...

Sfatul din Inimă in Patru Versuri al lui Dilgo Khyentse Rinpoche

His Holiness Dilgo Khyentse Rinpoche

Mulți studenți Pathgate au participat la Retragerea de Vară Palyul din nordul statului New York prin intermediul platformei Zoom începând cu data de 10 iulie. Recent, au avut norocul de a primi învățături de la Khenpo Tenzin Norgay despre Sfatul din Inimă în Patru Versuri al Sfinției Sale Dilgo Khyentse Rinpoche. Pentru studenții care doresc să încorporeze aceste patru versuri în practica lor zilnică. Textul este disponibil mai jos în Tibetană, Engleză, Chineză și Română.

Acest Sfat din Inimă este disponibil pentru descărcare și în format de print:

Dați Click pentru a Vedea & Descarca Sfatul din Inima in Patru Versuri

Profeția lui Buddha Dipankara asupra Iluminării lui Buddha Shakyamuni

Dipankara Buddha Shakyamuni Buddha

Bhadrakalpika Sutra (kalpa zangpo’i do), o învățătură oferită de către Shakyamuni Buddha în Vaishali (yangpachen) la cererea lui Pramunditaraja (mahokga gyalpo), explică faptul că atunci când lumea la sfârșitului unui kalpa precedent a fost scufundată într-un mare potop, o mie de flori de lotus de aur au ieșit din ape și au fost percepute de către ființele celeste (deva) ca un semn vestitor de bune auspicii al celor o mie de Buddha care vor apărea în kalpa-ul ce urmează. În timpul acestui discurs, Shakyamuni Buddha a oferit profeția (vyakarana) celor o mie de Boddhisattvași (chang chub sempa) care vor deveni Buddhași în acest Eon de Bun Augur. Se spune că numai după ce un Boddhisattva va atinge realizarea celui de-al optulea bhumi (miyowa) acesta va fi confirmat ca un Buddha ce va veni de către un Buddha complet realizat, similar cu profeția făcută de către Dipankara Buddha (marmé dzé) care l-a proclamat pe Buddha Shakyamuni ca Buddha ce va veni în Sutra celor Șase Paramita (parol tu chinpa druk do).

În Sutra celor Șase Paramita, există o povestire despre profeția lui Dipankara Buddha asupra iluminării lui Shakyamuni Buddha așa cum a fost spusă de către Buddha Shakyamuni lui Shariputra (sha ri bu).

- Faceți clic aici pentru a citi.

Inatatura Audio: Viziunea, Meditatia & Actiunea

Ultima Învățătură Audio este un extras din instrucțiunile pe care Lama Dondrup Dorje Rinpoche le-a oferit studenților atunci când a predat ‘Thog tha bar sum du ge wai tam’, învățătura oferită de Patrul Rinpoche cunoscută ca ‘Instrucțiunea care este adecvată la început, la mijloc și la final - Nestemata Inimii practicii sacre a Viziunii, Meditației și Acțiunii’ În acest extras, Lama Dondrup Dorje Rinpoche explică suferința care se naște deoarece ne bazăm pe propria noastră logică și de ce asemenea dependență ne separă de ceilalți și de fericirea noastră adevarată. Studenții sunt încurajați să cultive motivația corectă a Bodhicittei, mintea trezită, și să dezvolte o relație bună cu natura minții lor proprii, să învețe să accepte suferința fără să fie tulburați și să devină mai sensibili la sensibilităților altora.

Pentru a asculta aceasta și alte Învățături Audio sau pentru a le descărca în format MP3, vă rugăm vizitați Învățături Audio ale Venerabilului Lama Dondrup Dorje Rinpoche.

Vaccinarea COVID-19 pentru călugări și călugărițe cu vârste cuprinse între 18-44 de ani a avut loc la Namdroling

Mănăstirea Namdroling din India a inceput Vaccinarea COVID-19 pentru călugări și călugărițe cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani la 30 mai 2021. Toți călugării și călugărițele eligibili au fost vaccinați într-o singură zi conform directivei emise de către guvernul indian. Vaccinul a fost administrat în aceeași zi și rezidenților Tibetani din cel de-al patrulea Campus și ce de-al treilea Campus din Așezarea Tibetană și în Campusul Gawaistsel pe drumul către Gurukul. Un număr total de 1598 de doze de vaccin au fost administrate într-o singură zi.

Urmând calea Sfinției Sale Penor Rinpoche de a mentine solidaritatea în bucurie și tristețe cu localnicii, membrii seniori ai Comitetului de Management ai Mănăstirii Namdroling care îi include pe Chogtrul Gyangkhang Rinpoche, Chogtrul Mugsang Kuchen Rinpoche, Khenchen Pema Sherab Rinpoche, Khenchen Tsewang Gyatso Rinpoche, și Khenchen Namdrol Tsering Rinpoche au convenit cu toții să extindă programul de vaccinare către aproximativ 1700 de Tibetani rezidenți în 17 Campusuri din Așezari Tibetane în Bylakuppe.

În decursul a două zile, 3100 de injecții din prima doză de vaccin COVID-19 au fost administrate rezidenților mănăstirii și oamenilor din cele două Așezări Tibetane din grupa de vârstă 18-44 ani. Costul întregului program de vaccinare este sponsorizat de către Chogtrul Mugsang Kuchen Rinpoche și Institutul Pathgate.

Trăind în Retragere in Valea Paro a Bhutanului

Mănăstirea Taktsang

Paro Taktsang (Bârlogul Tigroaicei) este un loc sacru situat pe culmea unei stânci muntoase la Nord de Paro în Bhutan. Acolo, Guru Pamasambhava a meditat asupra ciclului Kagye al celor opt transmisii Mahayoga încredințate lui și celor opt vidyadhara din India. Acesta este locul în care Guru Pamasambhava s-a manifestat ca Dorje Drolo, călărind pe o tigroaică gestantă, în forma mânioasă a înțelepciunii nebune, subjugând spiritele lumești aflate sub jurământul de a proteja comorile terma și de a propaga Buddhadharma. Urmându-i exemplul, mulți maeștri renumiți precum Milarepa, Padampa Sangye, Machik Lapdron și Thangtong Gyalpo au mers in retrageri acolo. O mănăstire a fost construită ulterior în 1692, în apropierea peșterii Taktsang Senge Samdup, unde Guru Pamasambhava a meditat și a practicat cu studenții săi inclusiv Yeshe Tsogyal înainte de a pleca înspre Tibet la începutul secolului al 9-lea.

Khenpo Jurme Kunzang Rinpoche (stânga), Khenpo Sangay Wangdi Rinpoche (mijloc), și Lama Dondrup Dorje Rinpoche (dreapta) Casa de Retragere Kunzang Yoedseling

În prezent, la poalele văii Paro sunt multe case de retragere. Dintre acestea două au fost sponsorizate de către Institutul Pathgate. Prima dintre acestea este Casa de Retragere Kunzang Yoedseling care a fost deschisă în faza inițială pe 10 aprilie 2011. Odată terminată, va avea cinci case separate de retragere dispuse în jurul unui centru de rugăciune central înconjurat de un zid. Acest loc este condus de către prietenul lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche, Khenpo Jurme Kunzang Rinpoche (fostul Stareț al Centrului Palyul din Singapore).

Casa de Retragere a lui Khenpo Sangay Wangdi Rinpoche

A doua casă de retraregere aparține unui alt prieten al lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche¸ și anume Khenpo Sangay Wangdi Rinpoche (fostul Director al Universității Ngangyur Nyingma de la Mănăstirea Namdroling). Această casă de retragere este construită pe un lot de teren achiziționat prin fonduri puse la dispoziție de către Institutul Pathgate în vara anului 2013.

Khenpo Sangay Wangdi Rinpoche în fața case sale de retragere Khenpo Sangay Wangdi Rinpoche stând între pagoda ofrandei de lumina (stânga) și stupa ofrandei sang (dreapta)

Datorită locației sale îndepărtate și a lipsei de facilități, au fost furnizate fonduri suplimentare pentru a se procura cele necesare, precum construirea unui drum de acces, încălzire și alte facilități. În prezent este o casă de retragere funcțională pentru Khenpo Sangay Wangdi Rinpoche.

Omsay Lhundrup Dorji

Khenpo Sangay Wangdi Rinpoche i-a trimis recent lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche niște fotografii ale locației, incluzând una a lui Lhundrup Dorji, un Omsay (Maestru al Cântării) de la Mănăstirea Namdroling, care are un handicap la ambele picioare și are nevoie de două cârje. El este unul dintre puținii călugări din Bhutan care știe cum să efectueze puja-urile conform tradiției Palyul. Pentru a-i ușura modul de deplasare pentru a efectua puja-urile, o mașină cu cutie automată a fost achiziționată pentru el, sponsorizată de Institutul Pathgate în 2013.

Originea Buddhismului Tibetan

Mănăstirea Samye

Buddhismul Tibetan conține cele patru linii Nyingmapa, Kagyupa, Sakyapa și Gelukpa, a căror linie neîntreruptă de transmisie și maeștri iluminați poate fi urmărită până în timpul lui Buddha Shakyamuni 2500 de ani in urma, in secolul al 5 lea IC.

Maestrul Nyingma Jamgön Ju Mipham Gyatso (1846–1912) din secolului al 19-lea, a făcut următoarea observație cu privire la cele patru mari școli ale Buddhismului Tibetan:

“Aceste patru școli sunt urmașii victorioșilor Buddhași, bodhisattva-șii, și reprezintă patru transmisii extraordinare: viziunea care transcede toate fixațiile extremelor sunt adepții Nyingmapa, care au stăpânit puterea ezoterică a mantrei secrete și sunt forța vitală a învățăturilor care păstrează instrucțiunile cheie ale tantrelor și sadhanelor; cei cu scop în practica meditativă sunt adepții Kagyupa care au stăpânit esența realizării și sunt inima învățăturii care promovează devoțiune liniei și practicilor acesteia; sârguincioși în elucidarea comentariilor, practicile de generare și finalizare a stadiului sunt adepții Sakyapa care sunt ochii învățăturilor care unifică esența sutrayana și mantrayana; cei cu o conduită monastică imaculată sunt adepți ai Gelukpa care au stăpânit discursul sutrelor și sunt corpul învățăturilor care cuprind întreaga cale a învățării scripturilor. Toate cele patru școli vin din aceeași sursă, precum copiii care au aceiași părinți, însă se nasc individual. Indiferent de linia urmată, este necesar să cultivăm o etichetă adecvată în interacțiunea cu ceilalți și să ne aplecăm cu devoțiune și viziune pură pentru a aduce la iveală calitațile învățăturii și realizarea practicii.”

- Extras dintr-un articol din cuprinsul Pathgate Poarta catre Buddhismul Tibetan. Dati click aici pentru a citi

Luna Vesak a Sărbătorii Saga Dawa

Etalarea picturii thangka a lui Buddha Shakyamuni la Mănăstirea  Namdroling, India.

Saga Dawa este a patra luna a calendarului lunar Tibetan. Este considerată ca cea mai de bun augur luna a anului pentru practica dharmei, incluzand datele nașterii, iluminării si parinirvanei lui Buddha Shakyamuni. Primele cincisprezece zile ale lunii sunt considerate in mod special importante; cea de-a 7 a zi comemorează nasterea lui Buddha, si cea de-a 15 a comemorează iluminarea lui Buddha la Bodhgaya, si parinirvana lui Buddha la Kusinagara, culminând cu celebrarea zilei cu luna plină Saga Dawa Düchen (Festivalul Vesak).

Saga Dawa este una dinte cele patru aniversari majore Buddhiste care sunt asociate cu viața lui Buddha Shakyamuni. Celelalte trei sunt Chotrul Düchen (Festivalul Miracolelor) care coincide cu primele cincisprezece zile ale sărbătorii Losar (Anul Nou); Chökhor Düchen (Festivalul Invartirii Roții Dharmei) care are loc in a 4 a zi a celei de-a șasea luni a calendarului lunar Tibetan; si Lha Bab Düchen (Festivalul Coborârii din Rai) care are loc in a 22 a zi a celei de-a noua luni Tibetane.

Pe toată durata de timp a acestor patru festivaluri, efectele acțiunilor pozitive si negative sunt multiplicate de 10 milioane de ori. Devotații dharmei devin mult mai sârguincioși in practica dăruirii (dana), a moralității corecte (sila), si a focusului corect in contemplare (bhavana), pentru a acumula merite si virtuți pentru a purifica karma negativă acumulată din timpuri imemorabile. Cea mai importantă dintre aceste practici este comemorarea activităților pline de compasiune ale lui Buddha si desfășurarea activităților pline de respect in onorarea maeștrilor liniilor fără de care nu am fi intrat in contact cu binecuvântarea si înțelepciunea lui Buddha.

Saga Dawa are loc in acest an între 12 mai si 10 iunie 2021, cu sărbătoarea Saga Dawa Düchen pe 26 mai.

Puja Zilnice la Mănăstirea Namdroling pentru Pacificarea Răspândirii Crizei Epidemiei de COVID-19

Cazurile internaționale de COVID-19 de la începutul lunii mai au trecut de 150 de milioane, cu 400.000 de cazuri noi înregistrate în India într-o perioadă de 24 de ore. Numărul de morți în India a trecut de 211 000, cu mai mult de 45 000 numai în luna aprilie, neexistând niciun semn de scădere a ratei de infecție.

Călugării și călugărițele de la Mănăstirea Namdroling au efectuat puja zilnice începând cu ultima săptămână a lui Aprilie, într-un efort colectiv de ca pacifica criza de COVID-19 care escaladează în jurul lumii, și pentru a dedica rugăciuni tuturor celor decedați la nivel global, în special celor decedați de COVID-19 în India. Pathgate a trimis deja fonduri către mănăstirea Namdroling pentru a sprijini costurile puja-urilor zilnice.

Puja Ofrandei de Fum Puja la Shedra
Măicuțele Mănăstirii practicând in afara camerelor lor Ofranda de Lumini pentru decedați

Puja-urile zilnice sunt: Ofranda Fumului; Purificarea - Contaminării Apei Albastre Divine – Ofranda Fumului; Rugăciunea pentru Pacificarea Tulburărilor Mamos-ilor; Practica Guru Yoga cu Mantra Vajra Guru cu recitare pentru acompanierea Rugăciunii în Șapte Versuri, precum și Practica Umbrelei Albe.

Prin binecuvântările liniei de către Buddhași, Mănăstirea Namdroling nu a înregistrat niciun singur caz de COVID-19 de la începutul lock-down-ului mănăstirii în martie 2020. Din ianuarie 2021, călugării și călugărițele care nu au putut să se întoarcă la mănăstire pentru aproape un an de zile, au început să facă acum călătoria înapoi. Mănăstirea a pregătit camere la Centrul Medical Tsepal Tobkyed și la Paljor Darjeling Guest House pentru a-i găzdui pe cei care s-au întors și a-i ține în carantină. Până acum, patru grupuri separate însumând 830 de călugări și călugărițe s-au întors.

Din Ianuarie, un program de vaccinare administrat de către personalul medical de la Tso Khangar Charity Hospital utilizând Covishield – un vaccin produs de către Serum Institute of India, a fost introdus în mănăstire. Până acum, patruzeci de lucrători din prima linie, membri ai board-ului mănăstirii, rezidenți ai Casei Celor În Vârstă, călugări și călugărițe cu vârsta de peste 45 de ani au primit a doua doză de Covishield.

Tulku Tsering Choedhar, Administrator al Fundației de Caritate Penor Rinpoche a primit vaccinul Chamsing Dechen, sora Sfinției Sale Penor Rinpoche a primit vaccinul

Siguranța celor peste 5000 de călugări și călugărițe de la mănăstire este de o extremă importanță în special din cauza ultimei creșteri de cazuri de COVID din India. S-a decis de către Comitetul Prevenirii COVID din cadrul mănăstirii Namdroling că procurarea vaccinului pentru întreaga sangha a devenit o prioritate urgentă și obținerea vaccinului este un proces în desfășurare. Costul vaccinării pentru întreaga sangha de călugări va fi sponsorizată de către Starețul Mănăstirii Namdroling, Chogtrul Mugsang Kuchen Rinpoche și Institutul Pathgate. În acest moment, facem un apel către studenții noștri să își mențină practica zilnică cu diligență, și să se protejeze în aceste timpuri impredictibile.

Ne luam adio de la Fundația Tibet 

Fundația Tibet a fost înființată ca un fond de caritate în 1985. Scopurile Fundației erau de a promova cultura, religia și stilul de viață Tibetan; de a eradica sărăcia în care trăiau oamenii din Tibet; să ridice standardele de educație și sănătate în comunitățile tibetane.

Personalul și studenții de la Școala Centrală pentru Tibetani, Kalimpong, India
Studenți ai Școlii Fundației Tibetane Homes în Mussoorie, India de Nord

Cu treizeci și cinci de ani în urmă, așezările tibetane din India erau mari, comunitățile erau sărace și trăiau în principal din muncile câmpului. Mai nimeni nu avea o carieră profesională în afara fermelor. Cererea de școli noi era mare. Prin contrast, astăzi multe școli au fost închise din lipsa de elevi. Căminele de bătrâni erau ceva de neimaginat într-o așezare tibetană, iar acum multe comunități au astfel de cămine. Tibetanii de astăzi sunt foarte diferiți. Sunt educați și mulți dintre ei au fost în Vest în timp ce alții sunt angajați în orașe și localități.

Phuntsog Wangyal, Președintele Consiliului de Administrație a Fundației Tibet supraveghează achiziționarea de yaci ca parte a proiectului “Yaci pentru Viață” în Tibetul de Est.Un nomad tibetan cu copiii săi și cu turma de yaci.

În anii ’80, posibilităție de educație și servicii de sănătate în Tibet erau reduse, iar sărăcia era peste tot. Condițiile de hrană și trai erau foarte simple, iar uneltele de lucrat câmpul erau primitive. Fundația Tibet a ajutat familiile nomade din zonele Yushu și Kandze din 1996 prin oferirea de yaci prin proiectul ’Yaci pentru Viață’ ’Yaci pentru Viață’

Creșa Comunității Ringa în Gyalthang, din Regiunea Kham din Tibetul de Est. Studenți ai Școlii Gyalten în Districtul Kandze, Tibet

Acum, acolo sunt sute de școli, chiar și în zonele rurale ale Tibetului. Alfabetizarea printre copii este ridicată și mulți dintre tibetani lucrează și au profesii variate în localitățile lor. Fermierii tibetani utilizează acum utilaje agricole moderne; majoritatea caselor au electricitate; mulți oameni dețin automobile și își trimit copiii la colegii din China continentală și chiar în țări străine.

Studenți ai Liceului Srongtsen Bhrikuti, Mănăstirea Shelkar, lângă Tinchuli, Boudha Studenți ai Școlii Gyalten în Tibet sărbătoresc Ziua Copiilor

Unul dintre programele Fundației a fost “Buddhismul în Mongolia”. Mongolia este o țară fără ieșire la mare, situate între Rusia la Nord și China la Sud. Din secolul 16 până la începutul secolului 20, Buddhismul Tibetan a început să se răspândească în Mongolia. Când Dinastia Qing a căzut în 1911, Mongolia a suferit o lovitură serioasă prin intervenția Uniunii Sovietice și prin introducerea comunismului. Spre sfârșitul anului 1930 aproape toate cele 1000 de mănăstiri au fost distruse, cei mai erudiți călugării au fost întemnițați sau uciși, iar cei tineri au fost trimiși în exil sau forțați să muncească în fabricile construite de sovietici. În momentul în care programul “Buddhismul în Mongolia” a fost introdus după căderea Uniunii Sovietice, templele Budhiste din Mongolia erau în marea lor majoritate ruine, iar învățătorii budiști calificați erau inexistenți. La cererea oamenilor din Mongolia, Fundația a stabilit o serie de proiecte importante: construcția și renovarea templelor și bibliotecilor; traducerea și publicarea textelor Budhiste în limba mongolă; aducerea de învățători Budiști Tibetani în Mongolia; trimiterea de studenți mongoli pentru a studia Buddhismul în India; introducerea cărților Budhiste la nivel de gimnaziu în școlile tibetane și publicarea de cataloage multilingve despre colecțiile Budhiste de artă găzduite de către Muzeele Mongole.

Templu Buddhist în Mongolia sponsorizat de către Pathgate Templu Buddhist în Mongolia sponsorizat de către Pathgate

Când Fundația Tibet a început, era principala Fundație de caritate Tibetana din Anglia care organiza activități culturale Tibetane în Europa. Astăzi sunt multe comunități tibetane și centre Budhiste care prezintă astfel de evenimente. Cu schimbarea condițiilor din lume și cu dificultățile de sănătate întâmpinate de către o serie de administratori ai Fundației, s-a decis de către administratorii Fundației că cel mai bun lucru care poate fi făcut în acest moment este să înceteze activitățile Fundației. Din acest motiv, Fundația Tibet și-a încetat activitatea de la 31 Ianuarie 2021.

Tur în Anglia făcut de către Copii Refugiați Tibetani din India Copii Refugiați Tibetani din India vizitează Fundația Tibet din Londra

Fundația Tibet a fost un partener pentru mult timp al Institutului Pathgate, mai bine de două decenii. Prin intermediul Fundației, Pathgate a sponsorizat educația pentru nenumărați studenți tibetani și a participat activ în programul ‘Buddhism în Mongolia’. Cu fondurile oferite de Pathgate, Fundația a fost capabilă să sponsorizeze construcția de stupa și temple în Mongolia; organizarea de expoziții de Artă Mongolă în Anglia; achiziționarea unui set complet de Kangyur constând în întreaga colecție de învățături ale lui Buddha din Tibet pentru Mongolia; și traducerea și printarea de cărți Dharma. O astfel de carte a fost ”Buddhismul de Bază”, în trei limbi – Engleză, Chirilică și vechea mongolă. Această carte a fost reprintată de trei ori cu un număr total de 23.000 de copii pentru distribuție gratuită în Mongolia. Altă carte a fost traducerea ’Esența Aurului Rafinat’, un comentariu asupra scrierii lui Atisha ‘Lampa pentru Calea Iluminării’ din Tibetană în mongolă.

Lama Dondrup Dorje Rinpoche cu călugărițe din Mongolia care studiau la Mănăstirea Namdroling din India Un set complet de Kangyur procurat de către Lama Dondrup Dorje din Tibet ca ofrandă către Sfinția Sa Pema Norbu Rinpoche la Puja de Viață Lungă a Sfinției Sale din India

Fundația Tibet, într-o perioadă de 35 de ani, și-a îndeplinit obiectivele propuse de a asista oamenii de origine Tibetană care trăiau în China, Nepal și India, s-a străduit să le îmbunătățească educația, sănătatea și dezvoltarea economică, în același timp promovând cultura buddhistă Tibetană și Mongolă. Ca fond de caritate, își încheie misiunea cu succes, prin faptul că fundația și-a atins obiectivele și scopurile. În timp ce spunem adio întregii echipe din spatele Fundației Tibet și le dorim un nou început de bun augur, s-ar putea să doriți să vizitați una dintre cele mai uimitoare moșteniri pe care le-au lăsat în dar orașului Londra – Grădina Tibetană a Păcii..

Serthar Gesar Art Troupe din Tibet, în turneu prin Anglia sponsorizată de către Fundația Tibet Serthar Gesar Art Troupe în spectacol la Grădina Tibetană a Păcii

Tibetan Peace Garden a fost realizată de către Fundația Tibet și a fost deschisă publicului în mai 1999. Această Grădină a Contemplării (Samten Kyil) este un loc unde oricine poate veni și savura un moment de pace și liniște. Piesa centrală este o Mandala Kalachakra din bronz cu opt scaune de meditație înconjurată de un mix de design-ul Vestice și Estice și de trandafiri albi.

Mandala Kalachakra din Bronz în Grădina Tibetană a Păcii Pilonul Graiului în Grădina Păcii Tibetane

Aproape de intrarea în Grădină este un stâlp de piatră cunoscut ca Stalpul Graiului . Design-ul stâlpului este bazat pe Stâlpul Sho, o piatră din secolul 9 din Lhasa, amintind de dreptul atât al Tibetului și Chinei de a coexista în pace. Cele trei trepte sculptate reprezintă pacea, înțelegerea și iubirea. Sculptat în fiecare parte a acestui stâlp, în Tibetană, Engleză, Chineză și Hindi, este un mesaj special: “Noi, ființele umane, trecem printr-o perioadă crucială în dezvoltarea noastră. Conflictele și neîncrederea au fost boala secolului trecut, ceea ce a adus o suferință incomensurabilă oamenilor și distrugerea mediului. Este în interesul tuturor al celor care trăim pe această planetă să facem un efort comun pentru a transforma următorul secol într-o eră a păcii și a armoniei. Fie ca această grădină a păcii să rămână ca un simbol și să ne reamintească faptul că supraviețuirea umană depinde de traiul în armonie și alegerea întotdeauna a căii non-violenței în rezolvarea diferențelor.”

Viața plină de compasiune a lui Kyabje Thubten Palzang Rinpoche

Altar în cinstea Sfinției Sale Thubten Palzang Rinpoche

Kyabje Thubten Palzang Rinpoche (Tulku Thubsang Rinpoche) s-a născut în anul Șobolanului de Foc (1936) în moștenirea ancestrală a celui de-al doilea Pema Norbu Rinpoche, în ținutul Dege din Kham, din Tibetul de Est. La vârsta de trei ani, a fost recunoscut ca reîncarnarea lui Konchog Tenpal Gyaltsen de către marele Kathog Khenpo Ngawang Pelzang, care era cunoscut și ca Khenpo Ngaga și Khenpo Ngakchung (1879 - 1941). Khenpo Ngaga a fost discipolul lui Nyoshul Lungtok Tenpal Nyima, o reîncarnare a Abatelui Shantarakshita care a primit transmisia Nyingtik de la Patrul Rinpoche și a atins ultimul nivel de Dzogpa Chenpo, Măreața Perfecțiune.

La vârsta de șase ani, Tulku Thubsang Rinpoche a fost invitat să stea la Mănăstirea Palyul. Ca frate Dharma mai mic al celui de-al treilea Drumwang Pema Norbu Rinpoche și Dzongnang Rinpoche, au studiat și au practicat sub directa îndrumare a lui Khenchen Ngaga și au primit învățături și împuterniciri împreună de la mulți maeștri realizați precum Kagyed Do Wang Chenmo (Marea Împuternicirea a celor Opt Heruka) și Rinchen Ter Dzod (Prețioasa Comoară Terma) de la cel de-al doilea Chogtrul Rinpoche; Namcho (Terma Dharma a Spațiului), Nyingma Gyübum (Colecțiile Tantra ale Nyingmapa) și Gongdu Drubwang Chenmo (Marea Împuternicire a Realizării Minții Iluminate Condensate) de la cel de-al patrulea Karma Kuchen Rinpoche; Dam Ngagyur Dzod (Comoara Intrucțiunilor Esențiale), Do Wang Drangtsi Chu Gyun (Anu Yoga – Curgerea Continuă de Nectar) și Lama Kadu (Cuvântarea Condensată a lui Lama), de la Khenpo Legshed Jordan; Fu Do Drelwa (Comentariul Anu Yoga) de la Khenpo Khyentse Lodro; și toate împuternicirile Longchen Nyingthig și transmisiile de la Lungtok Chogtrul Rinpoche.

Tulku Thubsang Rinpoche a arătat o atenție extraodinară pentru învățături din copilărie. Putea să rețină învățătura integral doar prin ascultarea sau citirea ei o singură dată. Învățătorii săi au remarcat că Tulku Thubsang Rinpoche trebuie să fi avut, pentru multe vieți, o mare aspirație pentru atingerea realizării absolute precum cea a marelui Pandit Sakya Panchen.

La sfârșitul anilor ’50, când tulburările politice au devenit inevitabile în Tibet, Sfinția Sa Al Treilea Drubwang Pema Norbu Rinpoche împreună cu 300 de călugări au plecat spre India pentru a păstra linia Palyul Nyingma a Buddhadharmei. Mănăstirea Palyul a fost lăsată în grija lui Tulku Thubsang Rinpoche. Multe mănăstiri tibetane, incluzând Mănăstirea Palyul au fost distruse ulterior, iar Tulku Thubsang Rinpoche a fost încarcerat de două ori; prima dată pentru o lună și a doua oară pentru opt luni. După eliberarea din închisoare, Tulku Thubsang Rinpoche a devenit un om al străzii, mergând de dintr-un loc în altul, păstrându-și practica oriunde se oprea pentru odihnă prin păduri și munți. A trecut prin greutăți de nedescris în timpul anilor de foamete și cei ai revoluției culturale din anii ’60. A fost pus la munci grele pe câmp și a înfruntat condiții extrem de dificile. Practica sa principală la acel moment era Tonglen (oferirea fericirii celorlalți în schimbul suferinței lor). Cu toate acestea, nu a avut niciun resentiment față de opresorii săi deoarece compasiunea sa era inepuizabilă. În schimb, credința sa în cele Trei Giuvaeruri a devenit chiar mai puternică.

Pe măsură ce legislația guvernamentală a devenit mai relaxată în anii 80, lui Tulku Thubsang Rinpoche i s-a acordat permisiunea în 1982 să reconstruiască Mănăstirea Palyul. Cu sprijinul sponsorilor și al guvernului, Tulku Thubsang Rinpoche a reușit să renoveze Stupa Tertonului Namcho Migyur Dorje, și a început construcția unui nou Palat Zangdok Palri (Templul lui Guru Padmasambhava).

În 1984 Tulku Thubsang Rinpoche a plecat în India și a stat la Mănăstirea Namdroling pentru un an și două luni. După aceea, i-a vizitat pe Dilgo Khyentse Rinpoche și Chatral Sangye Dorje Rinpoche în Nepal înainte de a se întoarce în Tibet.

Tsa-Cham efectuat la Mănăstirea Namdroling în timpul Losar-ului
Tsa-Cham efectuat la Mănăstirea Namdroling în timpul Losar-ului

În 1986, sub îndrumarea lui Tulku Thubsang Rinpoche care era un Champon experimentat (Maestru al Dansului Vajra), Tsa-Cham (Dansul Lama Rădăcină) a fost realizat pentru prima adată de când Mănăstirea Palyul Namgyal Janchub Choling a fost reconstruită.

În 1987, Tulku Thubsang Rinpoche a renovat construcția Shedrei (Colegiul de Studii Budiste). În anul următor, lucrând împreună cu peste 30 de călugări, a terminat construcția unui nou Centru de Retragere, cu camere individuale pentru cei care veneau în retragere, putând găzdui 40 de călugări pentru retrageri de trei ani și trei luni.

În 1994, Shedra și-a schimbat statutul în acela de universitate și s-a redenumit Institutul Ngagyur de Înalte Studii Budiste, cu un program de studiu de nouă ani. Tulku Thubsang Rinpoche a devenit primul Director al Institutului. Costul construcției clădirilor pentru Institut împreună cu hainele, mâncarea și necesitățile de bază ale studenților au fost sponsorizate de către Sfinția Sa Drubwang Pema Norbu Rinpoche. Două sute de studenți s-au înscris în primul an.

În 1998, Tulku Thubsang Rinpoche a înființat o școală afiliată Institutului pentru a furniza educație gratuită atât adulților cât și copiilor care aveau nevoie de sprijin.

Verificarea unui text de către Sfinția Sa Thubten Palzang Rinpoche Sfinția Sa Thubten Palzang Rinpoche ținând un bloc de lemn pentru printare

Hotărât să reînvie Buddhadharma în Tibet, Tulku Thubsang Rinpoche a început un project monumental în 1983 pentru a produce noi blocuri de printare de lemn pentru întreaga seria de texte Kama. A durat douăzeci de ani să sculpteze peste 50.000 de blocuri de printare care însemnau peste 110 volume.

După ce și-a oferit întreaga viață din toată inima pentru păstrarea liniei Palyul Nyingma și prezidând peste întronarea Sfinției Sale Karma Kuchen Rinpoche în anul 2000 și întronarea Sfinției Sale Migyur Dechen Garwang Zilnon Dorji Rinpoche (Reîncarnarea Yangsi-ului lui Penor Rinpoche) în 2014, Sfinția Sa Tulku Thubsang Rinpoche a trecut în mahaparinirvana pe 10 Ianuarie 2021, la reședința sa din Chengdu, China. A rămas pentru trei zile în thugdam (procesul meditativ samadhi al disoluției interioare a celor cinci elemente și reîntoarcerea conștiinței în Lumina Primordială).

Kudung-ul său (corpul sfânt) a fost apoi mutat la Mănăstirea Palyul unde a fost primit de către Sfinția Sa Kuchen Rinpoche, Sfinția Sa Yangsi Rinpoche și sangha monastică. Corpul sfânt a fost apoi pus pe altar în templul principal, și au fost zilnic oferite puja precum, Lamai Chodpa (Ofranda Gurului) și Practica Vajrasattva a Tradiției Minling, prezidate de către Kuchen Rinpoche, Yangsi Rinpoche, alți tulku, Khenpo, și călugării și călugărițele Mănăstirii Palyul.

Puja realizate în ziua incinerării au fost prezidate de către Sfinția Sa Karma Kuchen Rinpoche și Sfinția Sa Migyur Dechen Garwang Zilnon Dorji Rinpoche Ceremonia de Incinerare a Sfinției Sale Thubten Palzang Rinpoche la Mănăstirea Palyul
Ceremonia de Incinerare a Sfinției Sale Thubten Palzang Rinpoche la Mănăstirea Palyul
Ceremonia de Incinerare a Sfinției Sale Thubten Palzang Rinpoche la Mănăstirea Palyul

Corpul sfânt al Sfinției Sale Tulku Thubsang Rinpoche a fost incinerat pe 3 Februarie 2021 în Mănăstirea Palyul Namgyal Jangchub Choling. Puja-urile pentru ziua incinerării au fost prezidate de către Sfinția Sa Karma Kuchen Rinpoche și Sfinția Sa Migyur Dechen Garwang Zilnon Dorji Rinpoche; Sfinția Sa Namkhai Nyingpo Rinpoche din Yachen; Sfinția Sa Garwang Nyima Rinpoche din Dhartahang; Tulku Jamyang Rinpoche din Khathog; Khang-Nang Tulku din Palyul. Cinci puja diferite au fost realizate simultan in fata corpului sfânt, plasat cu Vajrasattva în partea de Est; Palchen Duepa înspre Sud; Aksobhya înspre Vest; Purificarea Tărâmurilor Inferioare prin intermediul Zeităților Pacificatoare și Infuriate înspre Nord; Puja Focului a Sidhi-ului Sublim în centru.

Sfinția Sa Drubwang Pema Norby Rinpoche și Sfinția Sa Thubten Palzang Rinpoche Sfinția Sa Thubten Palzang Rinpoche

Sfinția Sa Drubwang Pema Norbu Rinpoche a spus o dată despre Sfinția Sa Thubten Palzang Rinpoche că realizările pe care amândoi le atinseseră erau la fel, fără nicio diferență. O lampă vie a viziunii libere de pata parțialității, activitățile Sfinției Sale Thubten Palzang Rinpoche au fost ca un ocean mare de compasiune iluminată pentru beneficiul Buddhadharmei și a tuturor ființelor simțitoare care vor continua să inspire generații de devotați în anii ce vor urma.

 

Al 32 doilea Monlam Chenmo in Bodhgaya

Monlam Chenmo Nyingma, Marele Festival de Rugăciuni., a avut loc în .Bodhgaya, India. la Templul Mahabodhi., locul sacru al iluminarii lui Buddha pe perioada primelor zece zile ale celei de-a douăsprezecea luni a calendarului tibetan încă din 1990. Aceasta a devenit o ocazie de bun augur pentru adepții liniei Nyingma, pentru a se ruga pentru toate ființele simțitoare și pentru a onora fondatorii tradiției lor. Peste zece mii de călugări și călugărițe au participat la cea de-a 31 ediție a Monlam Chenmo Nyingma., care a început pe 26 Ianuarie 2020 și s-a încheiat zece zile mai târziu pe 4 Februarie.

Ofrande de Torma, flori si fructe in fata Copacului Bodhi a Templului Mahabodhi In jur de 100 de Călugări participa la Monlam

Comitetul Executiv .al Fundației Internaționale Monlam Nyingma. care se ocupă cu organizarea evenimentelor anuale a făcut public un anunț pe 17 Decembrie 2020 pentru a informa toți Kyabje Rinpoche și comunitatea sangha a diferitelor mănăstiri aparținând liniilor Nyingma ca cea de-al 32 lea Monlam Chenmo Nyingma .nu poate avea loc în maniera obișnuită din cauza regulilor Covid-19 .privind restricțiile de deplasare și organizarea de întâlniri.

Ofranda pe altarul din fata Copacului Bodhi al Templului Mahabodhi Oferind o Khata deținătorului de tron al SS Penor Rinpoche si Yangtrul Drubwang Mingyur Dechen Garwang Zilnor Dorje Rinpoche

Pentru cel de-al 32 lea Monlam Chenmo Nyingma .care a fost programat pentru perioada 14 - 23 Ianuarie 2021., toți păstrătorii de linie Nyingma au fost rugați să ofere rugăciuni și practici în cadrul propriilor mănăstiri pentru următoarele zile de 8, 9 și 10 .ale celei de-a 12 a Luna a calendarului Tibetan., care corespund cu zilele de 21, 22, 23 Ianuarie 2021.. Pentru a continua tradiția Monlam Chenmo. în Bodhgaya, o adunare Monlam cu aproximativ 100 de călugări și ofrande a fost ținut în fața copacului Bodhi al Templului Mahabodhi.

O retrospectivă a Evenimentelor Importante din 2020

Focuri de artificii în Hong Kong pentru celebrarea venirii anului 2020 Studenți Pathgate din Grecia și Australia s-au întâlnit în Sydney

Anul 2020 a venit cu fanfara obișnuită a focurilor de artificii masive din Portul Sydney cu 11 ore înainte de Anglia, urmată de focul de artificii la fel de spectaculos din Hong Kong, cu doar 3 ore mai târziu, în timp ce Învățătura de după-amiază a ultimei zile din 2019 din timpul Retragerii de Iarnă a Institutului Pathgate era încă în desfășurare. După încheierea retragerii, o săptămână mai târziu, Lama Dondrup Dorje Rinpoche și-a continuat călătoriile, ducând Învățătura în Orientul Îndepărtat și în diverse țări din Europa, în timp ce unii studenți au ales să se viziteze unii pe ceilalți sau să meargă în locuri pe care doreau să le viziteze.

Studenta din România a făcut o vizită la Mănăstirea Apă-Lună din Baitou, Taipei Peretele ferestrei cu Sutra Inimii gravată pe sticlă la Mănăstirea Apă-Lună

Mulți prieteni dharma ai lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche au participat la Nyingma Monlam Chenmo în BodhgayaMarele Festival de Rugăciuni de 10 zile care a atras peste 10.000 de călugări, călugărițe și devoți din toată lumea. Alți prieteni dharma au dus învățătura în alte colțuri ale lumii, precum Khenpo Nyima Dondrup și Khenpo Tsultrim Tentar în Nepal.

Nyingma Monlam Chenmo în Bodhgaya Mahabodhi Templul în Bodhgaya
Khenpo Tsultrim Tentar cu un prieten pe drum către satul natal în Nepal Khenpo Nyingma Dondrup cu Thupten Loday Gonpo la summit-ul Muntelui Yang Ri Khan, Nepal

Cu Pandemia Covid-19 devenind știre de prima pagina in toată lumea, măsurile stringente de siguranță în creștere au devenit importante și toate călătoriile neesențiale au încetat pe măsură ce s-a a intrat în luna Martie. Aici puteți vedea un scurt rezumat retrospectiv al tuturor evenimentelor notabile din 2020 care au legătură cu comunitatea Palyul - Mănăstirea Namdroling din India, Mănăstirea Mamă Palyul din Tibet, Institutul Pathgate și alte Centre Palyul din toată lumea.

Cadre medicale de la Clinica Medicală Tsepal Tobkyed Verificarea temperaturii la intrarea în mănăstire

Losar sau Anul Nou Tibetan este un festival important în calendarul Tibetan cu foarte multe activități dharma și celebrări. Losar este în mod obișnuit celebrat cu trei zile de sărbătoare la Mănăstirea Namdroling, urmat de o serie de învățături dharma oferite de Khenpo de la Institutul Ngagyur Nyingma și începerea Pujei Drubchen în a 8-a zi cu afișarea unei Picturi Thangka de 54 de metri a lui Guru Rinpoche și un spectacol prezentand Dansul Ritual al Celor Opt Manifestări ale lui Guru Padmasambhava în cea de-a zecea zi, culminând în cea de-a 15-a zi a lunii pline, care este Chotrul Duchen cu afișarea a unei Picturi Thangka Gigant de 54 de metri reprezentându-l pe Buddha Longevității Infinite Tsépakmé. Chiar în aceeași zi, 3 Martie, când zeci de mii de vizitatori sunt așteptați să vină la Mănăstire, au fost inițiate proceduri de verificare a temperaturii corporale și igienizare a mâinilor la Mănăstirea Namdroling, cu personal de la Clinica Medicală Tsepal Tobkyed.

Afișarea Picturii Thangka a lui Tsépakmé Ofranda Luminii în ziua de Chotrul Duchen

Incepand cu data de 15 Martie, odată cu creșterea amenințării Pandemiei Covid-19, Mănăstirea Namdroling s-a autoizolat, oprind total intrarea vizitatorilor. Călugării și toți studenții Palyul din întreaga lume au fost sfătuiți să suspende practicile de grup și să se focuseze pe practica individuală.

Notificarea postată la intrarea din Mănăstirea Namdroling care anunță închirea pentru vizitatori Călugărițe recitând rugăciuni în afara camerelor lor menținând o distanță sigură
John McCorry a primit o livrare de alimente de la Pathgate

Pe masura ce un număr în creștere de țări și-au închis granițele vizitatorilor, si Regatul Unit deasemenea a intrat în carantină națională pe 24 Martie. Conștient de faptul că pandemia va aduce greutăți multor oameni, Lama Dondrup Dorje Rinpoche i-a instruit pe călugări să livreze provizii de mâncare săptămânale nu numai către The People's Kitchen care furnizează mâncare caldă persoanelor fără adăpost, dar și către Newcastle West End Foodbank care furnizează pachete cu mâncare multor familii care se luptă cu greutăți financiare. In total un numar de peste 26,000 de pachete cu mancare au fost livrate in prima parte a anului 2020.

Începând cu luna Aprilie, Mănăstirea Namdroling a inițiat o serie de programe pentru a sprijini populația locală indiană care suferea din cauza căderii economice provocate de pandemia COVID-19. Pe 2 Aprilie, Tulku Gyang Khang Rinpoche a donat din partea Fundației de Caritate Penor Rinpoche un milion de rupii indiene către Fondul de Ajutorare a Primului-Ministru care furnizează servicii de sănătate accesibile cetățenilor din Districtul Mysuru. Pe 17 Aprilie, Tulku Mugsang Kuchen Rinpoche, din partea Fundației de Caritate Penor Rinpoche, a înmânat un cec de un milion de rupii indiene catre Fondul PM CARES (Fondul de asistență și ajutorare cetățenească în situații de urgență a primului ministru) înființat pentru a combate și a oferi ajutor împotriva focarului de coronavirus.

Tulku Gyang Khang Rinpoche și Tulku Tsering Choedhar Administrator al Fundației de Caritate Penor Rinpoche prezintă cec-ul Ministrului V. Somana al districtului Mysuru (Mysore) cu MP Pratap Simha și SP C.B. Ryshyanth în dreapta sa. Tulku Mugsang Kuchen înmânează cec-ul Ministrului B.S. Yediyurappa

Pe 2 mai, au fost distribuite pachete cu mâncare către 800 de familii din India, care trăiesc în vecinătatea Manastirii Namdroling. Două Asezari Tibetane din apropiere au primit, de asemenea, 100,000 de rupii indiene pentru programul lor de furnizare de hrană pentru cei care aveau nevoie de ajutor.

Pachete de alimente pregătite de distribuire Săteni din Kushalnagar așteptând primirea pachetelor cu alimente
Distribuirea de hrană sătenilor din Kushalnagar Distribuirea de alimente sătenilor din Kushalnagar

Pe 28 Mai, Palyul Thupten Shedrub Choekhor Dargyeling ramura Mănăstirii Namdroling în Bodhgaya, Bihar, a distribuit pachete cu hrana populației indiene din vecinătate care avea dificultăți din cauza pandemiei Covid-19.

Pachetele de alimente sunt gata de a fi distribuite în interiorul templului Palyul Thupten Shedrub Choekhor Dargyeling, Bodhgaya, Bihar Convoi de pachete cu alimente pregătit de plecare
Distribuirea de alimente sătenilor din Bodhgaya Distribuirea de alimente sătenilor din Bodhgaya

Pe 5 Iunie, care a coincis cu ziua Saga Dawa Duchen – ziua care aniversează Iluminarea lui Buddha Shakyamuni la Bodhgaya și aniversarea Intrării în Parinirvana a lui Buddha în Kushinagar, 155 de polițiști din Kushalnagar și gardieni au primit câte un termos cu apă și câte un șal fiecare de la Tulku Tsering Choedhar, Administratorul Fundației de caritate Penor Rinpoche ca gest de apreciere pentru dedicarea lor în protejarea oamenilor de pandemie.

Tulku Tsering Choedhar, Administrator al Fundației de Caritate Penor Rinpoche oferă șalul unui ofițer de poliție Fotografie de grup cu Tulku Tsering Choedhar cu poliția din Kushalnagar și gardienii

Odată cu apropierea lunilor de vară, învățăturile virtuale și practicile online au devenit o normalitate. Retragerea de o lună de la Centrul Palyul de Retragere din Upstate New York, SUA, a început pe 10 Iulie și a utilizat paltforme de internet, stundenții intrând zilnic pentru transmisii și participând online la practici. Condusa de către Khenpo Tenzin Norgay Rinpoche și sprijinită de o mică echipă de lama care i-a inclus pe Lopon Pasang Gurung și pe Lopon Rapjee Wangchuk, retragerea s-a încheiat cu succes pe data de 10 August.

Templul Centrului de Retragerea Palyul, Up-State New York, SUA Khenpo Tenzin Norgay la Templul din Centrul de Retragere Palyul

Alte învățături budiste au devenit rapid disponibile online precum cele oferite de către Khenchen Tsewang Gyatso Rinpoche. Lama Nurbu Samdup care este Lama rezident al Templului Budist Tibetan Palyul din Ohio a fost la Mănăstirea Namdroling în timpul lockdown-ului dar a reușit să se întoarcă în SUA pentru a-l asista pe Khenchen Tsewang Gyatso Rinpoche și pentru a conduce practicile Puja la care studenții pot participa utilizând Zoom. 2020 a devenit anul în care studenții au putut participa la învățături dharma fără să fie prezenți fizic la locul învățăturii.

Khenchen Tsewang Gyatso Rinpoche predând la Institutul Ngagyur Nyingma Lama Nurbu Samdup la Mănăstirea Namdroling
Călugări cu noile măști faciale din Taiwan

Pe 2 Septembrie, în ziua de bun augur a lui Buddha Amithaba, Chogtrul Gyangkhang Rinpoche, Starețul Mănăstirii Namdroling, care a aranjat livrarea de măști faciale de înaltă calitate din Taiwan, a oferit cu generozitate 1000 de rupii indiene și trei măști faciale fiecărui călugăr și călugărițe din Mănăstirea Namdroling, fiecărui rezident din Casa Părinților Namdroling și întregului staf al Clinicii Medicale Tsepal Tobkyed.

Pe 7 Noiembrie, ziua de Lhabab Drubchen care aniversează ziua descinderii lui Buddha Shakyamuni din Tărâmul Zeilor lui Indra – Cel de-al Treizeci și Treilea Rai, în vârful Muntelui Meru – după ce a petrecut trei luni oferind învățături propriei sale mame, Mayadevi, pentru a-i răsplăti bunătatea și pentru a o elibera, și de asemenea, pentru a aduce beneficii celei mai mari adunari posibile a unui număr infinit de Buddhași, Boddhisattvași și Mahasattvași, Zei ai celor Șase Tărâmuri din Cele Zece Direcții care a fost vreodată înregistrată în scripturile lui Buddha, Sfinția Sa Karma Kuchen Rinpoche a întronat al treilea lot de Khenpo ai Mănăstirii Palyul Namgyal Jangchub Choeling în Tibet și a oficiat totodată ceremonia de deschidere a ultimei Gompa (Sala de Învățătură) la Mănăstirea Mamă Palyul.

Mănăstirea Palyul Namgyal Jangchub Choeling, Tibet Sfinția Sa Karma Kuchen Rinpoche întronând noul lot de Khenpo la Mănăstirea Palyul Namgyal Jangchub Choeling
Toți Khenpo nou întronați au primit cadou un Text Dharma și Obiecte de Ritual Sfinția Sa Karma Kuchen Rinpoche întronând noul lot de Khenpo la Mănăstirea Palyul Namgyal Jangchub Choeling, Tibet, în Ziua Coborârii lui Buddha Shakyamuni (Lhabab Duchen), 2020

Extinderea focarelor pandemice în 2020 a cauzat recunoașterea urgentă de către multe țări a necesității de oprire a vieții normale a cetățenilor lor pentru a opri răspândirea virusului. Magazine, școli și toate afacerile neesențiale au trebuit să se închidă în mod repetat ca măsură recurentă a lockdown-urilor naționale acolo unde s-au implementat. Pentru că sunt fiinte sociale, oamenii nu sunt obișnuiți cu deprivarea interacțiunilor cu prietenii și familiile lor, cu care împărtășesc un puternic atașament și la care ei caută sprijin în mod normal atunci când au de-a face cu condiții dificile în viață.

Conștient de escaladarea iminentă a crizei pandemice încă de la începutul lui Februarie 2020, Lama Dondrup Dorje Rinpoche a luat decizia suspendării tuturor călătoriilor sale de predare, ultima având loc la centrul său din Regatul Unit în ajunul Losar-ului. Sfatul său pentru studenți a fost să se concentreze pe practica individuală și să urmeze învățătura audio zilnică care este disponibilă pentru ei de mulți ani. Pe măsură ce lockdown-rile naționale au devenit o realitate la nivel mondial, multe Grupuri de Studiu Pathgate si-au organizat propria practică proprie utilizând Zoom și prin intermediul altor platforme online. Lama Dondrup Dorje Rinpoche însuși a utilizat lockdown-ul ca oportunitate pentru propria retragerea personală, timpul perfect pentru practica Guru Yoga.

Curățenia regulată utilizând jetul de apă cu mare presiune Crearea unuei Mandale de Nisip înainte de Lhabhab Drubchen
Recitarea rugăciunilor în timpul mersului Călugări ai școlii gimnaliale în timpul rugăciunilor de dimineață

Putem cu toții să învățăm din exemplul călugărilor și călugărițelor de la Mănăstirea Namdroling, unde în ciuda lockdown-ului, și-au continuat viața cu devotament pentru Buddhași folosindu-și timpul pentru a menține o existență liniștită plina de scop.

O retrospectivă a evenimentelor notabile din 2020 nu poate fi completă fără să acordăm un tribut corespunzător lui Karma Hardy (1966 – 2020) care a murit în dimineața zilei de 28 Decembrie în Londra din cauza coronavirusului. Karma Hardy a avut o lungă relație de muncă cu Lama Dondrup Dorje Rinpoche la Programul de Parteneriat Pathgate Pentru Lumea a Treia pe vremea când Karma era directorul Fundației Tibet – o fundație de caritate care este dedicată promovării bunăstării Tibetanilor în India, Mongolia și Tibet, și de asemenea, schimbului cultural între Tibet și Vest.

Karma Hardy din stânga a primit certificatul de recunoaștere pentru serviciile sale îndelungate de la Phuntsog Wangyal, Șeful Fundației Tibet, Noiembrie 2020
Studenți din SOS Satul Copiilor Tibetan, în Bir, India

Născut dintr-un tată scoțian și mamă tibetană, Karma a fost crescut într-un centru de refugiați tibetani din India și afost educat la Școala Centrală pentru Tibetani, Mainpat și la Institutul Karma Sri Nalanda pentru Înalte Studii Budhiste la Mănăstirea Rumtek, locul Karmapașilor și Karma Kagyu în Sikkim. El a venit în Regatul Unit în 1994 și a început rapid să lucreze la Fundația Tibetană ca Secretar și mai târziu a fost Director al Fundației Tibet până la retragerea sa în 2012 din motive medicale.

Viscolele din timpul furtunilor de zăpadă în Sershul au cauzat moartea multor iaci Urmările cutremurului din Yushu

În timpul celor 18 ani de serviciu în slujba Fundației Tibetane, Karma a supravegheat managementul programelor de caritate și a făcut multiple călătorii în India, Mongolia și Tibet. A manageriat, de asemenea strângerea de fonduri și a trimis provizii de asistență umanitară ale organizației caritabile catre furtunile de zăpadă din Sershul, cutremurul Yushu și cutremurul din Sichuan.

Condoleanțele noastre și rugăciunile se îndreaptă către soția sa Pema, fiica Saldon și familia.

 

 

Anul Nou Tibetan ”Losar” nu va fi Sărbătorit in Acest An in Mănăstirea Namdroling

Mănăstirea Namdroling a anunțat ca Anul Nou Tibetan “Losar” nu va fi sărbătorit in Mănăstire si nici intr-o alta filiala Palyul deoarece coincide cu perioada de doliu după trecerea in Mahaparinirvana a Sfinției Sale Thubten Palzang Rinpoche .....

Citește mai departe...

Sfinția Sa Tulku Thubten Palzang Rinpoche a trecut în Mahaparinirvana

Sfinția Sa Tulku Thubten Palzang Rinpoche, a trecut în Mahaparinirvana la data de 10 Ianuarie 2021 (a 27a zi a lunii Tibetane), dizolvându-și mintea iluminată în Sfera Realității Ultime.....

Citește mai departe...

Activitățile Dharma devin Virtuale in 2020

Despite the restrictions of our global pandemic, the Dharma continues to spread through Teachings and prayer practices online ....

Citește mai departe...

Marea Ceremonie de Deschidere a Centrului Dharma New York relatată de către Thubten Loday Gonpo

Centrul Dharma Palyul din districtul Flushing din New York a fost inaugurat în anul 2005 de către Khenchen Tsewang Gyatso si Khenpo Tenzin Norgay Rinpoche.....

Citește mai departe...

Vizita lui Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche la Institutul Pathgate

Khenpo Nyima Dondrup Rinpoche s-a născut în 1965, în munții care sunt tărâmul secret al lui Guru Rinpoche, numiți Beyul Yolmo Gangra.....

Citește mai departe...

Expediția de filmare pentru ‘The Life of Guru Rinpoche’ în Nepal

Fiind unul dintre călugării lui Lama Dondrup Rinpoche, cu un background în efecte speciale, lucrez cu normă întreagă pentru refacerea filmului “Viața lui Guru Rinpoche”...

Citește mai departe...

Un interviu cu Lama Pasang

Un interviu cu Lama Pasang: Lama Pasang s-a născut în Dolpo un sat aflat la 7000 de metri deasupra nivelului mării, în apropierea Tibetului, în Nepalul de Vest. În 1986, la vârsta de 16 ani, a plecat spre Mysore, India pentru a deveni călugăr la Mănăstirea Namdroling....

Citește mai departe...

Recunoștință de la un student care aplică Învățătura

Samten Senge, unul dintre studenții lui Lama Dondrup Dorje Rinpoche din Sydney, Australia, a trimis un email in Decembrie 2018 pentru a-l informa pe Lama Dondrup Dorje Rinpoche despre promovarea sa la locul de muncă și obținerea unei recunoașteri...

Citește mai departe...

Ultimul raport cu privire la filmul Viata lui Guru Rinpoche – Noua Editie

Parinirvana-thumb

Acest proiect de a traduce dialogul tibetan al filmului in engleza, chineza si alte limbi dureaza de multi ani...  

Citește mai departe...

Di Zi Gui in limba greaca – Sfaturile de Urmat ca Discipoli ai Inteleptilor

Studentii din Grecia vor beneficia de versiunea in limba greaca a Di Zi Gui – Sfaturile de Urmat ca Discipoli ai Inteleptilor; subiectul principal Predat in timpul Retragerii de Vara Pathgate 2016 ...

Citește mai departe...

Privire Retrospectiva a Activitatilor Pathgate 2017

In timpul anului 2017, Ven Lama Dondrup Dorje a continuat sa calatoreasca in lume predand si sustinand studentii Pathgate din Hong Kong, Singapore, Australia, Japonia, Anglia, Grecia, Italia, Romania si Polonia...

Citește mai departe...

Rezumatul Activităților Pathgate 2016

Pe parcusul anului 2016, Ven. Lama Dondrup Dorje a continuat să sprijine studenții prin menținerea unui program plin de călătorii și predare în locații din întreaga lume.

Citește mai departe...

Retragerea de Vară Pathgate 2015 - News

Retragerea de Vară Pathgate 2015 a început la data de 30 Iunie și s-a sfârșit la data de 30 August, oferind studenților nouă săptamâni de retragere, urmând aceeași tradiție a Retragerilor din Anotimpul Ploios care dura vreme de trei luni pe timpul PreaÎnălțatului Buddha...

Citește mai departe...

Procesul de producție al filmului Viața lui Guru Rinpoche

Pe măsura ce se lucrează în continuare la re-editarea filmului Viața lui Guru Rinpoche, filmat sub supravegherea raposatului Sfinției Sale Pema Norbu Rinpoche în anii 90, un nou scurt metraj 'Procesul de producție al filmului Viața lui Guru Rinpoche' a filmului și un nou trailer oficial sunt acum disponibile pentru a fi văzute în cadrul secțiunii Dharma Theatre....

Citește mai departe...

Actualizare: Este Nevoie de Mai Multe Fonduri pentru Programul de Vaccinare pentru Hepatita B în India

Thank you for all the support received to the fund appeal for Namdroling Monastery’s Hepatitis B Vaccination Programme. Nearly £7,000 has been raised, but the appeal is still vastly short of the target...

Citește mai departe...

Întronarea celui de-al Patrulea Drubwang Pema Norbu Rinpoche

În ziua de bun augur Chökhor DüchenFestivalul Buddhist care marchează prima întoarcere a Roții Dharmei de către Preaînălțatul Buddha Shakyamuni, Pema Norbu Yangsi Rinpoche - reîncarnarea Sfinției Sale al Treilea Drubwang Pema Norbu Rinpoche - a fost întronat la Mânăstirea Mama Palyul, sus în munții Districtului Baiyü, Tibet...

Citește mai departe...

Noua Ediție a Filmului 'Viața lui Guru Rinpoche'

‘The Life of Guru Rinpoche’ is a 10 hour Tibetan language film in 15 chapters produced under the direction of the late Holiness Penor Rinpoche...

Citește mai departe...

Dharma în Taramul Soarelui Răsare

Ven. Lama Dondrup Dorje visited Japan in April 2014 to give a series of Teachings in Nagano and Tokyo...

Citește mai departe...

Anunțul Important privind Ofranda pentru Viață Lungă a Yangsi Rinpoche

Administratorii Mânăstirii Namdroling din India au făcut o cerere formală studenților comunității Palyul din întreaga lume pentru a susține o Mare Ceremonie Tenshug (ofrandă pentru viață lungă) în timpul ceremoniei de întronare a Yangsi-ului (reîncarnarea) guru-lui nostru, Sfinția să Penor Rinpoche...

Citește mai departe...

Retrospectiva Activităților Pathgate în 2013

To read a review of the activities of Pathgate Institute and of Ven. Lama Dondrup Dorje in 2013, please read on...

Citește mai departe...

Strângerea de Fonduri pentru Programul de Vaccinare pentru Hepatita B a fost finalizată

Multe mulțumiri tuturor studenților și prietenilor Institutului Pathgate care au susținut strângerea de fonduri pentru Programul de Scanare și Vaccinare pentru Hepatita B desfășurat la Mânăstirea Namdroling în India...

Citește mai departe...

Retragerea de Vară Pathgate 2014

Retragerea de Vară Pathgate 2014 a început în acest an pe 1 iulie și a durat nouă săptămâni, terminându-se pe 31 august. La Retragerea de Vară au participat studenți din toate colturile lumii...

Citește mai departe...

Rugăciunea pentru Viața Lungă a lui Kyabje Drubwang Penor Rinpoche (Yangsi Rinpoche)

Following the joyful news that His Holiness Penor Rinpoche’s Yangsi (reincarnated being) has been recognised, His Holiness Taklung Tsetrul Rinpoche has composed a Long Life Prayer for the reincarnation of Kyabje Drubwang Penor Rinpoche...

Citește mai departe...

Anuntul Oficial al Recunoasterii Reincarnarii Sfintiei Sale Penor Rinpoche

Namdroling Monastery has announced, on 5th December 2013, that the reincarnation of His Holiness Penor Rinpoche has been reborn in Tibet...

Citește mai departe...

Osemintele sfinte ale SS Drubwang Pema Norbu Rinpoche

The cremation of the Kudung (Holy Body) of His Holiness Drubwang Pema Norbu Rinpoche took place on the 13th Day of the Fourth Month of the Tibetan Calendar (23rd May 2013) at Namdroling Monastery in South India. The ceremony was attended by tens of thousands of devotees from around the world...

Citește mai departe...

Puja Aniversarii Sfintiei Sal

The Pujas to commemorate the Anniversary of His Holiness Pema Norbu Rinpoche’s Parinirvana took place this year at Namdroling Monastery in India as well as at all the Palyul Centres around the world....

Citește mai departe...

Lumea Plina de Compasiune a Sfintiei Sale Penor Rinpoche – Acum disponibil cu naratiune in cinci limbi noi

‘The Compassionate World of His Holiness Penor Rinpoche’, a film written and directed by Ven. Lama Dondrup Dorje is now available in five additional languages...

Citește mai departe...