten Senge, unul dintre studenții lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche din Sydney, Australia, a trimis un email in Decembrie 2018 pentru a-l informa pe Lama Dondrup Dorje Rinpoche despre promovarea sa la locul de muncă și obținerea unei recunoașteri: “Pur și simplu Cel mai Bun”, la Ceremonia de Decernare a premiilor Guvernului din New South Wales. Dorește să își exprime recunoștința față de Rinpoche, considerand acestea ca un rezultat direct al punerii în practică a învățăturii și a binecuvântărilor Guru-ului său.

Samten a fost totodată intervievat de către biroul de media al departamentului său, și răspunsul său video a fost rulat la evenimentul companiei în fața tuturor managerilor și Secretarului care reprezintă Ministrul. Mesajul pe care l-a transmis a fost atât de inspirațional pentru oameni că a fost apoi reflectat în mesajul Secretarului de Crăciun către întregul personal al departamentului. O asemenea recunoaștere de către managementul de top este rară și oamenii din toate sectoarele și-au exprimat suportul și felicitările lor. Samtem a explicat că tot ce a făcut a fost să urmeze ghidarea și învățăturile și să-și extindă sprijinul către toți, așa cum Lama Dondrup Dorje Rinpoche a demonstrat.

Samten's 'Simply The Best' award, 2018

Samten a concluzionat în emailul său: “Această recunoaștere este un testament al învățăturilor date de către dumneavoastră Rinpoche. Oricând aplic învățăturile, care nu sunt separate de învățăturile lui Buddha, rezultatul este miraculos. Rinpoche, Vă mulțumesc pentru învățătura și ghidarea dumneavoastră și mă simt incredibil de binecuvântat că mi-ați permis să îmi iau refugiul și m-ați acceptat pe mine și pe soția mea ca fiul și fiica dumneavoastră.

Datorită învățăturilor și ghidării dumneavoastră, acum pot să îmi îndeplinesc promisiunea facuta părinților mei, de a continua și a onora reputația tatălui meu și de a nu dezonora și păta numele meu ancestral. Rinpoche doresc să dedic recunoașterea și meritul tuturor ființelor simțitoare și fie ca soția mea și eu să avem meritul de a fi fiul și fiica dumneavoastră până cand vom atinge iluminarea”.

Epilogue:

Samten Senge, are o lungă istorie a durerilor de spate care duce înapoi în anii 1975-1979 în timpul perioadei cunoscută drept Câmpul Minat din Cambodgia. El a fost singurul supraviețuitor al familiei sale și a fost forțat să muncească într-un lagăr de muncă în condiții de cruzime și foamete. Malnutriția pe care a suferit-o i-a afectat dezvoltarea fizică în mod corect ca tânăr. În 1983 a fost lovit de o mașină la scurtă vreme după ce a ajuns în Australia care a cauzat și mai multe complicații la nivelul spatelui. În 1996 coloana sa a fost și mai mult comprimată în timp ce ridica o greutate mare. Dar, situația grea a început în 2007, când s-a dus în Cambodgia după ce a auzit că sora sa ar putea fi în viață. A trebuit să meargă în călătorii lungi pe teren accidentat în căutarea sa. La întoarcerea din călătorie, coloana sa s-a inflamat și a apăsat pe terminațiile nervoase cauzând dureri foarte mari și amorțirea piciorului, făcându-l inapt să meargă. Situația s-a îmbunătățit apoi pentru o scurtă vreme dar o recidivă a avut loc în 2008 în timpul unui exercițiu care a stresat spatele după care a pierdut simțul la nivelul ambelor picioare și părții inferioare a corpului. Știa că singura persoană care îl putea ajuta era Lama Dondrup Dorje Rinpoche și l-a sunat imediat. A fost instruit să se întindă pe spate liniștit și să se focuseze pe Rinpoche. Samtem a fost capabil să meargă ușor după 2 zile. Spatele a început să fie mai bine și a fost într-o stare bună până când a făcut aceeași eroare de a lucra cu greutăți mari care dus la recidive în 2013, 2015, 2016 și 2018. Durerea devenise atât de mare de fiecare dată că nu se pute mișca și trebuia să se târască. De fiecare dată Rinpoche l-a ajutat să se refacă astfel încât să se miște ușor și fără dureri.

Samten torma-making at the Pathgate Dharma Centre, England

Din cauza recurenței problemei de spate a lui Samten, medicul său din Australia a aranjat o intervernție chirurgicală pentru el. A fost acceptat la Spitalul Liverpool pe 27 Februarie 2019. Când era pe punctul de a-i fi administrat anestezicul general și operat, un alt medic specialist i-a verificat raportul medical și a recomandat să nu se facă operația. A spus că operația includea și arderea unor terminații nervoase pentru a opri durerea și odată făcută nu se mai putea reface. După câteva întrebări și răspunsuri el i-a spus lui Samten: “Continuă să faci ceea ce faci pentru că funcționează”. Apoi s-a sfătuit cu specialistul principal și au decis să anuleze operația.

Asistentele au fost foarte fericite pentru Samten și l-au descris ca pe un miracol. Samtem crede că acest miracol este un rezultat direct al binecuvântării Gurului, pentru care este etern recunoscător și venerează puterea miraculoasă a celor Trei Giuvaeruri; rugandu-l pe Rinpoche să îl păstreze în minte în ziua operației.