...

Un interviu cu Lama Pasang

Un interviu cu Lama Pasang

Lama Pasang (front centre) with (back left to right) Lama Rabjee, HE Musang Tulku Rinpoche, Lama Tulku, Lama Dondrup Dorje Rinpoche, and Lama Tashi, together with Pathgate students in Hong Kong, Nov 2000

Lama Pasang  s-a născut în Dolpo un sat aflat la 7000 de metri deasupra nivelului mării, în apropierea Tibetului, în Nepalul de Vest. În 1986, la vârsta de 16 ani, a plecat spre Mysore, India pentru a deveni călugăr la Mănăstirea Namdroling. În 1991, a început studiul la Shedra – Institutul Ngagyur Nyingma de Înalte Studii Buddhiste. În 1998, în timp ce era în clasa a 8-a, a fost trimis de către Shedra la Mănăstirea Dzogchen unde a predat pentru un an. În anul 2000, a devenit membru al unui mic grup care l-au însoțit pe Sfinția Sa Pema Norbu Rinpoche în călătoria sa în jurul lumii și a deservit din poziția de Omsay – Maestrul Cântării. În prezent este Lama rezident al Centrului Palyul Dharma în Austin, Texas. În Septembrie 2019, în timpul călătoriei sale prin Europa, Lama Pasang a acordat un interviu în fața sanghăi din cadrul Institutul Pathgate din Newcastle, Anglia

Întrebare: Aveți amintiri din perioada petrecută cu Sifu Rinpoche și timpul petrecut călătorind cu Sfinția Sa? (Sifu Rinpoche este un termen de respect utilizat de către studenții lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche când I se adresează.)

HH Penor Rinpoche in Bodhgaya, India, with Lama Pasang and Lama Dondrup Dorje Rinpoche working at attendants during Monlam Chenmo Prayer Festival

Lama Pasang: Am multe amintiri cu Sifu Rinpoche de când ne-am întâlnit prima data în anul 2000. Avea un devotament foarte puternic față de Sfinția Sa și era întotdeauna în jurul Sfinției Sale în timpul călătoriilor Sfinției Sale în jurul lumii. A participat la retragerea anuală de vară din New York timp de mulți ani și a avut ca îndatoriri să se îngrijească de templul principal și să îl asiste pe Choepen (Maestrul Ritualurilor) în punerea în practică a ritualurilor zilnice și al puja. Era de asemenea însărcinat cu procurarea tuturor lucrurilor necesare retragerii, ceea ce implica de multe ori cheltuirea unor sume de bani substanțiale, precum și a timpului său.

În timpul turului nostru prin diferite țări, dânsul stătea întotdeauna aproape de Sfinția Sa pentru a se asigura că Sfinția Sa nu era deranjat inutil de către masele de devotati ți care se aflau în preajma Sa. Era, de asemenea, cunoscut pentru fotografiile pe care le făcea cu Sfinția Sa. Multe dintre fotografiile sale sunt foarte apreciate de către cei care îl urmează pe Sfinția Sa și pot fi văzute la multe centre incluzând și Mănăstirea Mamă Palyul din Tibet. De-a lungul anilor, Sifu Rinpoche a sponsorizat multe proiecte la Mănăstirea Namdroling precum construcția de clădiri pentru a oferi săli de clasă și dormitoare pentru studenții din Shedra, echipament și medicamente pentru clinici, computere pentru Comitetul Editorial al Shedrei, traduceri ale Textelor Buddhiste și multe alte proiecte pentru școala primară și pentru Mănăstirea de Călugărițe. Mai mult de atât, Sifu Rinpoche a fost întotdeauna un adevărat sprijin al altor centre când acestea au avut nevoie.

Aceasta înseamnă că are un mare devotament pentru a păstra linia transmisă de către Sfinția Sa. El a prețuit Mănăstirea Namdroling ca cel mai bun loc pentru învățătura înaltă și a primit multe transmisiuni de la mulți dintre prietenii săi Khempo de acolo, cu binecuvântarea Sfinției Sale.

Personal, oricând Sifu Rinpoche îl însoțea pe Sfinția Sa în călătoriile noastre, am lucrat împreună, am mâncat împreună, am primit multe învățături și împuterniciri împreună. Petrecerea timpului în jurul Sfinției Sale era întotdeauna un moment special de familie pentru noi. Eram și încă suntem o familie într-o singură mandala. Acesta este motivul pentru care am păstrat legătura în tot acest timp.

Întrebare: Am auzit că Sfinția Sa l-a recunoscut pe Sifu Rinpoche ca Dorje Lopen. Ne-ați putea explica puțin ce înseamnă și povestea despre cum s-a întâmplat?

Lama Pasang and Lama Dondrup Dorje Rinpoche with students at the Pathgate Centre in Athens

Sifu Rinpoche era foarte apropiat de Sfinția Sa. De câte ori era urma să se întoarcă în UK, Sfinția Sa îi oferea sfaturi și obiecte pentru ritualuri din propria colecție precum statui sau stupe. Ultima dată când am văzut acest lucru întâmplându-se a fost în Bodhgaya unde am fost rugat de către Sfinția Sa să aduc un set de Clopot cu Vajra din camera dânsului pentru a le înmâna lui Sifu Rinpoche. Apoi, Sfinția Sa i-a spus: “Acum ești Kerang Dorje Lopen Jing”. Aceasta înseamnă că ești Dorje Lopen – Maestrul Practicii Vajrayana.

Cel mai mare Dorje Lopen este Sfinția Sa însuși; el este Doreje Lopen al nostru. Dorje Lopen este ca un reprezentant al lui Guru Padmasambhava. Poți să i te adresezi unui Dorje Lopen cu Sfinția Ta sau Kyabje sau Rinpoche. Dorje Lopen sunt titluri de obicei acordate celor care au arătat semne de realizare după ce au finalizat o retragere de 3 ani.  Sunt, de asemenea, Dorje Lopen care nu au intrat în retragerea de trei ani dar au arătat semne de realizare similare cu cele arătate de cei care au terminat stagiul de retragere de 3 ani. Dorje Lopen este autorizat să efectueze ritualuri Buddhiste diferite precum să acorde împuterniciri și învățături. Sifu Rinpoche a primit titlul de Dorje Lopen, ceea ce înseamnă că are responsabilitatea să dea învățături și să îi ghideze pe studenții săi.

Întrebare:Ați putea să ne împărtășiți niște sfaturi pentru viața noastră de zilnică de călugări și călugărițe?

Lama Pasang: Viața zilnică a călugărilor și călugărițelor trebuie să graviteze în jurul practicii Buddhiste. Când primești hirotonisirea de la Sfinția Sa, până când murim, întregile noastre vieți sunt parte a practicii de a ne menține angajamentele față de Jurămintele de Refugiu, Jurămintele Bodhicitta, Jurămintele Pratismoskha, și așa mai departe. Cei călugăriți ar trebui să trăiască, să practice, și să se bucure împreună în efectuarea de activități ale dharmei. Traiul ca și călugări și călugărițe este una dintre cele mai fericite vieți. Nu aveți atâtea griji, mai puțină activitate mentală, și mai puține activități lumești. Principala noastră responsabilitate este să oferim beneficii tuturor ființelor conștiente din lume. Ceea ce facem, dedicăm lor, îi ajutăm, îi ghidăm atunci când este posibil să facem acest lucru, pentru că oameni diferiți au credințe și condiții diferite. Când cineva vrea să învețe Învățătura lui Buddha, putem împărtăși cu ei mesajul lui Buddha. Dacă nimeni nu vrea să ne asculte mesajul, putem oricând să mergem la grădina zoologică, să recităm mantre spre urechile animalelor.

Toate aceste Sadhana pe care noi le recitam aici sunt integral vorbirea ființelor iluminate. Dacă avem capacitatea de a le înțelege, bineînțeles că vom dobândi un și mai mare beneficiu. Chiar dacă nu le puteți înțelege, dar aveți o inteție bună și pură, de asemenea aveți beneficii. Când purificați cuvintele negative din vorbire, atunci și mai multe cuvinte pozitive vor ieși la suprafață. Jurământul vostru este cu voi tot timpul. Când mergeți la culcare sau faceți un duș, puteți recita mantra Om Benza Sato Hung. Înseamnă “Îmi curăț toate negativitățile”.

Lama Pasang with members of the Pathgate ordained sangha

Nu există niciun singur moment în care să nu putem practica Dharma. Înainte de a merge la culcare așezați-vă și reflactați asupra a ceea ce ați făcut în ziua respectivă. Dacă ați făcut ceva bun atunci aveți grijă să dedicați și să vă bucurați. Dacă ați supărat pe cineva, o greșeală, poate cineva nu a fost bucuros de voi în acea zi, mențineți acea persoană în minte, “Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat”. Dacă a fost o neînțelegere între voi și alții, purificați-o cu Vajrasatto sau practica Lama Rădăcină, și oferiți iertare oricărei nedreptăți care vi s-a făcut..

Înainte de a adormi, vizualizați-l pe Guru Rădăcină așezat pe o floare de lotus în inima voastră. Și toată noaptea somnul vostru va deveni o practică Dharma. Întotdeauna mențineți-l pe Învățătorul vostru în minte.

Întrebare:Puteți să împărtășiți cu noi înțelesul numelui Namdroling?

Lama Pasang: Namdroling înseamnă tărâmul eliberării – eliberarea de cele trei otrăvuri ale lăcomiei, aversiunii și ignoranței. Numele întreg al Mănăstirii noastre este Thegchog Namdrol Shedrub Dargye Ling. Theg, înseamnă capul celor nouă thegpa (vehicule) care includ tradițiile Theravada, Mahayana și Vajrayana ale Mahayoga, Anuyoga și Atiyoga. Shed înseamnă învățătură, Drun este drubta care înseamnă practica. Dargye Ling înseamnă institutul de învățare – învățarea celor trei coșuri ale vehiculelor lui Buddha și Vajrayanei. Un loc despre care facem de obicei referire ca Shedra.

Întrebare:Ne puteți sfătui cum am putea să ne îmbunătățim recitarea ?

Lama Pasang and Lama Dondrup Dorje Rinpoche with students in Newcastle, England

Lama Pasang: Pentru a îmbunătăți avem nevoie de mai multă practică. La început citiți textul încet. Dacă citiți cu voce tare este mai ușor de memorat. Trebuie să știți înțelesul recitarii, motivul pentru care faceți acest lucru. Când mintea voastră se concentrează pe înțelesul textului, mintea este umplută cu dragostea blândă și compasiunea ființelor iluminate, și atunci nu mai există loc pentru gânduri negative. Când dragostea blândă abundă, sunteți liberi de influența mâniei. Dacă nu ai mânie în minte, întreaga zi gândurile devin pline de compasiune și ne eliberează și mai mult de influența ignoranței. Prezența ignoranței sprijină apariția mâniei și dorinței care fac ca acțiunile noastre să devină negative.

Mesajul lui Buddha este că acest univers este mai mare decât tine și mine. Nu gravitează în jurul tău și al meu; cum lucrurile se întâmplă depinde de cum ne focusăm mintea. Vă mulțumesc pentru răbdarea voastră în a asculta.