...

Cum poate perturba Qi-ul Sănătatea şi Armonia?


Starea de bine a corpului fizic se bazează pe o corectă circulație a sângelui & a qi-ului, calitatea bună a sângelui & qi-ului şi funcționarea armonioasă a organelor interneQieste ceea ce dă naștere formării vietii și când circulația qi este întreruptă fie din cauzadeficienței, stagnării ori ghidării greșite, circulația sângelui va fi de asemenea afectată și va urma o sănătate slăbită. Mai mult decât atât, cel care a adunat o mare cantitate de qi nu se va bucura în mod obligatoriu de o sănătate perfecta dacă puritatea qi-ului a fost contaminată de xie qi (energie toxică) care apare din excesele nesănătoase în gândire, exprimare și actiune. În principal din cauza indulgenţei cuiva în faţa greşelilor nesănătoaseavantajele potentiale ale karmei pozitive pe care cineva ar fi putut să o acumuleze de-a lungul multor vieţi de efort zelos pot dispărea într-un singur moment. Acest lucru este aproape similar cu un butoi de vin normal care, odată cu trecerea anilor devine un vin excelent datorită condiţiilor de păstrare dar, o singură picatura de oţet turnată în butoi va transforma intreaga cantitate de vin în oţet.
Tian qi (qi-ul cerului) care guvernează ciclul natural al schimbărilor atmosferice și dinamicile ecologice poate fi de asemenea distrus de xie qiTian qi este prin natura sa pur şi de o strălucire primordială deoarece internalizează lumina și virtuţile vii ale creaţiei. Dar când prezenţa lui xie qi devine parte din ecuație, strălucirea naturală a tian qi-ului va fi întunecată temporar din cauza lipsei de armonie a yin & yang între cer și pământ. Ca rezultat, tiparele ploilor și schimbările naturale ale anotimpurilor vor fi afectate, dând naştere astfel propagării dezastrelor naturale. Când ciclul natural al schimbărilor anotimpurilor și al condiţiilor atmosferice au fost compromise în mod continuu și niciun remediu semnificativ nu este la îndemână pentru a repara cauzele, toate fiinţele vii dintre cer și pământ se vor împutina și vor ajunge în pragul dispariției.
Într-un mod similar influenţei benefice a Soarelui asupra înfloririi vieţii, funcția yang qi-ului în corpul omenesc este să se ridice și să radieze spre exterior, în scopul de a sprijini și de a proteja organismul. Dinamicile ecologice dictează cum un exces sau o deficiență a luminii soarelui poate avea consecințe catastrofale. În sistemul energetic uman, circulația neregulată a yang qi poate duce foarte ușor la un deces prematur. Astfel, o stare bună de sănătate impune o echilibrare constantă a yin qi & yang qi. Cel care suferă de un exces de yang qi va transpira abundent, va respira zgomotos atunci când este sub stres, și va acţiona într-o manieră hiperactivă - toate simptomele unui sistem energetic supraîncălzit. Cel care are un stil de viata fără disciplina, plin de excese, va interfera cu circulația yang qi-ului, iar acest lucru va duce la o epuizare treptată a yang qi-ului urmat de o prăbușire a sănătății și moarte. Cel care suferă de slăbirea yang qi-ului în organism va avea membrele umflate, lucru care va duce mai departe la o și mai mare epuizare a yang qi-ului. Cel care suferă de oboseală din cauza suprasolicitării va induce un exces de yang qi în corp cauzând astfel o epuizare aching-ului (esentei primordiale) conducând astfel la o stagnare a fluxului de qi și a circulației sângelui, cauzând boli, atacuri vasculare cerebrale și deteriorarea generală a funcțiilor normale ale sistemului nervos autonom și sistemelor senzoriale.
Rolul yin & yang în păstrarea sănătații este clar definit. Yin este cel care stochează ching (esenta primordiala) care dă naștere qi-ului în organism în timp ce restrânge yang qi-ul, care ar trebui păstrat dens și înrădăcinat, fără a-l lasa să înflorească. Yang apară organismul de scurgerile de yin în timp ce protejează exteriorul corpului. Daca yang qi-ul este în exces fără a fi dens și înrădăcinat, yin qi-ul, care ar trebui păstrat blând și neperturbat, va scădea în putere, iar shen (spiritul) va sfarși în dezordine. Daca yin & yang sunt separate, ching-ul (esenta primordiala) & qi (energia) vor disparea. Când uniunea yin & yang este echilibrată și se afla în armonie cu mediul extern, mintea și simțurile se vor bucura de claritate, iar celetrei comori ale corpului - ching (esenta primordiala), shen (spiritul) şi qi-ul (energia) - vor rămâne imune la influenta de slăbire a xie qi (energie toxica). Astfel, oricine acționează în opozitie cu Principiile Universale ale Adevarului Unic în Natura se vor deschide la efectul nociv al xie qi.