SS Yangthang Rinpoche a Intrat in Parinirvana

SS Yangthang Rinpoche a Intrat in Parinirvana

SS Yangthang Rinpoche

Sfintia Sa Yangthang Rinpoche, renumitul maestru Dzogchen al traditiei Nyingmapa, a trecut in Parinirvana in Hyderabad, India, pe 15 Octombrie 2016 (cea de-a 14-a zi a celei de-a 8-a luna a Anului Maimutei de Foc in anul 2143 a calendarului Tibetan lunar).

Născut in a zecea zi a celei de-a unsprezecea lună a anului sarpelui de pămant (1929) in Sikkim-ul de Vest, langa Manastirea Pemayangtse, tatăl SS Yangthang Rinpoche, Pema Drodul, origina din Dzogchen in Tibetul de Est iar mama sa, Tenzin Chodron, fiica lui Yangthang Athing din familia Oyuk Dragakar.

Cunoscut si sub numele de Kunsang Jigmed Dechen Odsal Dorjee Rinpoche, SS Yangthang Rinpoche, a fost recunoscut la o varsta tanară, ca reincarnarea Tertonului Dorje Duchen Lingpa al Manastirii Domang din Tibetul de Est, si ca reincarnarea lui Lhatsun Namkha Jigmed.

In 1942 SS Yangthang Rinpoche s-a intors la Manastirea Domang, unde si-a inceput studiile sub Sogtrul Rinpoche, discipolul principal al fostei sale reincarnari. A primit invataturi si de la Khenpo Dzakha Lama Tsulo, si de la Manastirea Mama Palyul, Khenpo Kunsang Ozer, Rahor Dzogtrul Rinpoche, si Washul Kunchen Thupten Chokyi Wangchuk.

Dupa ce a rămas în retragere vreme de mai mult de 20 de ani, SS Yangthang Rinpoche s-a mutat la Pelling, în Sikimul de Vest. In 1959 SS Yangthang Rinpoche a fost forțat să fugă din Dhomang din cauza schimbărilor politice din Tibet și a fost întemnițat, unde a rămas pentru o perioadă de 22 de ani.

După ce a fost eliberat în 1981, s-a întors la Dhomang pentru a-și găsi mănăstirea complet distrusă. Ulterior a revenit la locul nașterii sale, Sikkim, unde s-a așezat. Recunoscut la scară largă pentru realizările sale, SS Pema Norbu Rinpoche, cel de-al 11-lea deținator al tronului Liniei Palyul, a spus odată că “Nu este nicio diferență între mine și Yangthang Rinpoche.” – amândoi au fost recunoscuți ca emanația lui Vimalamitra, a cărui înțelepciune este inseparabilă de cea a lui Guru Rinpoche.

SS Yangthang Rinpoche și-a petrecut ultimii ani ai vieții sale predând Karma, Terma și alte transmisii prețioase către studenții din Statele Unite, Europa și Asia. Impactul activităților sale pline de compasiune în beneficiul tuturor ființelor simțitoare vor continua să rasune în lume multă vreme după trecerea sa în neființă.