Vezi Adevărul cu o Minte Tăcută

Vezi Adevărul cu o Minte Tăcută

Statue a lui Buddha la Centrul Dharma Pathgate

O minte tăcută poate să ne mențină mintea liberă de distracția afectivă a atașamentului, aversiunii și a obscurării, iar procedând astfel, eliminam mii de obstacole din viața noastră.

Toate ființele simțitoare caută fericirea, însă în cele din urmă ajungem să fim fericiți pentru nimic, entuziasmați pentru nimic; mânioși pentru nimic, dorind să căștigăm când de fapt nu este nimic de câștigat. De fapt, toate lucrurile pe care le trăim în lume ajung să fie doar un fenomen care trece prin procesul său de tranziție spre nicăieri.

Atunci când mintea noastră și-a găsit pacea și rămâne tăcută, va ieși la iveală în decursul timpului un flux de lumină pură din interior care ne va permite să observăm esența tuturor lucrurilor, și astfel să abandonăm toate fixațiile ne esențiale și să ne îmbarcăm pe calea adevărului care duce la un viitor de fericire stabilă și de durată.

Pentru a asculta aceasta sau alte Învățături Audio, sau pentru a le descărca în format MP3, vă rugăm vizitați Învățături Audio ale Ven. Lama Dondrup Dorje . 

Programul Ceremoniilor de trecere în Nirvana pentru S.S. Yangthang Rinpoche

Programul Ceremoniilor de trecere în Nirvana pentru S.S. Yangthang Rinpoche

SS Yangthang Rinpoche

În conformitate cu ultimile instrucțiuni ale lui Yangthang Rinpoche înainte de trecerea sa în Paranirvana, s-a cerut îndrumarea din partea S.S. Dodrupchen Rinpoche cu privire la organizarea Ceremoniilor de Nirvana. În scopul de a completa acumulările și a purifica obscurările, pentru a avea semnul dizolvării în spațiu a obstacolelor bazei și căii lui Yangthang Rinpoche, pentru ca luna nouă a reincarnării lui Yangthang Rinpoche să apară rapid, de asemena si pentru celelalte scopuri virtuoase, vor fi făcute ofrande profunde și extensive a Ceremoniilor de intrare în Nirvana. S.S. Dodrupchen Rinpoche a agreat deja să își asume responsabilitatea de a găsi reîncarnarea lui Yangthang Rinpoche.

Programul Ceremoniilor de trecere in Nirvana pentru S.S Yangthang Rinpoche este următorul:

Prima Parte: Conform sfatului lui S.S. Dodrupchen Rinpoche, de pe 16 Octombrie până la 4 Noiembrie (a 15-a zi a lunei a 8-a pana la a 5-a zi a lunii a 9-a în conformitate cu Calendarul Tibetan), în timpul acestei perioade de ‘trei de șapte’, Ceremoniile de Nirvana vor fi oferite prin sadhana ‘Lama Chodpa (Guru Offering) la Dodrup – Choerden Gompa în Gangtok, capitala Sikkimului.

Partea a Doua: Pe 5 Noiembrie (cea de-a 6-a zi a lunii a 9-a din calendarul Tibetan) corpul sacru al lui Yangthang Rinpoche va fi invitat la Mănăstirea Pemayangtse din Sikkimul de Vest. Ceremoniile de Nirvana vor fi ținute acolo pentru trei zile, prin incantarea ‘Cele Șapte Capitole de Rugăciuni de Implorare’.

Partea a Treia: Pe 8 Noiembrie ( cea de-a 9-a zi a lunii a 9-a din calendarul Tibetan), corpul sacru va fi invitat la Yuksom din Sikkim-ul de Vest. Norbu Gang, localizat în Yuksom este locatia sacră unde a avut loc întâlnirea dintre primul rege al dharmei din Sikkim și cei trei maeștri. Poarta către Dharma sublimă a fost, așadar, deschisă acolo. Yuksom a fost, de asemenea, scaunul principal al lui Yangthang Rinpoche. Corpul Sacru al lui Rinpoche va fi invitat în propria sa cameră lângă Norbu Gang. Ceremoniile profunde și extensive pentru intrarea în Nirvana vor avea loc în Yuksom până pe 2 Decembrie.

Finalul: Pe 2 Decembrie (cea de-a 3-a zi a celei de-a 10-a luni din calendarul Tibetan), Ceremonia de Incinerare a corpului sacru al S.S. Yangthang Rinpoche va avea loc în Yuksom. Maeștri sublimi din toate direcțiile vor participa la această ceremonie. Acest eveniment va fi concluzia întregii Ceremonii de intrare in Nirvana.

Programul de Predare din Noul An al Ven. Lama Dondrup Dorje

 Programul  de Predare din Noul An al Ven. Lama Dondrup Dorje

Ven. Lama Dondrup Dorje cu studenti in Osaka, Japonia

După încheierea Retragerii de Iarnă Pathgate în Newcastle Upon Tyne, Anglia, Ven. Lama Dondrup Dorje va călători pentru a Preda în Hong Kong, Singapore, Grecia și România în ianuarie 2017.

În februarie, Predări vor avea loc în Polonia, Italia, Grecia și Anglia; înainte de întoarcerea Ven. Lama Dondrup Dorje în martie în Asia, pentru a Preda în Hong Kong, Singapore și Australia.

Pentru a vedea detaliile următoarelor Predări, vă rugăm vizitati Programul de Predare.

Cum să Devenim o Comoară Vie a Dharmei - News

Cum să Devenim o Comoară Vie a Dharmei

În învățătura ‘Cum să Devenim o Comoară Vie a Dharmei', contiunuarea Învățăturii Audio ‘Calea Prin Care Putem Atinge Eliberarea', Ven. Lama Dondrup Dorje descrie patru pași pentru a ne îmbunătăți conduita și facând acest lucru să aducem stabilitatea unei minți care este liberă de neliniști. Doar având această stabilitate ne putem relaxa în cadrul naturii noastre reale și astfel înțelepciunea de bază va ieși la suprafață.

Atunci când practicăm cu toată inima să punem Învățătura Dharmei în practică cu sinceritate și consistență, ne transformăm pe noi înșine într-o Comoară Vie a Dharmei. Învățătura lui Buddha este focusată pe îmbunătățirea propriului nostru comportament, și nu în a-i judeca și corecta pe ceilalți. Aici, Ven. Lama Dondrup Dorje descrie și explică patru practici pe care le putem aplica cu toții în viața noastră de zi cu zi: să nu vorbim despre greșelile altor oameni, să nu vorbim despre păcatele altor oameni, să nu folosim cuvinte vulgare sau cuvinte de mânie, și să nu practicăm zgârcenia sau egoismul însă, în schimb, să practicăm generozitatea dăruirii cu bucurie.

Pentru a asculta aceasta sau alte Învățături Audio sau pentru a le downloada ca MP3, vă rugăm vizitați Învățături Audio ale Venerabilului Lama Dondrup Dorje.

SS Yangthang Rinpoche a Intrat in Parinirvana

SS Yangthang Rinpoche a Intrat in Parinirvana

SS Yangthang Rinpoche

Sfintia Sa Yangthang Rinpoche, renumitul maestru Dzogchen al traditiei Nyingmapa, a trecut in Parinirvana in Hyderabad, India, pe 15 Octombrie 2016 (cea de-a 14-a zi a celei de-a 8-a luna a Anului Maimutei de Foc in anul 2143 a calendarului Tibetan lunar).

Născut in a zecea zi a celei de-a unsprezecea lună a anului sarpelui de pămant (1929) in Sikkim-ul de Vest, langa Manastirea Pemayangtse, tatăl SS Yangthang Rinpoche, Pema Drodul, origina din Dzogchen in Tibetul de Est iar mama sa, Tenzin Chodron, fiica lui Yangthang Athing din familia Oyuk Dragakar.

Cunoscut si sub numele de Kunsang Jigmed Dechen Odsal Dorjee Rinpoche, SS Yangthang Rinpoche, a fost recunoscut la o varsta tanară, ca reincarnarea Tertonului Dorje Duchen Lingpa al Manastirii Domang din Tibetul de Est, si ca reincarnarea lui Lhatsun Namkha Jigmed.

In 1942 SS Yangthang Rinpoche s-a intors la Manastirea Domang, unde si-a inceput studiile sub Sogtrul Rinpoche, discipolul principal al fostei sale reincarnari. A primit invataturi si de la Khenpo Dzakha Lama Tsulo, si de la Manastirea Mama Palyul, Khenpo Kunsang Ozer, Rahor Dzogtrul Rinpoche, si Washul Kunchen Thupten Chokyi Wangchuk.

Dupa ce a rămas în retragere vreme de mai mult de 20 de ani, SS Yangthang Rinpoche s-a mutat la Pelling, în Sikimul de Vest. In 1959 SS Yangthang Rinpoche a fost forțat să fugă din Dhomang din cauza schimbărilor politice din Tibet și a fost întemnițat, unde a rămas pentru o perioadă de 22 de ani.

După ce a fost eliberat în 1981, s-a întors la Dhomang pentru a-și găsi mănăstirea complet distrusă. Ulterior a revenit la locul nașterii sale, Sikkim, unde s-a așezat. Recunoscut la scară largă pentru realizările sale, SS Pema Norbu Rinpoche, cel de-al 11-lea deținator al tronului Liniei Palyul, a spus odată că “Nu este nicio diferență între mine și Yangthang Rinpoche.” – amândoi au fost recunoscuți ca emanația lui Vimalamitra, a cărui înțelepciune este inseparabilă de cea a lui Guru Rinpoche.

SS Yangthang Rinpoche și-a petrecut ultimii ani ai vieții sale predând Karma, Terma și alte transmisii prețioase către studenții din Statele Unite, Europa și Asia. Impactul activităților sale pline de compasiune în beneficiul tuturor ființelor simțitoare vor continua să rasune în lume multă vreme după trecerea sa în neființă.

SS Kyabjé Taklung Tsetrul Rinpoche a intrat în Mahaparinirvana

SS Kyabjé Taklung Tsetrul Rinpoche a intrat în Mahaparinirvana

SS Kyabjé Taklung Tsetrul Rinpoche

Sfinția Sa Kyabjé Taklung Tsetrul Rinpoche (1926–2015), Liderul Spiritual al tradiției Nyingmapa, a intrat în Mahaparinirvana (Thukdam) starea meditativă finală înainte de a intra în nirvana pe 23 Decembrie 2015 în Bodh Gaya, India, unde trebuia să participe la Nyingma Monlam Chenmo – Festivalul de Rugăciune anual pentru devotații Nyingmapa. Rinpoche în mod normal se trezea în fiecare zi în jurul orei 2:30-3:00 am pentru a-și face ritualurile și rugăciunile de dimineața. În ziua în care a trecut în neființă s-a trezit la 1:00 am și și-a completat practica de dimineață înainte de a intra în Mahaparinirvana în jurul orei 2:30 am.

Născut în anul 1926 în Tibet, Sfinția Sa Kyabjé Taklung Tsetrul Rinpoche a fost recunoscut la vârsta de cinci ani ca reîncarnarea marelui maestru al secolului al unsprezecelea Ngok Choku Dorje. Deținătorul tronului Mânăstirii Dorje Drak din Shimla, și deținătorul tronului Liniei Comorilor din Nord, care a provenit de la comorile marelui tertön Rigdzin Godem, Sfinția Sa Kyabjé Taklung Tsetrul Rinpoche a fost numit Liderul Spiritual al Tradiției Nyingma în 2012.

Recunoscut ca deținătorul tuturor tradițiilor Karma și Terma ale Nyingmapa, precum și fiind un exponent al Rimey – tradiția non-sectariană a Buddhismului Tibetan, Sfinția Sa Kyabjé Taklung Tsetrul Rinpoche a rămas în această lume vreme de 89 de ani, propagând neobosit învățătura Buddhadharma în beneficiul tuturor ființelor simțitoare. Ne rugăm ca emanația Sfinției Sale se va reîntoarce curând pentru a aduce beneficii incomensurabile lumii.

Invatatura finala a SS Yangthang Rinpoche

Invatatura finala a SS Yangthang Rinpoche

SS Yangthang Rinpoche

SS Yangthang Rinpoche a lăsat o scrisoare fetiței nepoatei sale înainte de a trece în paranirvana. Această scrisoare trebuie percepută ca ultima învățătură din partea SS Yangthang Rinpoche.

Un mic sfat bazat pe cele mai pure intenții pentru Tashi Chotso:

Deși ești încă tânără, acum mintea ta este proaspătă și clară. Acum este momentul să iei în considerare cu atenție viața ta umană prezentă și ceea ce urmează acesteia. Înțeleptii trecutului au spus, “Dacă faci planuri de viitor este înțelept. Dacă regreți mai târziu este prostesc.”

Acest lucru înseamnă că trebuie să consideri cu atenție găsirea direcției corecte pe care să o urmezi care îți va fi benefică atât în această viață cât și în viitor. Odată ce ai găsit acea direcție este important să o urmezi cu toată inima. Odată ce intri pe direcția greșită din neatenție este dificil să te întorci și să te reîntorci la calea corectă chiar dacă vrei. Nu vei putea ca în mod instantaneu să te reîntorci și astfel este bine să alegi corect de la început.

Pe scurt sunt două căi pe care le poți urma, cea lumească și calea spirituală. Dacă mergi pe calea lumească, atât această viață cât și cea viitoare vor implica suferință. Această cale este foarte istovitoare pentru că implică calea negativității și a non-virtuții.

Calea spirituală este direcția care iluminează fericirea completă și starea de bine atât temporară cât si ultimă. Chiar și așa, în zilele de astăzi sunt foarte puțini care aleg să intre pe această cale iluminatoare.

Între cele șapte punct trei miliarde de locuitori ai acestei planete, sunt doar câteva sute de mii care urmează calea dharmei. Toți ceilalți urmează calea lumească. Doar realizând non-virtuți, datorită puterii negativității comise aceștia fără putere urmează o direcție greșită care duce la suferință.

Obținând această naștere umană doar de data aceasta, sunt distrași de activități lipsite de sens pe calea suferinței ciclice fără să observe că viața lor este irosită. Atunci când moartea bate la ușă, trebuie să lase această lume în urmă, părinții iubitori, rudele, abundența și chiar și corpul lor pretios și să intre în viitoarea viață cu ochii plini de lacrimi.Petrecându-și viața acumulând numai non-virtuți se pot renaște numai în cele trei tărâmuri inferioare.

Rotindu-se în cadrul celor trei tărâmuri în mod repetat, după cateva sute și mii de ani se poate să se renască doar o dată într-un loc înalt. Experimentând suferința continuă pentru o perioadă atât de lungă, trecând prin ciclul celor șase tărâmuri, nu vor avea nici o șansă să atingă eliberarea.

Această direcție lumească este o vastă cale a suferinței. Din moment ce durează atât de mult este o cale înspăimântătoare. Din cauza puterii negative a karmei toți oamenii vor merge fără putință de a se opune în aceasta direcție indezirabilă.

Din acest motiv, fată tânară, trebuie să faci rugăciuni ca să poți evita această direcție! Dacă datorită karmei tale ajungi să te îndrepți în acea direcție, te rog să ții acest sfat în inima ta: Să nu reacționezi cu frustrare și să încerci să iei decizii de una singură; ascultă sfatul părinților tăi și al celor mai în vârstă care au intenții bune; respectă sfatul celor cu cunoaștere și învață să ai încredere în Cele Trei Giuvaieruri și divinațiile în ceea ce privește viitorul tău. Întotdeauna uită-te înăuntrul tău cu considerație și mergi cu pași fermi în direcția pozitivă fără să te implici în activități haotice.

Dacă dorești să alegi calea dharmei sublime, asta ar fi cel mai de dorit! Aceasta este calea corectă iluminatoare și este directia negresita de ales! Mai întâi este important să ai încredere nestramutată în cele Trei Giuvaieruri și cu fermitate să prețuiești sfatul părinților și celor în vârstă, și să asculți și să pretuiești învățăturile primite de la maeștri plini de compasiune, călugări și practicanți excelenți. Păstrează-ți propria minte stabilă și focusată și fără fluctuații intră pe această cale luminoasă. Mai întâi realizează-ți propriul scop și apoi lucreaza să aduci beneficii celorlalți.

Dacă tu, fată tânără poți să intri pe această cale a lui Buddha atunci pentru a putea practica dharma trebuie să studiezi și să înveți limba Tibetană. Acest lucru este foarte important. Trebuie să fii sârguincioasă în studiul limbii Tibetane. Deși poate fi solicitant, îți va permite să realizezi un scop mai important.

Acum focusul tău este pe subiecte lumești în școala obișnuită. Prin această cunoaștere vei învăța doar acele lucruri care aduc beneficii aspectelor practice ale supraviețuirii doar din această viață.

De exemplu, vei învăța cum să îți procuri de mâncare, avere, nume, faima și reputatie și status. Toti filozofii care sunt școliti in subiecte vestice cum este știința sunt capabili să identifice ceea ce este invizibil oamenilor obișnuiți.

Cu toate acestea, deși văd și extrag ceea ce este prețios între cele patru elemente externe, au făcut descoperiri medicale care tratează bolile, sunt capabili să aducă beneficii și să protejeze propria lor direcție și să livreze ceea ce este dăunator altora, sunt experti în descoperirea substanțelor care aduc atât beneficii și daune în această lume; capacitatea lor de a fi omniscienți este extrem de limitată.

Dacă este să comparăm aceasta cu starea de omnisciență a lui Buddha, atunci dintr-un punct de vedere spiritual capacitatea lui Buddha este egală cu spațiul. Nu există nici măcar ceea ce este conținut într-un fir de păr care să nu poată fi cunoscut și nu este cunoscut. Acest lucru înseamnă să fii în întregime și complet omniscient. Dacă ajungi să înțelegi Dharma care este predată de un asemenea Buddha omniscient atunci propria ta minte va fi precum cerul și nu va fi niciodată rigidă. Întreaga ta ființă va fi deschisă și liberă.

Din moment ce învățăturile lui Buddha sunt pline de astfel de beneficii temporare și ultime atât pentru tine cât și pentru ceilalți, dacă înveți măcar putin din această dharma atunci vei avea realizări imense. Te rog să ții acest sfat adânc în inima ta.

 

SS Kyabje Chadral Sangye Dorje Rinpoche a intrat în Mahapairnirvana la vârsta de 102

SS Kyabje Chadral Sangye Dorje Rinpoche a intrat în Mahapairnirvana la vârsta de 102

SS Kyabje Chadral Sangye Dorje Rinpoche

Sfinția Sa Kyabje Chadral Sangye Dorje Rinpoche a intrat în Mahaparinirvana în Yanglesho în Nepal pe 31 Decembrie 2015 și a rămas în Thukdam (meditație profundă) până pe 5 Januarie 2016. SS Chatral Rinpoche este renumit ca un Maestru Dzogchen realizat care a ales să trăiască viața unui yogin călător, și este deținătorul liniei tradiției Longchen Nyingthig și a tradiției Dudjom Tersar. SS Chatral Rinpoche a întemeiat multe centre de retragere în zona Himalaiei, precum Pharping, Yolmo în Nepal și Darjeeling în India.

Un practicant laic, SS Chatral Rinpoche a lăsat în urmă pe soția sa, Sangyum Kamala, și cele două fete ale sale Tara Devi și Saraswati. A fost un bun prieten al celui de-al Treilea Pema Norbu Rinpoche și a fost cel care a oferit profeția în cadrul căutării încununate cu succes a Yangtrul Drubwang Mingyur Dechen Garwang Zilnon Dorje Rinpoche care își sărbătorește a patra aniversare acest an. Fie ca acesta să se reîntoarcă cât de repede în beneficiul tuturor ființelor simțitoare.

Programul de Predare din Toamna al Ven. Lama Dondrup Dorje

Programul de Predare din Toamna al Ven. Lama Dondrup Dorje

Ven. Lama Dondrup Dorje

Ven. Lama Dondrup Dorje va petrece lunile de toamna calatorind pentru a preda studentilor din strainatate. In luna Noiembrie va preda in Hong Kong, Singapore si Australia. In luna Decembrie, se va intoarce in Europa pentru a preda in Romania, Italia si Grecia inainte de a inchide anul cu o Retragere de Iarna in Anglia.

Pentru a vedea detaliile Invataturilor ce urmeaza, va rugam sa vizitati Programul de Invataturi.

Retrospectiva Activităților Pathgate în 2015

Retrospectiva Activităților Pathgate în 2015

Rinpoche cu studenti la finalul Retragerii de Iarna Pathgate

De-a lungul anului 2015, Ven. Lama Dondrup Dorje și-a continuat programul neobosit de Predare și susținere a multitudinii studenților din jurul lumii; culminând cu Retragerera de Vară Pathgate care se ține în fiecare an vreme de nouă săptămâni în Newcastle upon Tyne, Anglia. Urmând cu strictețe instrucțiunile Ven. Lama Dondrup Dorje, mulți studenți au arătat semnele unor rezultate bune în timpul perioadei Retragerii de Vară, iar mulți au cerut să își extindă șederea în Retragere.

De la jumătatea anului 2015, Învățături Audio zilnice bazate pe Studiul Fundației Dharmei au fost oferite studenților de la Centrul Dharma Pathgate din Newcastle cât și studenților din alte părți ale lumii eligibili să asculte astfel de învățături. Acest lucru a fost considerat a fi cât se poate de benefic studenților pentru a-și consolida practica disciplinei care duce către stabilitatea minții.

Nepal earthquake in 2015

În plus față de focusul pe educație, Institutul Pathgate continuă să îi susțină pe cei în nevoie prin Programul de Parteneriat Pathgate, susținând multe proiecte și indivizi din jurul lumii, oferind educație pentru cei tineri și susținere pentru cei în vârstă și fără adăpost. În plus, față de angajamentele de sponsorizare actuale, Ven. Lama Dondrup Dorje a răspuns la apeluri urgente, ajutând victime ale dezastrelor pe care le vedem în jurul lumii.

Children sponsered by Pathgate Partnership Programme

Spre sfârșitul anului 2015, Ven. Lama Dondrup Dorje a oferit din nou o susținere generoasă celor în nevoie, sponsorizând haine groase și mâncare persoanelor fără adăpost din Newcastle upon Tyne, prin People’s Kitchen, o asociație caritabilă pe care Pathgate o susține în timpul anului cu o livrare săptămânală de fructe și legume. Anul acesta, Programul de Parteneriat Pathgate a sponsorizat, de asemenea, prânzul de Crăciun pentru copiii unui Orfelinat din Romania.

Staff of the Romania orphanage shopping for the Christmas meal

Nici unul din aceste proiecte nu ar fi fost posibile fără susținerea generoasă din partea studenților și a prietenilor Institutului Pathgate. Dacă vă doriți să susțineți Programul de Parteneriat Pathgate și să deveniți Prieten al Pathgate International, puteți face acest lucru dând click pe Faceți o Donatie.

Calea Prin care Putem Atinge Eliberarea - News

Calea Prin care Putem Atinge Eliberarea

Thangka of Shakyamuni Buddha

Învățătura Audio ‘Calea Prin care Putem Atinge Eliberarea' continuă învățătura ‘Trăind o Viață Plină de Înțeles', și descrie modalitatea prin care trebuie să îi urmăm exemplul PreaÎnălțatului Buddha Shakyamuni dacă ne dorim să abandonăm ciclul nașterilor și al morților.

Ven. Lama Dondrup Dorje descrie studenților disciplina pe care trebuie să o adopte pentru a depăși multele obiceiuri, și explică faptul că atunci când vorbim despre a ‘pleca de acasă’, nu se referă la a pleca din casa în care trăiești, ci a abandona obiceiurile cu care ne-am deprins.

Subliniind importanța practicii efective, Ven. Lama Dondrup Dorje descrie întunecarea obscurării și nevoia de a elimina otrăvurile mentale precum mânia și aroganța. Pentru a practica Dharma în lume este nevoie să interacționam cu oamenii, și aici Ven. Lama Dondrup Dorje descrie patru lucruri pe care trebuie să le evităm pentru a avea o relație mai bună cu ceilalți, subliniind că un pas corect în direcția iluminării este a fi în lume, a interacționa cu lumea însă nefiind distras de ceea ce se întâmplă în lume.

Pentru a asculta aceasta învățătură sau alte Învățături Audio sau pentru a le downloada ca MP3, vă rugăm sa vizitați Învățături Audio ale Venerabilului Lama Dondrup Dorje.

Trăind o viață plină de înțeles

Trăind o viață plină de înțeles

Shakyamuni buddha thangka

Atunci când ne petrecem viața fiind obsedați cu ciclul nesfârșit de atașamente și aversiuni, focusați pe propria noastră fericire și pe ceea ce dorim, în loc de ceea ce avem nevoie; potențialul întregii noastre vieți este ratat și această cale ne duce tot mai departe de calea adevăratei fericiri. Ca adept al Dharmei Buddhiste, ar trebui să aducem mai multă semnificație vieții noastre ținând prezența lui Buddha în mintea noastră, menținând disciplina practicii constante, și urmând instrucțiunile profesorului nostru și împărtășind beneficiul practicii noastre cu ceilalți.

În cadrul minții noastre sunt multe aspecte. Există Natura Budhică care este natura noastră reală; natura spiritelor flămânde, care reprezintă lăcomia, zgârcenia; natura tărâmurilor iadului, sursa mâniei, urii și a negativității. Sunt, de asemenea, și aspectele asemănătoare cu animalele, care sunt ignoranța și stupiditatea; aspectele semi-zeilor care reprezintă competitivitatea; aspectele zeilor a căror minte este preocupată cu savurarea meritului pe care l-au generat astfel că nu sunt conștienți de adevărata natură a suferinței în lume.

Atunci când focusul minții noastre este pe Buddha, putem în timp să trezim calitățile Naturii Budhice din interior și în cei din jurul nostru. Practicând în acest mod, vom aduce înțeles vieții noastre și vom da naștere la beneficii atât pentru noi cât și pentru ceilalți.

Pentru a asculta această Învățătură Audio sau altele, sau pentru a le downloada ca MP3, vă rugăm să vizitați Învătături Audio ale Ven. Lama Dondrup Dorje.