Invatatura finala a SS Yangthang Rinpoche

Invatatura finala a SS Yangthang Rinpoche

SS Yangthang Rinpoche

SS Yangthang Rinpoche a lăsat o scrisoare fetiței nepoatei sale înainte de a trece în paranirvana. Această scrisoare trebuie percepută ca ultima învățătură din partea SS Yangthang Rinpoche.

Un mic sfat bazat pe cele mai pure intenții pentru Tashi Chotso:

Deși ești încă tânără, acum mintea ta este proaspătă și clară. Acum este momentul să iei în considerare cu atenție viața ta umană prezentă și ceea ce urmează acesteia. Înțeleptii trecutului au spus, “Dacă faci planuri de viitor este înțelept. Dacă regreți mai târziu este prostesc.”

Acest lucru înseamnă că trebuie să consideri cu atenție găsirea direcției corecte pe care să o urmezi care îți va fi benefică atât în această viață cât și în viitor. Odată ce ai găsit acea direcție este important să o urmezi cu toată inima. Odată ce intri pe direcția greșită din neatenție este dificil să te întorci și să te reîntorci la calea corectă chiar dacă vrei. Nu vei putea ca în mod instantaneu să te reîntorci și astfel este bine să alegi corect de la început.

Pe scurt sunt două căi pe care le poți urma, cea lumească și calea spirituală. Dacă mergi pe calea lumească, atât această viață cât și cea viitoare vor implica suferință. Această cale este foarte istovitoare pentru că implică calea negativității și a non-virtuții.

Calea spirituală este direcția care iluminează fericirea completă și starea de bine atât temporară cât si ultimă. Chiar și așa, în zilele de astăzi sunt foarte puțini care aleg să intre pe această cale iluminatoare.

Între cele șapte punct trei miliarde de locuitori ai acestei planete, sunt doar câteva sute de mii care urmează calea dharmei. Toți ceilalți urmează calea lumească. Doar realizând non-virtuți, datorită puterii negativității comise aceștia fără putere urmează o direcție greșită care duce la suferință.

Obținând această naștere umană doar de data aceasta, sunt distrași de activități lipsite de sens pe calea suferinței ciclice fără să observe că viața lor este irosită. Atunci când moartea bate la ușă, trebuie să lase această lume în urmă, părinții iubitori, rudele, abundența și chiar și corpul lor pretios și să intre în viitoarea viață cu ochii plini de lacrimi.Petrecându-și viața acumulând numai non-virtuți se pot renaște numai în cele trei tărâmuri inferioare.

Rotindu-se în cadrul celor trei tărâmuri în mod repetat, după cateva sute și mii de ani se poate să se renască doar o dată într-un loc înalt. Experimentând suferința continuă pentru o perioadă atât de lungă, trecând prin ciclul celor șase tărâmuri, nu vor avea nici o șansă să atingă eliberarea.

Această direcție lumească este o vastă cale a suferinței. Din moment ce durează atât de mult este o cale înspăimântătoare. Din cauza puterii negative a karmei toți oamenii vor merge fără putință de a se opune în aceasta direcție indezirabilă.

Din acest motiv, fată tânară, trebuie să faci rugăciuni ca să poți evita această direcție! Dacă datorită karmei tale ajungi să te îndrepți în acea direcție, te rog să ții acest sfat în inima ta: Să nu reacționezi cu frustrare și să încerci să iei decizii de una singură; ascultă sfatul părinților tăi și al celor mai în vârstă care au intenții bune; respectă sfatul celor cu cunoaștere și învață să ai încredere în Cele Trei Giuvaieruri și divinațiile în ceea ce privește viitorul tău. Întotdeauna uită-te înăuntrul tău cu considerație și mergi cu pași fermi în direcția pozitivă fără să te implici în activități haotice.

Dacă dorești să alegi calea dharmei sublime, asta ar fi cel mai de dorit! Aceasta este calea corectă iluminatoare și este directia negresita de ales! Mai întâi este important să ai încredere nestramutată în cele Trei Giuvaieruri și cu fermitate să prețuiești sfatul părinților și celor în vârstă, și să asculți și să pretuiești învățăturile primite de la maeștri plini de compasiune, călugări și practicanți excelenți. Păstrează-ți propria minte stabilă și focusată și fără fluctuații intră pe această cale luminoasă. Mai întâi realizează-ți propriul scop și apoi lucreaza să aduci beneficii celorlalți.

Dacă tu, fată tânără poți să intri pe această cale a lui Buddha atunci pentru a putea practica dharma trebuie să studiezi și să înveți limba Tibetană. Acest lucru este foarte important. Trebuie să fii sârguincioasă în studiul limbii Tibetane. Deși poate fi solicitant, îți va permite să realizezi un scop mai important.

Acum focusul tău este pe subiecte lumești în școala obișnuită. Prin această cunoaștere vei învăța doar acele lucruri care aduc beneficii aspectelor practice ale supraviețuirii doar din această viață.

De exemplu, vei învăța cum să îți procuri de mâncare, avere, nume, faima și reputatie și status. Toti filozofii care sunt școliti in subiecte vestice cum este știința sunt capabili să identifice ceea ce este invizibil oamenilor obișnuiți.

Cu toate acestea, deși văd și extrag ceea ce este prețios între cele patru elemente externe, au făcut descoperiri medicale care tratează bolile, sunt capabili să aducă beneficii și să protejeze propria lor direcție și să livreze ceea ce este dăunator altora, sunt experti în descoperirea substanțelor care aduc atât beneficii și daune în această lume; capacitatea lor de a fi omniscienți este extrem de limitată.

Dacă este să comparăm aceasta cu starea de omnisciență a lui Buddha, atunci dintr-un punct de vedere spiritual capacitatea lui Buddha este egală cu spațiul. Nu există nici măcar ceea ce este conținut într-un fir de păr care să nu poată fi cunoscut și nu este cunoscut. Acest lucru înseamnă să fii în întregime și complet omniscient. Dacă ajungi să înțelegi Dharma care este predată de un asemenea Buddha omniscient atunci propria ta minte va fi precum cerul și nu va fi niciodată rigidă. Întreaga ta ființă va fi deschisă și liberă.

Din moment ce învățăturile lui Buddha sunt pline de astfel de beneficii temporare și ultime atât pentru tine cât și pentru ceilalți, dacă înveți măcar putin din această dharma atunci vei avea realizări imense. Te rog să ții acest sfat adânc în inima ta.